MESTO KNJIGE 2017 – tema: MESTO

Festival Mesto knjige se vrača!

Rdeča nit lanskega festivala je bila meja, letošnja pa tisto, kar je ob njej nastalo: MESTO.

Na mesto bomo pogledali skozi arhitekturo zgradb in podzemnih rovov, skozi glasbo, ki v mestih nastaja, skozi tujce v lastnem mestu, skozi spremembe uporabe mestnega prostora, ki vplivajo na način bivanja, po mestu se bomo sprehodili in nanj pogledali z drugačnimi očmi, ogledali si bomo ruševine mest, prav tako pa bomo tudi snemali šume in zvoke mesta ter z njimi ustvarjali zvočne pokrajine, ki bodo v današnjem vizualnem svetu poskušale ujeti tisto najbolj neulovljivo, a vseprisotno značilnost mesta – zvok.

Festival Mesto knjige bomo odprli s pogovorom o mestu skozi oči načrtovalca in prebivalca. Na začetku bodo z nami Matevž Granda, Aleš Vodopivec, Marko Peterlin in Marjan Hočevar, pred tem pa bomo otvorili razstavo o izpraznjenih prostorih, ki smo jo zasnovali skupaj s Fotoklubom Nova Gorica. 

 

V soboto bomo na poseben način obeležili 130-letnico rojstva največjega goriškega filozofa Carla Michelstaedterja z literarnim sprehodom po Gorici, v ponedeljek bomo pa s simpozijem obeležili 40-letnico smrti Dušana Pirjevca

 

Še isti dan bomo pričeli z zvočnim delom festivala, z delavnico field recordinga, ki bo trajala skozi celotni festival. 

 

V torek se selimo v samo osrčje mesta, na Bevkov trg, kjer bomo pričeli s knjižnim sejmom. Odprtje sejma bo v večernih urah slavnostno počastil letošnji prešernov nagrajenec Aleš Berger, z njim pa se bo pogovarjal urednik in ultramaratonec Samo Rugelj. Po pogovoru bo za ritem poskrbel dvojec Dance Mamblita

 

V sredo bosta po popoldanskih jazzovskih tonalitetah potekala dva pogovora. Peter Karba in Klemen Ploštajner bosta diskutirala o gentrifikaciji mest in vplivu ekonomije na uporabo prostora, v večernem pogovoru pa se bomo skupaj z Ičom Vidmarjem, Miho Kozorogom in Igorjem Bašinom dotaknili razmerja med glasbo in mestom, kjer se glasba ustvarja in uprizarja. 

 

Četrtek bomo šli onkraj fizičnega mesta in ga posvetili arhitekturi duha – mandalam, o katerih se bo z antropologom Zmagom Šmitkom pogovarjala Tina Košir. 

 

Festival bomo slavnostno zaključili s podzavestnim mesta. Luka Novak se bo z Luko Lisjakom pogovarjal o metroju kot mestnim nezavednim, zatem pa bo Boris Pahor, večni kljuvač naše in tržaške vesti, v pogovoru z Zdravkom Dušo govoril o potlačenem mesta, v katerem živi – Trsta.

 

 

V Mestu knjige so knjige tista osnova, okoli katerih se vse skupaj dogaja, so osnova za druženje in srečevanje. Prek knjig nam avtorji sporočajo svoje zgodbe, ideje, misli in podobe. S knjigami vstopamo v svetove drugih, tako tistih, ki so že davno mrtvi, kot tistih, ki še živijo med nami. Že stoletja je v navadi, da knjige beremo sami v tišini, da nas torej pri tem ne moti zunanji svet, ko vstopamo v drugega.

Mesto pa ni le skupek individualnih svetov, temveč ravno njihovo soočanje. Ni samo prostor tišine in osame, ampak tudi vidnosti in glasnosti. Te raznolike svetove iz številnih knjig je namreč treba soočati, da niso le mrtva črka na papirju. V knjigah se takšna soočanja pogosto dogajajo, ne dogajajo pa se pogosto v živo, saj se ljudje vse bolj zapirajo v svojo intimnost oziroma ideološke in podobne preference, zaradi katerih je že sama možnost dialoga ukinjena oziroma razumljena kot nepotrebna. Zato je pomembno odpreti mesto, kjer se raznolikosti lahko soočijo, kjer se raznoliki ljudje dobijo na istem mestu in se ne bojijo predstaviti svojega pogleda, ko torej vsi ti svetovi stopijo skupaj v diskusijo – šele takrat nastopi mesto.

