GOSTJE 2017

ALEŠ BERGER
Letošnji prejemnik Prešernove nagrade za življenjski prevajalski opus ima za seboj že vrsto drugih nagrad: Sovretovo, nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo, Rožančevo in Schwentnerjevo. Bil je novinar v kulturni redakciji ljubljanskega radia, od leta 1978 urednik za prevodno književnost pri založbi Mladinska knjiga. Napisal je tudi veliko gledaliških kritik. Kot literarni zgodovinar je obravnaval smeri dadaizma in nadrealizma.

 

ZDRAVKO DUŠA
Avtor scenarijev (Poletje v školjki 2), urednik (RŠ, Tribuna, Cankarjeva založba), uveljavljen prevajalec proze (Henry Miller, Steinbeck, Vonnegut) in dramskih tekstov, avtor antologij (Ameriška drama dvajsetega stoletja, Antologija slovenskih avtoric) in snovalec literarno-glasbenih srečanj Lukatelce v rodnih Volčah pri Tolminu.

 

GAL FURLAN
Obiskoval je tečaje in delavnice afriškega bobnanja, šolal se je pri Zlatku Kavčiču, je član skupine Perkašns, Mojo hišni bend, Fish on Mars, benda Antioksidanti in drugih glasbenih zasedb. S tolkali je kar nekajkrat spremljal plesne, gledališke in literarne predstave ter nastopal na raznoraznih otvoritvah umetniških razstav. Med drugim je imel še razne priložnostne glasbene projekte in kot gost studijsko snemal za različne glasbenike. V zadnjih letih se ukvarja tudi z zvočno terapijo.

 

MATEVŽ GRANDA
Med arhitekti najmlajše generacije že nekajkrat opozoril nase. Najprej z diplomsko nalogo na temo prenove Cukrarne v Ljubljani pri prof. Milošu Florjančiču, v kateri je prepričljivo nakazal možnosti sožitja propadajočega spomenika z novo arhitekturno vsebino in formo. V letih po diplomi je deloval na slovenski obali in pripravil vrsto kakovostnih projektov, denimo za obrambni stolp v Štanjelu, verski center v Luciji in urbanistično ureditev kanala Fazan ter druge. Njegovi najnovejši načrti pa kažejo na zrelost, to je poklicno zavezanost največji mogoči arhitekturni kakovosti ob upoštevanju nujnih omejitev in zmožnosti družbenega trenutka. A s tem se njegovo umetniško angažiranje ne konča, saj je z ženo Nino Granda, glavni urednik arhitekturne revije Outsider, ki je letos prejela Plečnikovo medaljo.

 

MARJAN HOČEVAR
Marjan Hočevar, sociolog, raziskovalec in izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, v svojih delih pogosto sodeluje s strokovnjaki z drugih področij, zlasti z arhitekti in urbanisti. Zavzema se za interdisciplinarno sodelovanje na področju oblikovanja in urejanja prostora.  Ukvarja se predvsem s proučevanjem prostora in mest. Je avtor številnih raziskav, člankov, poročil, monografij, poglavij v zbornikih ter raznih drugih akademskih prispevkov.

 

PETER KARBA
Peter Karba je arhitekt. Pretežno projektira. Za Radio Študent piše in pripravlja oddaje že domala 12 let, kjer od leta 2015 ureja oddajo Hertz arhitektur.

 

TINA KOŠIR
Slovenska televizijska voditeljica, kolumnistka, filozofinja, voditeljica okroglih miz in literarnih večerov. Doktorski študij filozofije je posvetila preučevanju kašmirskega šivaizma, ki združuje vse, s čimer se ukvarja: jogo, literaturo in filozofijo.

 

LUKA LISJAK GABRIJELČIČ
Zgodovinar, kolumnist, Novogoričan. Urednik revije Razpotja in spletnega portala Kritika konservativna. V Budimpešti končuje doktorat o nacionalizmih.

 

LUKA NOVAK
Soustanovitelj  založbe Vale-Novak, njen dolgoletni direktor in glavni urednik. Pisal je scenarije, svoje tekste je objavljal v Sodobnosti, Problemih, Delu, Dnevniku. Prevedel je številne sodobne angleške in francoske romane ter tudi kuharske knjige. Je voditelj in scenarist oddaje Ljubezen gre skozi želodec.

 

REVIJA OUTSIDER
Prejela je Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Kot piše v utemeljitvi, sta revija in spletni portal Outsider nov slovenski medij o kulturi in družbi, ki si prizadeva za poznavalski in hkrati distanciran pogled na prostor. Ekipa arhitektov, ki skrbi za njen obstoj, je nagrajena za inovativnost pri širjenju zavedanja o arhitekturi in prostoru v kontekstu širše kulture in širše javnosti ter za vztrajnost na vsebinski in finančni neodvisnosti.

