Mesto knjige 2016: meja

program

Mesto Knjige – urbani knjižni festival

31. maj do 3. junij 2016

Knjižni sejem: vsak dan od 10. do 22. ure
Lokacija: Bevkov trg, Nova Gorica
Vsi dogodki so brezplačni, izjema so koncerti in gledališka predstava

preskoči na:            Torek, 31. 5.       Sreda, 1. 6.         Četrtek, 2. 6.        Petek, 3. 6.


▇ Torek, 31. 5. 2016

 

12:00  Osnove rapoetike #1 – Valter Lapanja a.k.a. Valterap

V enaindvajsetem stoletju si je rap glasba nekako izborila brlog tudi v zakotnih soteskah slovenske besede. To pa še ne pomeni, da to zvrst razumemo, poznamo in spoštujemo, kot bi jo lahko. Namen delavnice ni podati par posplošenih pravil in poceni trikov za hitro ustvarjanje in postavljanje pred vrstniki. To ni hitri tečaj za nadobudneže, ki hočejo postati raperji čez noč. V tej delavnici bomo skušali le malce globlje spoznati rap, pridobiti kritčno uho pri poslušanju in odpreti vrata v svet ene najbolj živih, pristnih in aktualnih zvrsti svetovne pop kulture. Pokukali bomo v rap od znotraj. 

Delavnice za dijake | Obvezne prijave – Prijava [klik]

 

16.00  Erik Gregorič in ansambel Suho cvetje

Najpopularnejši in najbolj vsestranski goriški harmonikaš bo z akustično verzijo skupine Ikebana spremljal uvodni dan sejma in nas popeljal v slavnostno otvoritev.

 

16.30   Čez nasmejane travnike s Katjušo Trampuž – pravljica 

Pripovedovanje pravljic za najmlajše. Dogodek bo obsegal živo pripovedovanje, otroke bo Katjuša skušala pritegniti v pripoved z njihovim kreativnim sodelovanjem, s prevzemanjem vlog pravljičnih oseb. Sprejemala bo njihove pobude in jih v največji možni meri vključevala v vsebino, ob tem pa se seveda lahko spremeni, oziroma na novo oblikuje zgodba sama. Tako bodo otroci postali soustvarjalci pravljice.

 

18.00  Goriški prostor včeraj in danes – pogovor ob predstavitvi knjige mag. Marije Mercina Je trden kaj most – skice iz Nove Gorice ; z avtorico se bo pogovarjala Nadja Velušček

Pogovor o doživljanju turbulentnega goriškega prostora skozi življenje dveh enkratnih dam Goriškega prostora.

                                                                                                                                                                                                                           .
19.30  Slavnostna otvoritev  z nagovorom župana Mateja Arčona

 

20.00  Mesto knjige gosti torkov večer Goriškega muzeja:

Uvodoma bodo kustosi Goriškega muzeja Darja Skrt, Rok Bavčar in Marko Klavora predstavili tri prihajajoče razstavne projekte: Staroverstvo in staroverci, Muzej tihotapstva na Pristavi in Begunci.

Sledilo bo predavanje predstojnice Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, dr. Marine Lukšič Hacin: Selitvena dinamika slovenskega okolja ‒ odhajanja, prihajanja, beg, vračanja.


 

 ▇ Sreda, 1. 6. 2016

12:00  Osnove rapoetike #2 – Valter Lapanja a.k.a. Valterap

Nadaljevanje delavnice.

Delavnice za dijake | Obvezne prijave – Prijava [klik]

 

16:30  Čiv Šiv za otroke – Mateja Zorman

ČivŠiv je priletel in v kljunčku nitko imel. Za ČivŠivalni stroj se je usedel in otroke v oblekice iz očetove srajce odel. Delavnica za otroke – izdelovanje knjižnih kazalnikov z Matejo Zorman, oblikovalko linije recikliranih oblek za male in velike otroke Čiv Šiv.

 

16.30 Organiziran ogled Škrabčeve knjižnice na Kostanjevici

V sklopu Mesta Knjige bomo organizirali tudi ogled izjemne zbirke knjig v samostanu na Kostanjevici, kjer je znanstveno deloval tudi največji slovenski jezikoslovec 19. stoletja Stanislav Škrabec.
Zbirno mesto na Bevkovem trgu, od koder se bomo podali na samostan na Kostanjevici.

 

17.00  Mesto Branja – Javno branje izbrane literature z glasbeno spremljavo

V sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica.

Člani ansambla Slovenskega Narodnega Gledališča bodo s svojim »žametnim« glasom, javno brali izbrana poglavja vrhunske literature in s tem občinstvu približali zven in pomen besede, zapisane v knjigi.