Program

Preddogodki
22. april ob 20. uri – Noč knjige
Carinarnica Nova Gorica
glasbeno-literarni performans:
NEVEM NEVEM

in prijatelji
petek, 5. maj, ob 19. uri
Dvorec Coronini, Šempeter pri Gorici

zmagovalec Kresnika 2016:
MIHA MAZZINI
vodi: Nejc Rozman Ivančič
sreda, 31. maj:
Carinarnica Nova Gorica:
predavanje: 
LUKA ZAGORIČNIK: “Šum v okvirju in izven njega
zvočni performans
DAVE PHILLIPS

Festival: 2.–9. junij 2017

Knjižni sejem: 6.–9. junij, od 12. do 20. ure,
Bevkov trg, Nova Gorica

PETEK, 2. junij

19:00
MESTO OD MODERNIZMA DO DANES
okrogla miza, atrij novogoriške mestne občine
gosti:
– ALEŠ VODOPIVEC, FA
– MARJAN HOČEVAR, FDV
– MARKO PETERLIN, Ipop
– vodi: MATEVŽ GRANDA, revija Outsider

 

20:00
ZAPUŠČENI KRAJI
otvoritev fotografske razstave
Fotokluba Nova Gorica
izložbe na Bevkovem trgu

 

 

SOBOTA, 3. junij

16:00
SPREHOD PO POTEH CARLA MICHELSTAEDTRA
ob 130-letnici njegovega rojstva
zbor pred goriško sinagogo

PONEDELJEK, 5. junij

13:00
SIMPOZIJ O DUŠANU PIRJEVCU
Kromberški grad

16:00
ZVOKI MESTA

uvodno predavanje v delavnico field recordinga
Carinarnica, Nova Gorica

TOREK, 6. junij

12:00
OTVORITEV KNJIŽNEGA SEJMA
Bevkov trg

17:00
USTVARJAMO NOVO GORICO V MALEM

pravljica z ustvarjalno delavnico za otroke
Kreativni torki Goriške knjižnice Franceta Bevka – Knjižnica za majhne otroke
Vodita: Manja Pergar in Polona Palčič

19:00
ALEŠ BERGER
pogovor z letošnjim 
Prešernovim nagrajencem
vodi: SAMO RUGELJ

20:30
DANCE MAMBLITA
koncert

SREDA, 7. junij

16:00
URBANI SPREHOD PO NOVI GORICI
v iskanju temeljev, zanimivosti in edinstvenosti novogoriške arhitekture in urbanizma

17:00
4 JAZZ ORCHESTRA
popoldanska goriška jazz izkušnja

18.30
LJUDJE NOVE GORICE
predstavitev fotografskega projekta,
ki ga vodi David Verlič
pogovor s fotografi vodi: URŠKA LEŠNIK DE BREA

19:00
MESTO SPREMEMB
pogovor o gentrifikaciji sodobnih mest ob predstavitvi knjige Andyja Merrifielda
Novo urbano vprašanje
z avtorjem spremne besede

KLEMNOM PLOŠTAJNERJEM
se bo pogovarjal PETER KARBA

20:00
GLASBA MESTA
okrogla miza o razmerju med mestom in glasbenim ustvarjanjem ter igranjem
s predstavitvijo knjig
IČO VIDMAR: “Nova muzika v New Yorku. Neodvisni glasbeniki in pravica do mesta”,
MIHA KOZOROG “Festivalski kraji: koncepti, politike in upanje na periferiji” 
in
“Sounds of Attraction: Yugoslav and Post-Yugoslav Popular Music.”
z avtorjema se bo pogovarjal
IGOR BAŠIN

ČETRTEK, 8. junij

17:00
POBEG IZ MESTA
Četrtek, 8. junija ob 17. uri
Otroške ustvarjalne delavnice s predstavitvijo nove slikanice Skrivnostni gozd
avtorice Polone Kunaver Ličen in ilustratorke Anje Kranjc.
V sodelovanju z Lično hišo iz Ajdovščine in Kudom TAAK iz Vipave.

18:00
BOŠTJAN ŠIFRAR
predstavitev knjige K talibanom in piratom.
Dogodek se bo zgodil v Goriški knjižnici Franceta Bevka.