 

MIHA KOZOROG
Asistent, docent za področje kulturne in socialne antropologije, raziskovalec. Kot znanstveni sodelavec je zaposlen tudi na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU. Za svoje raziskovalno delo je leta 2012 prejel priznanje ARRS za izjemni znanstveni dosežek na področju socialne in kulturne antropologije.
Kozorog bo predstavljal svoji knjigi Festivalski kraji: koncepti, politike in upanje na periferiji ter pravkar izdano Sounds of Attraction: Yugoslav and Post-Yugoslav Popular Music.

 

BORIS PAHOR
Že večkrat omenjan kot kandidat za Nobelovo nagrado za književnost. V Evropi velja za enega najvidnejših slovenskih pisateljev. Je neustavljiv borec proti fašizmu in njegovemu nasilju. Njegov najbolj prevajan roman je Nekropola, roman o pisateljevem življenju v taborišču Natzweiler-Struthof.

 

KLEMEN PLOŠTAJNER
Magister sociologije, ki se raziskovalno in aktivistično ukvarja s vprašanji stanovanjske politike, urejanja prostora in zadružništva. Je ustanovni član stanovanjske zadruge Zadrugator, ki poskuša ustanoviti prvo najemno stanovanjsko zadrugo v Sloveniji.

 

MARKO PETERLIN
Marko Peterlin se je na Ministrstvu za okolje in prostor ukvarjal z evropskimi prostorskimi politikami ter s strateškim prostorskim načrtovanjem. Kot raziskovalec je sodeloval s Fakulteto za pomorstvo in promet v Portorožu. Skozi delo na Inštitutu za politike prostora spodbuja sodelovanje javnosti in mreženje neodvisnih akterjev na področju urejanju prostora ter promovira trajnostno mobilnost.

 

SAMO RUGELJ
Založnik in urednik, filmofil, kolumnist, predavatelj,ekonomist, farmacevt. Z ženo Renate imata založbo UMCO ter izdajata mesečnik Bukla, brezplačno revijo o knjižnih izdajah. Pred kratkim je pri založbi Litera izdal knjigo Na dolge proge, ki je tudi njegova zadnja iz tekaške trilogije.

 

ZMAGO ŠMITEK
Zmago Šmitek, slovenski etnolog in pedagog, upokojeni predavatelj na oddelku za etnologijo Filozofske fakultete univerze v Ljubljani. Pisal je o slovenski mitologiji (Mitološko izročilo Slovencev, 2004, Poetika in logika slovenskih mitov, 2012), kjer je izročilo bogato in zanimivo obdelal iz različnih zornih kotov in ga umestil v širši indoevropski kontekst ter izpostavil tudi njegove lokalne posebnosti.

»Šmitkova knjiga Mandale je avtorjevo življenjsko delo in obenem izjemen prispevek k predstavljanju in razumevanju azijskih kultur. V slovenski prostor prinaša cel nabor novega raziskovalnega materiala, pristopov in konceptov. Knjiga bo zagotovo učno gradivo pri študiju neevropskih kultur, obenem pa je pisana izjemno plastično, berljivo, tako da bodo po njej z veseljem posegali tudi drugi bralci.« Beletrina

 

TINA KOŠIR
Slovenska televizijska voditeljica, kolumnistka, filozofinja, voditeljica okroglih miz in literarnih večerov. Doktorski študij filozofije je posvetila preučevanju kašmirskega šivaizma, ki združuje vse, s čimer se ukvarja: jogo, literaturo in filozofijo.

 

IČO VIDMAR
V Novi Gorici rojeni sociolog kulture, prevajalec, kritik in glasbeni publicist. Predava o sociologiji popularne glasbe na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Besedila o sodobni kulturi in glasbi objavlja v razno raznih tiskanih in elektronskih medijih. Od konca osemdesetih let na Radiu Študent v oddaji Idealna godba vrti jazz, blues, improvizirano glasbo in afriške godbe.
Vidmar bo predstavljal svojo pravkar izdano knjigo Neodvisna glasbena formacija in pravica do mesta: primer nove muzike spodnjega Manhattna.

 

ALEŠ VODOPIVEC
Aleš Vodopivec  je redni profesor na Fakulteti za arhitekturo in gostujoči profesor in predavatelj na različnih univerzah, mednarodnih simpozijih in strokovnih srečanjih doma in na tujem. Prejel je nagrado Prešernovega sklada, priznanje in nagrado Piranesi, Plečnikovo nagrado ter tri Plečnikove medalje. Poleg tega je prejemnik številnih nagrad na arhitekturno-urbanističnih natečajih in avtor in urednik številnih knjig.