 

19:00  Brezmejnost harmonike – pogovor z Bratkom Bibičem

Predstavitev knjige in pogovor z mednarodno uveljavljenim harmonikarjem in skladateljem Bratkom Bibičem o njegovi knjigi Harmonika za butalce, v kateri opiše sociološki in kulturni kontekst tega inštrumenta v tujini in pri nas.

 .

21:00 Gledališka predstava: Esej o slepoti, monodrama.

Prva slovenska dramska uprizoritev knjižnega dela portugalskega pisatelja Joséja Saramaga o nenadni masovni epidemiji slepote, ki prizadene mesto. Bolezen se kaže kot hipna izguba vida, ki ga nadomesti belina čez vidno polje. Gledalce opozarjamo, da uprizoritev vsebuje prizore golote!

Lokacija: SNG Nova Gorica, mali oder.

Za abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente. V sklopu Festivala Mesto Knjige, v sodelovanju s SNG Nova Gorica.

.


▇ Četrtek, 2. 6. 2016

 

10:00 Delavnica: Knjiga osebnih spominov – zakaj in kako jo napisati? Izvajalka: Nika Vodopivec

Na delavnici bo izvajalka uvodoma spregovorila o tem, kaj vse pridobimo z zapisom osebnih spominov, pa tudi o razlogih, ki nas odvračajo od tega, da bi se lotili zapisovanja, in kako lahko te ovire premagamo. Nato bodo udeleženci prejeli par iztočnic, na podlagi katerih bodo lahko že na sami delavnici zapisali kakšen zanimiv dogodek iz svojega življenja. Izvajalka bo podala tudi nekaj koristnih nasvetov o tem, kako nadaljevati s pisanjem in zbrati dovolj gradiva za knjigo spominov, kako urediti zbrano gradivo in ga izdati v knjigi.

Knjigo osebnih spominov lahko zapišemo zgolj zase ali pa tudi kot dragoceno dediščino za svoje najbližje.

Prijave zbiramo na: info@mojazgodba.si

.

17.00  Mesto Branja – javno branje izbrane literature z glasbeno spremljavo

V sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica.

Člani ansambla Slovenskega Narodnega Gledališča bodo s svojim »žametnim« glasom, javno brali izbrana poglavja vrhunske literature in s tem občinstvu približali zven in pomen besede, zapisane v knjigi.

 

18.00  Predstavitev knjige in pogovor z avtorji: Erik Valenčič: Sence ne gorijo, Matej Šurc: Prevarana Slovenija

V sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka.

“Neenakost in vse krize, ki jih doživljamo, bodo nedvomno pripeljale do radikalizacije v naši družbi. Za enkrat še nismo tam. Še vedno več ljudi stoji v vrsti za nov iphone, kot pa se jih zbere na neki ulični demonstraciji, manifestaciji, da bi se borili za svoje pravice.” Erik Valenčič

“Jaz sem novinar. Raziskujem in pišem. Nisem pa tožilec. Sem pa prepričan, da če bi vsak opravil svoje delo, v Sloveniji danes ne bi bili tako prežeti z občutkom, da se lahko dela, kar se hoče, in da za to ne bo nihče kaznovan.” Matej Šurc

 

19.00   Žičnata pot – okrogla miza o aktualnem vprašanju migracij; gostje: Miha Blažič – N’toko, Jure Gombač, Aigul Hakimova in Rok Svetlič; moderator: Arne Zupančič.

Lokacija: Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Na okrogli mizi bomo spregovorili o aktualnem vprašanju migracij in geopolitičnih spremembah, ki se odvijajo pred našimi očmi. Lani smo bili priča prihodu velikega števila beguncev. Čeprav se zdi, da je problem rešen, temu še zdaleč ni tako in begunsko vprašanje ostaja še kako aktualno. Kako razumeti dandanašnje geopolitične spremembe, ki vse bolj postajajo naš vsakdan, nam bodo na okrogli mizi predstavili gostje, ki se s to tematiko vsakodnevno ukvarjajo.

 .

21.00  Kvantavtorska sabotaža v Novi GoVorici:
DAMIR AVDIĆ
OLFAMOŽ

Lokacija: Terasa Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica

Organizacija KUD Morgan v sklopu Festivala Mesto Knjige

Cena v predprodaji (do 1. 6. 2016): 6 €, študentje, dijaki, brezposelni in upokojenci 5 €.
Na dan koncerta: 8 €, študentje, dijaki, brezposelni in upokojenci 5 €.
Cena za abonente SNG: 6 € (bon Mesto Knjige)