20:00
ARHITEKTURA DUHA

ZMAGO ŠMITEK
predstavitev knjige Mandale
z avtorjem se bo pogovarjala TINA KOŠIR

Pogovor bo spremljal GAL FURLAN z gongi.

PETEK, 9. junij

17:00
MOJE MESTO – MOJE TELO
Petek, 9. junija ob 17. uri
Predstavitev klinične somatike z demonstracijo vaj, ki jih lahko izvajamo med vsak za vsakdanjimi opravili.

18:00 MESTO BRANJA
4 JAZZ ORCHESTRA spremlja igralce SNG-ja,
ki berejo izbrano literaturo
brali bodo: Medea Novak,
Miha Nemec 
in Helena Peršuh

19:00
MESTNO NEZAVEDNO

LUKA NOVAK
predstavitev knjige
Podzemna železnica kot urbano nezavedno
z avtorjem se bo pogovarjal
LUKA LISJAK GABRIJELČIČ

20:00
BORIS PAHOR

vodi: ZDRAVKO DUŠA
slavnostni gost ob zaključku letošnjega festivala

Vsak dan DJ program.

Gostje

ALEŠ BERGER
Letošnji prejemnik Prešernove nagrade za življenjski prevajalski opus ima za seboj že vrsto drugih nagrad: Sovretovo, nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo, Rožančevo in Schwentnerjevo. V slovenščino je med drugim prevedel Lorco, Préverta, Apollinaira, Molièra, Becketta, Borgesa, Queneaua, Bretona, pa tudi strip Asterix. Bil je novinar v kulturni redakciji ljubljanskega radia, od leta 1978 urednik za prevodno književnost pri založbi Mladinska knjiga. Napisal je tudi veliko gledaliških kritik. Kot literarni zgodovinar je obravnaval smeri dadaizma in nadrealizma. Že vrsto let živi v Solkanu.

ZDRAVKO DUŠA
Avtor scenarijev (Poletje v školjki 2), urednik (RŠ, Tribuna, Cankarjeva založba), uveljavljen prevajalec proze (Henry Miller, Steinbeck, Vonnegut) in dramskih tekstov, avtor antologij (Ameriška drama dvajsetega stoletja, Antologija slovenskih avtoric) in snovalec literarno-glasbenih srečanj Lukatelce v rodnih Volčah pri Tolminu. Med drugim je tudi avtor slogana “Slovenija, moja dežela”.

GAL FURLAN
Obiskoval je tečaje in delavnice afriškega bobnanja, šolal se je pri Zlatku Kavčiču, je član skupine Perkašns, Mojo hišni bend, Fish on Mars, benda Antioksidanti in drugih glasbenih zasedb. S tolkali je kar nekajkrat spremljal plesne, gledališke in literarne predstave ter nastopal na raznoraznih otvoritvah umetniških razstav. Med drugim je imel še razne priložnostne glasbene projekte in kot gost studijsko snemal za različne glasbenike. V zadnjih letih se ukvarja tudi z zvočno terapijo.

MATEVŽ GRANDA
Med arhitekti najmlajše generacije je že nekajkrat opozoril nase. Najprej z diplomsko nalogo na temo prenove Cukrarne v Ljubljani pri prof. Milošu Florjančiču, v kateri je prepričljivo nakazal možnosti sožitja propadajočega spomenika z novo arhitekturno vsebino in formo. V letih po diplomi je deloval na slovenski obali in pripravil vrsto kakovostnih projektov, denimo za obrambni stolp v Štanjelu, verski center v Luciji in urbanistično ureditev kanala Fazan ter druge. Njegovi najnovejši načrti pa kažejo na zrelost, to je poklicno zavezanost največji mogoči arhitekturni kakovosti ob upoštevanju nujnih omejitev in zmožnosti družbenega trenutka. A s tem se njegovo umetniško angažiranje ne konča, saj je z ženo Nino Granda, glavni urednik arhitekturne revije Outsider, ki je letos prejela Plečnikovo medaljo.

MARJAN HOČEVAR
Marjan Hočevar, sociolog, raziskovalec in izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, v svojih delih pogosto sodeluje s strokovnjaki z drugih področij, zlasti z arhitekti in urbanisti. Zavzema se za interdisciplinarno sodelovanje na področju oblikovanja in urejanja prostora.  Ukvarja se predvsem s proučevanjem prostora in mest. Je avtor številnih raziskav, člankov, poročil, monografij, poglavij v zbornikih ter raznih drugih akademskih prispevkov.

