Knjige pod jelkami 2015

cover

»Knjige pod jelkami« je prvi pravi knjižni sejem v Novi Gorici nasploh. Z njim želi Društvo humanistov Goriške v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica prebivalcem in obiskovalcem ponuditi širok izbor knjižnih naslovov v mestu, kjer je takšna ponudba zelo omejena. Prav tako želi s s sejmom spodbuditi obiskovalce, da je knjiga lahko tudi lepo darilo za vsakogar.

Spremljevalni program sejma pa je namenjen za vse generacije, saj obsega tako otroške delavnice kot različne pogovore s poudarkom na avtorjih iz goriškega prostora.

Sejem poteka v sklopu novoletnih prireditev “Stopimo skupaj v Novo leto 2016”.

Vabljeni!

In ne pozabite: KNJIGA JE NAJLEPŠE DARILO.

 

Sodelujoče založbe:
Animateka, Beletrina, Buča, Družina, Karantanija, Mladinska knjiga, Mohorjeva družba, Sanje, Sophia, Stripburger, ZRC, *cf, in še mnoge druge.

Program:

Torek, 15. 12., Caffe bar Gallus:

18:00 – pogovor z Dorico Makuc
Pogovor z novinarko in publicistko, ki s članki, knjigami, radijskimi oddajami in dokumentarnimi filmi že desetletja beleži zgodovino Slovencev na Goriškem prostoru. Z avtorico se bo pogovarjala Marija Mercina.

19:30 – otvoritveni performans s skupino I.D.I.O.T.
Literarni avdio-vizualni performans s paraliterarno skupino I.D.I.O.T. s predstavitvijo istoimenske revije o poeziji, prozi, drami in literaturi. To bo pravi udarec sveže energije in ne običajen literarni večer.

 

Sreda, 16. 12., kavarna Eda Center

16:30 – Mojca Valič: Rdeča kapica: pravljično lutkovna likovna delavnica
Počitnice so. Tinko zjutraj na mizi čaka listek ob košari: “Vzemi kolo in se odpelji do babice. Nesi ji košček jabolčnega zvitka, ki sem ti ga dala v košaro. Tvoja mama.“ Rečeno storjeno. Na roke si nadene tople rokavice, na glavo najljubšo rdečo kapo in gremo. Ampak, kolo ima prazno gumo. Nič hudega. Tinka se odpravi peš čez gozd k babici. Na poti sreča številne živali in pravljična bitja. Koga vse sreča, pa morajo poslušalci sami določit in vloge tudi sami odigrati s pomočjo enostavnih naprsnih lutk, ki jih sami izdelajo.

19:00 – Marko Rusjan: “Strah pred svobodo – hardkor in upor”, predstavitev knjige
Rusjan v svoji knjigi iz prve roke predstavlja dogajanje na goriški hardkor sceni v njenem zlatem obdobju v drugi polovici 90. let. Spomine na konec stoletja bosta obuvala skupaj z moderatorjem Mitjo Marussigom.


Četrtek, 17. 12., kavarna Eda Center

16:30 – Zgodbe z Ano Žerjal in kačo Kačurdo; otroški program
Neke zime se kača Kačurda zbudi iz spanja in ker nikakor ne more zaspati, pa čeprav je zemljo že prekril sneg, si skuha toplega čaja in bere zgodbe, da bi se je lotil spanec. Vas zanima na primer kako je kača dobila strupene zobe, kako živijo živali v deželi Indijancev … ? Pridružite se kači Kačurdi in prisluhnite zgodbam ter nam jo pomagajte uspavati, saj še nobena kača ni prebedela zime.

19:30 – pogovor: Miha Blažič-N’Toko in Luka Lisjak Gabrijelčič.
Pogovor o aktualnih perečih temah in splošnem stanju v družbi z dvema vplivnima kolumnistoma nove generacije, kolumnistom Mladine Miho Blažičem-N’Tokom in kolumnistom Siola Luko Lisjakom. Dogodek bo povezoval Blaž Kosovel. Širjenje miselnih horizontov zagotovljeno.


Petek, 18. 12., kavarna Eda Center

17:00 – predstavitev 21. številke Razpotij, posvečene Maxu Fabianiju

18.00 – predstavitev stripov o Almi Karlin, Zverinicah iz Rezije in Pijanem zajcu, založba Stripburger
Avtorji bodo predstavili svoje novosti, izdane pri edini slovenski specializirani založbi za strip Stripburger. Marijan Pušavec in Jakob Klemenčič bosta predstavila pravkar izdani strip “Alma M. Karlin, svetovljanka iz province”, ki prinaša zgodbo prve ženske na svetu, ki je sama prepotovala okoli sveta, prvič v stripovskem formatu. David Kranjčan pa bo predstavil svoj novi strip “Pijani zajec” in prejšnjega, v katerem v stripovski obliki nastopajo tudi “Zverinice iz Rezije”.