Gostje 2016

[mp_row]

[mp_span col=”9″]

[mp_heading]

AVTORJI NA SEJMU KNJIGE POD JELKAMI 2016

[mp_text]paljk1Jurij Paljk, pesnik, novinar in odgovorni urednik slovenskega tednika Novi Glas v Italiji, kjer tudi živi, je tesno vključen v življenje in delo slovenske narodne skupnosti. Piše in objavlja v skoraj vseh slovenskih medijih v Italiji in na Primorskem, doslej je izdal že več knjig proze in poezije, slednja je prevedene v štiri jezike in z njo je prisoten v več dvojezičnih antologijah v Italiji. V njegovi zadnji knjigi Kaj sploh počnem tukaj (2014) je objavljen izbor njegovih zapisov, ki jih že dlje časa piše v Novi glas in se v njih sprašuje o smislu bivanja v danem prostoru in času. Je član Društva slovenskih pisateljev in PEN ter prejemnik italijanskega državnega odlikovanja reda za zasluge – viteza republike.

 

[mp_text]ehmErvin Hladnik Milharčič, novinar, pisatelj in prevajalec, prejemnik nagrad Zlata ptica in nagrade Društva novinarjev Slovenije za novinarske dosežke. Kot dopisnik je poročal predvsem iz Bližnjega vzhoda, Afrike in ZDA, nekaj časa je bil urednik Sobotne priloge Dela, danes piše kolumne za Dnevnik.

 

 

[mp_text]39a9e174be88ae95a34dNovinarka Irena Štaudohar objavlja svoje tekste v Sobotni prilogi Dela. Izdala je knjigo esejev Magija za realiste; Življenje, nadaljevalni tečaj (2015), ki prinaša v časopisu že objavljene, vendar prirejene tekste, ki delujejo kot dobro organizirana celota. Eseji, ki so zasnovani kot zgodbe, temeljijo na najsodobnejših nevroloških odkritjih in evolucionarni in moralni psihologiji.

 

 

[mp_text]dragan-zivadinov-1Gledališki režiser Dragan Živadinov je utemeljitelj retrogardističnega Gledališča sester Scipion Nasice (1983), soustanovitelj umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst (1985) in kozmokinetičnega gledaliišča Rdeči pilot (1987), ki ga je v devetdesetih transformiral v kozmokinetični kabinet Noordung (1995). Od leta 2000 izgrajuje post-gravitacionalne teatrične abstrakte.

 

 

[mp_text]ees9557Bojan Anđelković je študij dokončal v Beogradu, potem pa je podiplomske obveznosti opravljal na ljubljanski Fakulteti za podiplomski humanistični študij ISH (magisterij) in v Kopru na Fakulteti za humanistične študije s temo gledališke in postgavitacijske umetnosti Dragana Živadinova (doktorat). Letos je bila izdana tudi njegova knjiga Umetniški ustroj Noordung, ki obravnava opus Dragana Živadinova. Je filozof, radijski umetnik, več let je urednikoval na Radiu Študent (glavni in odgovorni urednik).

 

 

[mp_text]2014-06-19-tibor-hrs-pandur-28515Tibor Hrs Pandur je eden od urednikov in ustanoviteljev paraliterarne organizacije I.D.I.O.T. Za dramo Sen 59 (2009) je dobil nagrado za Mladega dramatika na Tednih slovenske drame (2013). Izdal je tudi zbirko pesmi Enerđimašina (2010). Prevedel je poezijo Jima Morrisona (Očividec, 2011) in iz tiskarne je nedavno izšel njegov še topel prevod Nikole Tesle: Problem povečanja človeške energije : s posebnim ozirom na izkoriščanje energije sonca.

 

 

[mp_text]foto_buch20Matej Kocjan-Koco, ni samo avtor stripov, temveč tudi likovni pedagog in animator. Je tudi avtor poučnih stripov (se spomnite didaktičnih lustracij Boža Kosa?) in šolskih učbenikov. Razstavljal je v Ljubljani, Atenah, Stockholmu, Eskilstuni, Bergnu, Berlinu, Lizboni, Puli, Beogradu, Parizu, …

 

 

[mp_text]zoran_smiljanic_2008Zoran Smilijanić je pripadnik t.i. tretje generacije avtorjev slovenskega stripa, ki so bili zbrani v drugi polovici 80. let okoli revije Mladina. V 80. In 90. letih je objavljal v slovenskih in jugoslovanskih časopisih in revijah (Naprej, Gorenjski Glas, Vidici, Yu-strip magazin, Pavliha, Delo, Problemi, Katedra, Mladina). Je tudi avtor filmskih kritik in člankov, številnih plakatov, najbolj pa je poznan po svojem kultnem stripu Hardfuckers. Nazadnje je izšel njegov strip Meksikajnarji.

 

 

[mp_text]get_imgTomaž Ivešić je zaključil dodiplomski študij zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter magisterij zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter enoletni magisterij primerjalne zgodovine na Central European University v Budimpešti. Poleg znanstvenih in strokovnih objav je v lanskem letu uredil knjigo člankov Milovana Đilasa, za katero je prispeval tudi spremno študijo. Trenutno je doktorski raziskovalec na European University Institute v Firencah.[/mp_text]

[/mp_span]

[mp_span col=”3″ classes=” motopress-space”]

[mp_space]

[/mp_span]

[/mp_row]