PETER KARBA
Peter Karba je arhitekt. Pretežno projektira. Za Radio Študent piše in pripravlja oddaje že domala 12 let, kjer od leta 2015 ureja oddajo Hertz arhitektur.

TINA KOŠIR
Slovenska televizijska voditeljica, kolumnistka, filozofinja, voditeljica okroglih miz in literarnih večerov. Doktorski študij filozofije je posvetila preučevanju kašmirskega šivaizma, ki združuje vse, s čimer se ukvarja: jogo, literaturo in filozofijo.

LUKA LISJAK GABRIJELČIČ
Novogoriški rojak, zgodovinar in kolumnist. Urednik revije Razpotja, na CEU v Budimpešti končuje doktorat, v zadnjih 9. letih pa je delal na znanstvenem projektu pod sponzorstvom European Research Council, ki se bo zaključil z izdajo 2. zvezka sintetične zgodovine politične misli v Srednji in Vzhodni Evropi januarja naslednje leto.

LUKA NOVAK
Soustanovitelj  založbe Vale-Novak, njen dolgoletni direktor in glavni urednik. Pisal je scenarije, svoje tekste je objavljal v Sodobnosti, Problemih, Delu, Dnevniku. Prevedel je številne sodobne angleške in francoske romane ter tudi kuharske knjige. Je voditelj in scenarist oddaje Ljubezen gre skozi želodec.

REVIJA OUTSIDER
Prejela je Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Kot piše v utemeljitvi, sta revija in spletni portal Outsider nov slovenski medij o kulturi in družbi, ki si prizadeva za poznavalski in hkrati distanciran pogled na prostor. Ekipa arhitektov, ki skrbi za njen obstoj, je nagrajena za inovativnost pri širjenju zavedanja o arhitekturi in prostoru v kontekstu širše kulture in širše javnosti ter za vztrajnost na vsebinski in finančni neodvisnosti.

MIHA KOZOROG
Asistent, docent za področje kulturne in socialne antropologije, raziskovalec. Kot znanstveni sodelavec je zaposlen tudi na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU. Za svoje raziskovalno delo je leta 2012 prejel priznanje ARRS za izjemni znanstveni dosežek na področju socialne in kulturne antropologije.
Kozorog bo predstavljal svoji knjigi Festivalski kraji: koncepti, politike in upanje na periferiji ter pravkar izdano Sounds of Attraction: Yugoslav and Post-Yugoslav Popular Music

BORIS PAHOR
Že večkrat omenjan kot kandidat za Nobelovo nagrado za književnost. V Evropi velja za enega najvidnejših slovenskih pisateljev. Je neustavljiv borec proti fašizmu in njegovemu nasilju. Njegov najbolj prevajan roman je Nekropola, roman o pisateljevem življenju v taborišču Natzweiler-Struthof.

KLEMEN PLOŠTAJNER
Magister sociologije, ki se raziskovalno in aktivistično ukvarja s vprašanji stanovanjske politike, urejanja prostora in zadružništva. Je ustanovni član stanovanjske zadruge Zadrugator, ki poskuša ustanoviti prvo najemno stanovanjsko zadrugo v Sloveniji.

MARKO PETERLIN
Arhitekt in urbanist, ki je po nekajletni samostojni praksi študij nadaljeval na Katalonski politehnični univerzi v Barceloni, kjer je zaključil magistrski študij Metropolis (2003). Od 2006 je direktor IPoP – Inštituta za politike prostora, kjer je tudi vodja projektov in raziskovalec, ki se osredotoča na urbane politike. Delovne izkušnje obsegajo samostojno prakso, delo v državni upravi in raziskovalno delo na Univerzi v Ljubljani, na inštitutu pa intenzivno sodelovanje z nevladnimi organizacijami, javnimi in zasebnimi organizacijami v okviru različnih vrst projektov. Od leta 2009 je koordinator Mreže za prostor, ki povezuje nevladne organizacije na področju urejanja prostora v Sloveniji. V letu 2008 je kot zunanji strokovnjak vodil pripravo dokumentov za slovensko predsedovanje EU na področjih teritorialne kohezije in urbanega razvoja. Od 2009 do 2015 je bil odgovoren za točko obveščanja programa URBACT v Sloveniji. Sodeloval je pri mnogih študijah za Evropsko komisijo.

