ya

Društvo humanistov Goriške predstavlja Mesto Knjige – urbano knjižno dogajanje, kjer si bomo skupaj z gosti in obiskovalci prizadevali za spodbujanje bralne kulture, samoizobraževanja in domišljije. Zamisel Mesta Knjige temelji na tem, da misleči, ustvarjalni in samostojni ljudje dajejo mestu tisto poglavitno – njegov značaj in istočasno odpirajo možnost boljše prihodnosti.

Festival Mesto Knjige bo  sestavljen iz knjižnega sejma in zanimivega ter kvalitetnega programa – okroglih miz, razprav, literarnih prireditev, delavnic, debatne kavarne, glasbenih prireditev in neformalnih druženj. Celotno dogajanje se bo odvijalo na Bevkovem trgu v Novi Gorici, od torka, 31. maja 2016, do petka, 3. junija 2016. Tako se bo za uvod v poletje v središču Mesta vrtnic zgradilo pravo Mesto Knjige. Mesto pogovorov, razmišljanj, mesto srečevanja, mesto aktivnosti in kreativnosti.

Želimo, da Mesto Knjige postane naše skupno stičišče in kraj srečevanje vseh knjigožercev, knjižnih moljev, radovednežev, ljubiteljev pisane besede in vseh ostalih, ki vas zanimajo aktualne teme in bi radi o njih tudi razpravljali. Svoje mesto boste našli tudi tisti, ki iščete sprostitev ob kvalitetni glasbeni ponudbi.

Festivalsko druženje odpira možnost, da te dejavnosti, ki jih morda že počnemo sami med štirimi stenami, počnemo sedaj še skupaj in k temu privabimo še druge.  Knjige so tiste, s katerimi si generacije predajajo znanje, izkušnje in misli. Težko se je znajti v lastnem času, ne da bi poznali tega kar so zapisali tisti, ki so živeli pred nami in tisti, ki živijo z nami.

Festival Mesto knjige ni zasnovan kot enkratni dogodek, ampak želi postati vsakoletni festival z vizijo kontinuiranega in trajnostnega spodbujanja kulture in  in S tem bo Nova Gorica ne samo pomembno regijsko središče, ampak si bo tudi zagotovila sloves enega izmed najpomembnejših kulturnih središč Slovenije. Radi bi, da Mesto knjige postane festival, ki ga bodo prebivalci mesta in okolice posvojili, vzeli za svojega in ki bo – zaradi specifične zastavitve – postal tudi eden izmed najpomembnejših kulturno-literarnih festivalov v Sloveniji.

Mesto Knjige 2016 – tema: MEJA

Mesto Knjige se razlikuje od drugih knjižnih sejmov po tem, da bo tematsko zaokrožen. Tema prvega festivala bo posvečena vprašanju meje na našem območju,  istočasno pa se obračamo tudi k aktualnem dogajanju v svetu in Evropi. Meja v zgodovini Goriške in danes bo rdeča nit festivalskih dogodkov.