Josip Osti

Marko Kravos

Josip Osti živi v Sloveniji skoraj tri desetletja. Njegov lanski roman Črna, ki je pogoltnila vse druge barve, zahvalno delo Borisu A. Novaku za pomoč bosanskim umetnikom med obleganjem Sarajeva, je prepreden s pisemsko korespondenco. A v drugih delih se Osti umakne tudi v haiku, v kratko poezijo, v esejistiko. Iz Ljubljane se je umaknil na Kras. Prihaja v družbi pesnika in prijatelja Marka Kravosa, letošnjega Schwentnerjevega nagrajenca.

Evgen Bavčar

Zdravko Duša

Umetnik in filozof Evgen Bavčar je z Novo Gorico povezan preko gimnazije: najprej kot njen dijak, nato kot profesor, preden je odšel na študij filozofije in estetike v Pariz. Deloval je v tamkajšnjem raziskovalnem središču in se uveljavil kot pisec na področju estetike, literarnozgodovinskih ved in leposlovja. Po izgubi vida je ustvaril specifičen pristop k premisleku o podobi in ga prenesel v obsežen fotografski opus. Živi v tesni navezi s Slovenijo in Francijo. V Novo Gorico se tokrat vrača z urednikom, scenaristom in prevajalcem Zdravkom Dušo.

Agata Tomažič
Ervin Hladnik Milharčič

Agata Tomažič se predstavlja kot ena izmed soavtoric Blodnika po Istri, ki ga je ustvarila s Tamaro Langus in Tejo Kleč. Vodnika torej, ki nam poti ne kaže tako kot običajni vodniki. Vas na potovanju na zanima samo cilj, temveč tudi popisi osebnosti iz krajev na poti, sprotnih pripetljajev ali nenavadni razmisleki? Avtorica je že kot novinarka Dela nabirala potopise, ki so leta 2016 izšli v knjigi Zakaj potujete v take dežele? O Blodniku, potovanjih in Istri se bo z avtorico pogovarjal Ervin Hladnik Milharčič.

Sašo Dolenc

Lenart J. Kučić

Sašo Dolenc si prizadeva, da bi znanstveni izsledki in zgodbe znanstvenikov in znanstvenic postali lažje čtivo, ki bo razumljivo tudi laikom. Prispeval je na stotine zapisov za portal Kvarkadabra – časopis za tolmačenje znanosti. Z nekaterimi slovenskimi znanstveniki si prizadeva za enostavno javno predstavitev njihovih odkritij. Knjiga zgodb o znanstvenih odkritjih Od genov do zvezd in naprej – izšla je letosje nadaljevanje njegovega prvenca Od genov do zvezd. Dolenc bo svojo najnovejšo knjigo predstavil v pogovoru z novinarjem in urednikom Lenartom J. Kučićem.

Iztok Osojnik

Iztok Osojnik je izdal vrsto knjig, med drugim pet romanov (na primer Svinje letijo v nebo), in več pesniških in esejističnih del. Tik pred izidom je njegova najnovejša knjiga Newyorška trilogija, v kateri razmišlja tako o pisateljevanju, kot tudi o izzivih, ki jih prinašajo sodobne tehnologije. Raznolikost literarnih zvrsti, ki jih soustvarja, je zaznamovalo življenje premikanja – Osojnik je alumen univerz v Ljubljani, Osaki in Univerze na Primorskem. Ustanovil je marsikateri umetniški festival, med drugim Zlati čoln in Vilenico.  

 

Neda Rusjan Bric

Igralka, režiserka, scenaristka in snovalka v organizaciji kulture Neda Rusjan Bric je zaslovela kot avtorica gledaliških projektov o aleksandrinkah, bratih Rusjan in igralki Nori Gregor. V Novi Gorici jo poznamo kot motor kandidature za evropsko prestolnico kulture. V letošnjem letu je prejela nagrado mira ženskega odbora Slovenskega centra PEN.

Gregor Božič

Gregor Božič je v filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov pogled usmeril na bivšo jugoslovansko-italijansko mejo v Benečiji sredi 20. stoletja. Pred tem je posnel precej krajših del, med drugim nagrajena filma Šuolni iz Trsta in Hej, tovariši. Božič je tudi vnet zagovornik gojenja goriških avtohtonih sadnih sort in avtor knjige Sadje sonca, ki združuje opise, ilustracije in spomine lokalnih prebivalcev na nekatere izmed njih.