SAMO RUGELJ
Založnik in urednik, filmofil, kolumnist, predavatelj,ekonomist, farmacevt. Z ženo Renate imata založbo UMCO ter izdajata mesečnik Bukla, brezplačno revijo o knjižnih izdajah. Pred kratkim je pri založbi Litera izdal knjigo Na dolge proge, ki je tudi njegova zadnja iz tekaške trilogije.

ZMAGO ŠMITEK
Zmago Šmitek, slovenski etnolog in pedagog, upokojeni predavatelj na oddelku za etnologijo Filozofske fakultete univerze v Ljubljani. Pisal je o slovenski mitologiji (Mitološko izročilo Slovencev, 2004, Poetika in logika slovenskih mitov, 2012), kjer je izročilo bogato in zanimivo obdelal iz različnih zornih kotov in ga umestil v širši indoevropski kontekst ter izpostavil tudi njegove lokalne posebnosti.

»Šmitkova knjiga Mandale je avtorjevo življenjsko delo in obenem izjemen prispevek k predstavljanju in razumevanju azijskih kultur. V slovenski prostor prinaša cel nabor novega raziskovalnega materiala, pristopov in konceptov. Knjiga bo zagotovo učno gradivo pri študiju neevropskih kultur, obenem pa je pisana izjemno plastično, berljivo, tako da bodo po njej z veseljem posegali tudi drugi bralci.« Beletrina

IČO VIDMAR
Sociolog kulture, prevajalec, kritik in glasbeni publicist. Predava o sociologiji popularne glasbe na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Besedila o sodobni kulturi in glasbi objavlja v razno raznih tiskanih in elektronskih medijih. Od konca osemdesetih let na Radiu Študent v oddaji Idealna godba vrti jazz, blues, improvizirano glasbo in afriške godbe.
Vidmar bo predstavljal svojo pravkar izdano knjigo Neodvisna glasbena formacija in pravica do mesta: primer nove muzike spodnjega Manhattna.

ALEŠ VODOPIVEC
Aleš Vodopivec  je redni profesor na Fakulteti za arhitekturo in gostujoči profesor in predavatelj na različnih univerzah, mednarodnih simpozijih in strokovnih srečanjih doma in na tujem. Prejel je nagrado Prešernovega sklada, priznanje in nagrado Piranesi, Plečnikovo nagrado ter tri Plečnikove medalje. Poleg tega je prejemnik številnih nagrad na arhitekturno-urbanističnih natečajih in avtor in urednik številnih knjig.

Dogodki

Pogovori in okrogle mize

MESTO OD MODERNIZMA DO DANES
Petek, 2. junija ob 20. uri, atrij novogoriške mestne občine
GostjeAleš Vodopivec, FA, Marjan Hočevar, FDV in Marko Peterlin, Ipop; vodi: Matevž Granda, revija Outsider.
Na okrogli mizi bomo primerjali moderno mesto s sodobnim. Moderno mesto, kar je v teoriji tudi Nova Gorica, je bilo vedno planirano kot idealno mesto za idealnega človeka. Po drugi strani pa je sodobno mesto tisto, ki naj bi odgovarjalo na nove načine življenja, nove načine komuniciranja in potovanja. Ob tem se bomo vprašali kako lahko modernistično mesto, ki ni smatrano za pretirano kvalitetno v praksi, odgovarja na te nove potrebe? Koliko se novi urbanistični predlogi sploh ozirajo na spremenjene navade in življenja ljudi, kako mesta odgovarjajo in zadovoljujejo naše potrebe? Ali so danes skupnostne prakse in zadruge odgovor na neobstoj in nemoč celostnih rešitev?

GLASBA MESTA
Sreda, 7. junija ob 20. uri
Gosta: Ičo Vidmar in Miha Kozorog; vodi: Igor Bašin
New York je že več kot stoletje eden osrednjih prostorov, kjer se s srečevanjem glasbenikov iz različnih koncev rojevajo novi glasbeni žanri. Na okrogli mizi bo predstavljeno kako ekonomski in politični odnosi vplivajo na glasbeno ustvarjanje in igranje, po drugi strani pa kako glasba vpliva na oblikovanje identitete manjših krajev.
Na okrogli mizi bo Vidmar predstavil svojo knjigo Nova muzika v New Yorku. Neodvisni glasbeniki in pravica do mesta,
Kozorog pa svoji knjigi Festivalski kraji: koncepti, politike in upanje na periferiji in Sounds of Attraction: Yugoslav and Post-Yugoslav Popular Music.