Prvo snidenje (kvant)avtorskih sabotaž letošnje druge sezone cikla koncertov prinaša kar dvojni dogodek ! Iznad intimnega zavetja terase SNG Nova Gorica bodo po zimskem premoru nad mesto spet zaokrožile najbolj glasne kvante in vam pričarale dva nepozabna večera. Četrtek bo v znamenju nabrite poezije dveh izpiljenih glasbenih poetov. Bosanski umetnik besede in mojster težkih zamaščenih rifov »stare šole« DAMIR AVDIĆ, je v debelih desetih letih izdal šest albumov in objavil pet romanov, stopil na gledališke deske, spisal in posnel glasbo za filme, vendar njegov osrednji medij ostaja koncertni oder. Brez dlake na jeziku in s kitaro na rami, nam bo serviral aktualno kritiko družbenih zablod, ki jih je pravkar izklesal na plošči Manjina. Pred njim bo nastopil še sežanski multi – instrumentalist, poet in improvizator Andrej Fon, bolj znan kot OLFAMOŽ. Njegovo recitiranje lucidnih nesmislov spremlja sozvočje kopice inštrumentov, recikliranih igrač, pokvarjenih glasbil ter drugih predmetov, nad katere bo od-pel naše enovrstične vsakdanjike. Njegova zadnja plošča Hupam, da ste dobro je požela pozitivne odmeve glasbenih kritikov


▇ Petek, 3. 6. 2016

16.30  Pasjeglavci in čarovnice – mitološko izročilo Slovencev za najmlajše – Maja Vrčon

Delavnica, ki bo najmlajše popeljala v širni svet domišljije naših prednikov. Raziskovanje zgodovine, naših korenin skozi mističnost in magičnost slovenskih ljudskih pravljic s poudarkom na pravljicah (ustnem izročilu) Posočja, bodo vaše otroke naučili marsikaj novega in zanimivega. Spoznali bomo kako so naravo in življenje videli naši predniki.

 

17:00  Javno branje sodobne kratke sirske proze v slovenščini in originalnem jeziku; kolektiv Tu pa tam (Radio Študent)

Kolektiv Radia Študent Tu pa tam raziskuje in predstavlja dela prodornih in še ne uveljavljenih avtorjev iz celega sveta, ki jih prvič v slovenski jezik prevajajo še neuveljavljeni mladi prevajalci.
Zgodbe bodo javno brali špikerji Radia Študent ob glasbeni spremljavi.

 

19.00 Slavnostni zaključek festivala s predstavitvijo knjige Figa in pogovor z avtorjem Goranom Vojnovićem. 

»Roman prepletajočih zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo.« – tako se je zapisalo uredništvu tretjega romana Gorana Vojnovića z naslovom Figa, ki je v maju prišel na police knjigarn po Sloveniji. Avtor ga bo predstavil na slavnostnem zaključku sejma.

Osrednji junak romana poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in vedenja Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost. Tretji in »najambicioznejši roman Gorana Vojnovića doslej«  (Samo Rugelj, Bukla).

 

21.00  Kvantavtorska sabotaža v Novi GoVorici:
ALEŠ HADALIN & PETZAPET
TMINSKI MADRIGALISTI

Lokacija: Terasa Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica

Cena v predprodaji (do 2. 6. 2016): 8 €; študentje, dijaki, brezposelni in upokojenci 6 €.
Na dan koncerta: 10 €
Cena za abonente SNG: 8 € (bon Mesto Knjige)
Organizacija KUD Morgan in Zavoda Godibodi v sklopu Festivala Mesto Knjige

Petkov glasbeni večer bo manj hrupen, bo pa zato večglasen. V naše goste prihajajo dve zasedbi, ki glasbo in besedo spajata v tradicijo zborovske glasbe. V okviru promocije ravno izdane plošče Petzapet bo nastopil eden najboljših domačih vokalistov ALEŠ HADALIN. Skupaj s petčlansko skupino PETZAPET bo »promotor človeškega glasu« kot ga radi označujemo, predstavil pisan izbor hudomušnih slovenskih ljudskih pesmi iz različnih domačih etničnih prostorov. Uvodni nastop bo pa pripadel kvintetu TMINSKI MADRIGALISTI, ki nam bodo v pristnem tolminskem narečju – tminščini zapeli zgodbe polne humorja in parodije, ki govore o dogodkih iz vsakdanjega življenja in zgodovine, kar nekaj pa je tudi takšnih, ki opevajo kar madrigaliste same. Praznik besede in glasbe bo torej večglasno sklenil prvo edicijo festivala Mesto Knjige.


 

*Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa. Gledališka predstava in kantavtorski koncertni večeri so plačljivi, za vse ostale dogodke na festivalu je vstop prost. Delavnice so brezplačne, za delavnici Osnove rapoetike in Knjiga osebnih spominov je potrebna predhodna prijava.

 

Klik na vrh