Festival Mesto knjige se vrača! Kar smo lani gradili, bomo letos utrdili. Lanska tema je bila meja, debatirali smo o naravi meja in načinih prehajanja ter o identiteti mejnega prostora, prostora, ki je nastal ravno zaradi meje. Od tega dogodka zamejitve in odločitve o izgradnji Nove Gorice letos mineva 70 let. Zato je tema letošnjega festivala ravno mesto. Na mesto bomo pogledali skozi arhitekturo zgradb in podzemnih rovov, skozi glasbo, ki v mestih nastaja, skozi tujce v lastnem mestu, skozi spremembe uporabe mestnega prostora, ki vplivajo na način bivanja, po mestu se bomo sprehodili in nanj pogledali s svežimi očmi, ogledali si bomo ruševine mest, prav tako pa bomo tudi snemali šume in zvoke mesta ter z njimi ustvarjali zvočne pokrajine, ki bodo v današnjem vizualnem svetu poskušale ujeti tisto najbolj neulovljivo, a vseprisotno značilnost mesta.

Prav tako bomo s simpozijem počastili 40-letnico smrti velikega Dušana Pirjevca, ki se je rodil ravno na območju, kjer je kasneje zrastla Nova Gorica, prav tako pa se bomo sprehodili po poteh velikega goriškega filozofa Carla Michelstaedtra ravno na 130-letnico njegovega rojstva.

Mesto knjige bo med drugim obiskal letošnji Prešernov nagrajenec Aleš Berger, Kresnikov nagrajenec Miha Mazzini, prišel bo tudi Luka Novak in Ičo Vidmar, festival pa bo slavnostno zaključil Boris Pahor.
Med glasbenimi nastopi vzpostavljamo duo Dance mamblita in švicarsko legendo Dava Phillipsa.

V Mestu knjige so knjige tista osnova, okoli katerih se vse skupaj dogaja, so osnova za druženje in srečevanje. Prek knjig nam avtorji sporočajo svoje zgodbe, ideje, misli in podobe. S knjigami vstopamo v svetove drugih, tako tistih, ki so že davno mrtvi, kot tistih, ki še živijo med nami. Že stoletja je v navadi, da knjige beremo sami v tišini, da nas torej pri tem ne moti zunanji svet, ko vstopamo v drugega. Mesto pa ni le skupek individualnih svetov, temveč ravno njihovo soočanje. Ni samo prostor tišine in osame, ampak tudi vidnosti in glasnosti. Te raznolike svetove iz številnih knjig je namreč treba soočati, da niso le mrtva črka na papirju. V knjigah se takšna soočanja pogosto dogajajo, ne dogajajo pa se pogosto v živo, saj se ljudje vse bolj zapirajo v svojo intimnost oziroma ideološke in podobne preference, zaradi katerih je že sama možnost dialoga ukinjena oziroma razumljena kot nepotrebna. Zato je pomembno odpreti mesto, kjer se raznolikosti lahko soočijo, kjer se raznoliki ljudje dobijo na istem mestu in se ne bojijo predstaviti svojega pogleda, ko torej vsi ti svetovi stopijo skupaj v diskusijo – šele takrat nastopi mesto.