Simpozij ob 40-letnici smrti Dušana Pirjevca

5. junij 2017 ob 13. uri, grad Kromberk  

Dogodek organizira Društvo humanistov Goriške v sodelovanju z Društvom študentov primerjalne književnosti in Goriškim muzejem, potekal pa bo v sklopu festivala Mesto knjige na gradu Kromberk pri Novi Gorici.

Spregovorili bomo o različnih vlogah Dušana Pirjevca – literarni zgodovinar, filozof in zgodovinska osebnost.

PROGRAM

Predavanja – prvi sklop

13.00 Janko Lozar: “Filozofska misel Dušana Pirjevca”
13.30 Žiga Kovač: “Bog ateistov”
14.00 Vid Bešter in Bine Debeljak: “Dušan Pirjevec in Kafkov Grad: topos in utopos, dejansko in potencialno, v Pirjevčevi teoriji evropskega romana”

Predavanja – drugi sklop

16.00 Alenka Pirjevec: “Spomini o očetu”
16.30 Jan Zoltan: “Dušan Pirjevec kot univerzitetni profesor in literarni lik. Nekaj osebnih spominov”
17.00 Aljaž Škrlep “Pirjevec in film”

18.00 Ogled filma Jabolko v snegu

Vstop na dogodek je prost, zato povabite prijatelje, družino in zainteresirane kolege, da se nam priružijo. Prilagamo tudi povezavo do dogodka na Facebooku. 

V kolikor imate kakršna koli vprašanja nam pišite na
komparativist.si@gmail.com

ali
info@mestoknjige.si.

ZVOKI MESTA – delavnica field recordinga, performans: Dave Phillips, predavanje: Luka Zagoričnik

Društvo humanistov Goriške in MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti letos organizirata seriji delavnic terenskega snemanja z domačimi in mednarodnimi mentorji. Prvi sklop delavnic bo potekal med festivalom Mesto knjige, čez poletje pa sledijo še tri praktične delavnice v Ljubljani v organizaciji MoTE. Rezultati obeh delavnic bodo predstavljeni na festivalu SONICA.

Festival Mesto knjige poleg knjižnega sejma prinaša mnoge pogovore in okrogle mize pa tudi raznovrstne delavnice. Tema letošnjega festivala je mesto. Namesto tipičnih delavnic, kjer udeleženci fotografirajo oziroma snemajo mesto, smo se zadeve lotili iz drugega konca, in sicer zajeti tisto nevidno, a vseprisotno. Zvok mesta.

Delavnica želi predstaviti kaj je field recording in voditi udeležence skozi celoten proces: od spoznavanja računalniških programov in opreme za snemanje preko snemanja na terenu do tega, kako iz materiala ustvariti svojo skladbo. Vse skupaj bi pedstavili tudi zgodovinsko in teoretsko.

 

Za uverturo v delavnico po bomo prisluhnili legendi iz področja field recordinga in podobnih praks ter predavanju o šumu v razmerju do glasbe.

 


DAVE PHILLIPS live show
koncert

Torek, 30. maja ob 20. uri
Carinarnica Nova Gorica

 

Njegovi pristop sam imenuje humanimalizem, njegovi performanis so prežeti z okoljsko senzibilnostjo, pravicami živali in ljudi ter eksistencialnimi konotacijami. So hkrati družbeni protest in raziskovanje meja socialno-psihičnega in okoljskega zavedanja.

Njegova metoda je avdio de/konstrukcija, psiho-akustika, zvočni rituali, kompozicija in performans, njegovo orodje pa je glas, telo, field recording, elektronika, objekti in video.

Že več kot 25 let je zvočno aktiven, igral je že več kot 500 koncertov v 40 državah, njegovo ime pa se pojavlja na več kot 190 izdajah.

tags: ritual protest music, sonic activism, humanimalism. composition, audio art, psycho-acoustics, experimental noise, musique concrète, performance. voice, microphones, objects, electronics, field recordings, video.