Maruša Lavrenčič Mugerli
Anja Mugerli

Maruša Mugerli Lavrenčič bo predstavila svoj prevod romana Lea Perutza Mojster poslednje sodbe. Kot prevajalka iz nemškega jezika se pogosto sooča s srhljivkami; Perutzevo delo, pripoved o skrivnostnem sosledju samomorov na Dunaju pred prvo vojno, je le eden od njenih prevodov poglobljene kriminalne proze. Mugerlijeva je letošnja prejemnica pesniške nagrade Fanny Haussmann za cikel pesmi Pravi kot. S prevajalko se bo pogovarjala njena sestra, sicer tudi sama uspešna pisateljica, Anja Mugerli.
Dogodek organiziramo v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici.

William Blomstedt

William Blomstedt je s čebelarjenja širom po svetu pogosto zahajal v Slovenijo. Nazadnje se je odločil, da bo v Sloveniji tudi ostal in postal slovenski čebelar. O svojih poteh med čebelnjaki Nove Zelandije, Evrope in Združenih držav Amerike je napisal knjigo Foraging Afar: Tales from a Decade of Beekeeping around the Globe. Marsikaj zna povedati o urbanem čebelarstvu in o učenju slovenščine.
Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

 

Martin Ramoveš

Albumi Martina Ramoveša so postali sožitje glasbe in stripa. Zadnji od njih je posvečen satiričnemu pesniku Ivanu Robu. Avtor uglasbitve in stripa o Robovem življenju je Ramoveš, besedila pa so pesnikova. V Novo Gorico prihaja z rockovsko zasedbo in z vizualno opremo koncerta. Oder bo naklonil tudi Robovemu nečaku, slikarju Ivanu Robu, in tako predstavil pesnikovo zapuščino.

 

Nika Solce

Nika Solce se lahko pohvali z mnogimi uglasbitvami slovenskih pesnikov. Posvetila se je nekaterim pesmim Ferija Lainščka in Franceta Prešerna, posebno  pozornost pa je namenila Srečku Kosovelu, saj je izdala kar dva albuma, ki temeljita na njegovih verzih: Nesem sončnico na rami s pesmimi za otroke in Tiho misel. Njeno sodelovanje z raziskovalko Jernejo Jezernik, poznavalko dela književnice in popotnice Alme Karlin, je pripeljalo do albuma Ko duše pokličem. Na koncertu bomo slišali tudi uglasbitve dosedaj neznanih pesmi Karlinove. Nika Solce deluje tudi kot ustvarjalka lutkovnih predstav za otroke.

 

 

Drajnarjuva vampa

Drajnarjuva vampa sta pravzaprav brata: pianist, pevec in pisec besedil Tomaž ter harmonikar in pevec Jernej Hostnik. Brata Hostnik sta glasbenika raskavih glasov in verzov, ki praskajo po družbenih nesmislih. Vendarle pa poznata tudi intimnost in njuna kritika je vselej duhovita. Album Divji Zahəd zadeva tudi nas, Slovence in Evropejce. Hostnikova sta tudi klasična glasbenika. Tomaž piše še otroške zgodbe in poezijo.

 

 

Anja Medved
Nadja Velušček

Anja Medved in Nadja Velušček zbirata spomine in preko njih raziskujeta polpreteklo zgodovino našega prostora, ki jo predstavljata v dokumentarnih filmih. Na tokratnem knjižnem sejmu bosta predstavili svojo zadnjo avdiovizualno raziskavo, Zgodovina osebno, ki se poglablja v posledice druge svetovne vojne. Preko osebnih spominov lokalnih prebivalcev spregovorita o kruti razdelitvi Gorice po vojni in skušata sešiti spomine njenih ljudi v času, ko se mesti spet povezujeta.

 

 

 

 

Luca Chinaglia

Luca Chinaglia je italijanski režiser, ki deluje v Gorici. Med drugim je s kolegi organiziral mednarodni projekt 14 kolutov, ki je povezal 14 filmarjev iz 14 svetovnih mest, ki so ustvarili 14 kratkih filmov, posnetih na 8 mm filmski trak. Na filmskem večeru bo predstavil svoj zadnji film, Moving letters, ki je nastal ob študiju goriških pisem iz časa prve svetovne vojne in predstavi zgodbo o družini, ki se mora ločiti od domače hiše. Med odhodom na fronto, v taborišča ali begunstvo, doma ostane le slovenska gospodinja. Na njej je, da ob branju pisem, ki jih pošiljajo domov, vzdržuje trdne družinske vezi.