 

http://www.davephillips.ch/about

LUKA ZAGORIČNIK: “Šum v okvirju in izven njega”
predavanje

 

Predavanje bo skušalo slediti različnim ravnem šuma, šuma kot reza in preloma v strukturi, v njegovi pomenskosti in uhajanju pomenu, skozi raznotere silnice, skozi katere šum vdira v polje umetnosti, komunikacije, tehnologije, politike in v polje vsakdanjosti. Iščemo njegove točke subverzivnosti in komodifikacije ter vpenjanju in uhajanju v glasbi tudi skozi prakso ‘field recordings’ ter sodobnih misli o zvoku, tako tujih kot domačih.

 

Luka Zagoričnik je glasbeni novinar, kritik, novinar, urednik revije Odzven in sodelavec Radia ARS in oddaje Aritmija. Takšne in podobne robne zvočne prakse že leta predstavlja v oddaji Godbeni imperializem na Radiu Študent.

 

Predavanje bo skušali sledilo različnim ravnem šuma, šuma kot reza in preloma v strukturi, v njegovi pomenskosti in uhajanju pomenu, skozi raznotere silnice, skozi katere šum vdira v polje umetnosti, komunikacije, tehnologije, politike in v polje vsakdanjosti. Iščemo njegove točke subverzivnosti in komodifikacije ter vpenjanju in uhajanju v glasbi tudi skozi prakso field recordings in sodobnih misli o zvoku, tako tujih kot domačih.

 

Predavanju bo sledil glasbeni nastop švicarskega zvočnega ustvarjalca Dava Philipsa. 

 

 

 

 

 

 

 

ZVOKI MESTA – field recording – snemaje zvoka na terenu in komponiranje

PROGRAM DELAVNICE:

ponedeljek, 5. junija ob 16. uri
Carinarnica Nova Gorica

– Pregled zgodovine zvočno-snemalnih tehnnik od prvih Edisonovih poskusov zajemanja zvoka do modernih snemalnih medijev.

– Predstavitev sfere field recordinga, njegovih različnih rab na področju znanosti in umetnosti ter relevantnih ustvarjalcev in njihovih pristopov do oblikovanja zvočnega materiala.

– Povezava field recordinga in filozofije. Zakaj zvok, predmet field recordinga, v 21. stoletju vedno bolj postaja predmet filozofije? Kaj znotraj prakse snemanja zvokov pomeni misliti in ali je v tem mišljenju kaj političnega? (Deleuze, Kant, Rancière).

– Spoznavanje s snemalno opremo (snemalniki, mikrofoni).

– (Začetek snemalnih sprehodov).

 

Torek, 6. junij, od 12. ure naprej
lokacija knjižnega sejma, Bevkov trg

– Snemalni sprehodi po mestu in uporaba zvočnega materiala v prvenstveno tri namene:

a) Ustvarjanje zvočne karte mesta prek spletne platforme;

b) Ustvarjanje zvočnih sprehodov, katerim se lahko prek spletne aplikacije določi natančne prostorske koordinate (na kateri lokaciji naj se poslušalcu predvaja katera zvočna sekvenca). Kasneje se lahko uporabnik mobilne aplikacije, ki sproti po principu google zemljevidov sledi njegovi lokaciji, priključi na izbran zvočni sprehod, ki ga potem sledeč njegovemu nadaljnjemu gibanju vodi po različnih zvočnih trasah;

c) Kopičenje baze zvokov/ambientov/samplov za uporabo v lastni zvočni kompoziciji.

sreda, 7. junij, od 12. ure naprej

lokacija knjižnega sejma, Bevkov trg

– Nadaljevanje snemalnih sprehodov.

– Osnove uporabe programa Abletone Live (kolažiranje, uporaba efektov, mastering itn.), ki udeležencu delavnice pomagajo pri izdelavi končne kompozicije.

 

Delavnico bo vodil Gregor Gatej soavtor oddaje Vetrolov na Radiu Študent, posvečen field recordingu in podobnim praksam snemanja zvoka.

 

 

 

 

Predstavitev izdelkov

Sobota, 17. junija, Carinarnica Nova Gorica

Izdelki udeležencev delavnice bodo predstavljeni na posebnem dogodku v Carinarnici. Izbrali bomo najboljšo kompozicijo, avtor pa bo za nagrado prejel trimesečno mentorstvo pri nadaljnjem delu z glasbo.

Delavnica je primerna tako za popolne začetnike kot tudi vse ostale.

Udeleženci morajo s seboj prinesti prenosni računalnik in napravo za zajemanje zvoka, na katero lahko priklopijo mikrofon.
Na delavnici bo na voljo omejeno število snemalne opreme, zato je zaželeno, da udeleženci po svojih zmožnostih prinesejo s seboj npr. pametne telefone, ki omogočajo zajemanje zvočnega materiala in da lahko ob določenih dnevih s seboj prinesejo prenosni računalnik.

Prijave sprejemamo na mail info@mestoknjige.si.

 

 

PREDSTAVITEV RAČUNALNIŠKIH PROGRAMOV

Sobota, 6. in 27. maja, od 15. do 18. ure, Carinarnica Nova Gorica

V prvem srečanju bo predstavljen program Ableton live, spoznavali se bomo z osnovami MIDI, avdio sekvencanja, vzorčenja, snemanja …

V drugem srečanju pa bomo predstavili uporabo VST-jev (predstavitev programa Reaktor, MAX for Ableton live) s primeri v praksi.

Delavnico bo vodil Aleš Krebs, basist, vsestranski glasbenik in producent.

Prijave sprejemamo na mail info@mestoknjige.si. Število mest je omejeno! 

S seboj prinesite računalnik z naloženim programom Albeton live.

Ostale delavnice

USTVARJAMO NOVO GORICO V MALEM
Torek, 6. junija ob 17. uri

S pravljico Mesto cvetja avtorice Eveline Hasler se bomo sprehodili po ulicah in skritih kotičkih mesta. Nato bomo prepustili domišljiji prosto pot in iz kartona, papirja, plastike ustvarili Novo Gorico v malem. Druženje bomo popestrili z izbranimi pesmicami in ugankami, katerih rdeča nit je – le kaj drugega kot – mesto. Vabljeni v našo družbo! Vodita: Manja Pergar in Polona Palčič Kreativni torki  – Knjižnica za majhne otroke V sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka

POBEG IZ MESTA
Četrtek, 8. junija ob 17. uri

Otroške ustvarjalne delavnice nas bodo v domišliji popeljale iz mesta v skrivnostne gozdove, ki jih bodo ustvarili otroci po branju  otroške slikanice Skrivnostni gozd avtorice Polone Kunaver Ličen in ilustratorke Anje Kranjc.

V sodelovanju z Lično hišo iz Ajdovščine in Kudom TAAK iz Vipave.

MOJE MESTO – MOJE TELO
Petek, 9. junija ob 17. uri

Predstavitev klinične somatike in njenega vpliva na spremembo dojemanja sveta. Somatiko bomo predstavili v razmerju do masaže, fizioterapije, kot tudi do rekreativnih športov, vrtnarjenja in nenazadnje študija. Demonstrirali bomo vaje, ki jih lahko vsakdo izvaja med vsakadnjimi opravili (hoja po stopnicah, sedenje v avtu, kuhanje, nakupovanje, …)  

Humans of Nova Gorica – Ljudje Nove Gorice

Pogovor z avtorji projekta
Sreda, 7. junij ob 18.30, Bevkov trg

Na dogodku bodo sodelovali fotografi projekta Ljudje Nove Gorice, ki od marca fotografirajo prebivalce in obiskovalce kraja ob meji. V pogovoru s fotografi, ki ga bo vodila Urška Lešnik De Brea, bodo predstavljeni različni pogledi na portretiranje in zgodbe, ki skupaj tvorijo nepredvidljivo pripoved, ki se iz dneva v dan rojeva.

Pri projektu sodelujejo: David Verlič, Dejan Gregorič, Janko Lipovšek, Mojca Valič, Jasmina Lozar Povše, Dora Verlič, Suzana Uršič, Mateja Nikolić in Saša Mrak.
Urbana sprehoda

SPREHOD PO POTEH CARLA MICHELSTAEDTRA
Sobota, 3. junij ob 16. uri, pred goriško sinagogo, via Graziado Isaia Ascoli 19
Na 130. obletnico rojstva Carla Michelstaedterja se bomo sprehodili po pomembnejših lokacijah, ki so zaznamovale kratko življenja slikarja, pesnika in filozofa,
Sprehod bo vodil Miha Kosovel, ki je diplomiral ravno iz misli tega najpomembnejšega goriškega filozofa.

URBANI SPREHOD PO NOVI GORICI
Sreda, 7. junij ob 16. uri,
 pri maketi izvornega plana Nove Gorice
Ob 70-letnici odločitve o gradnji Nove Gorice bomo šli na sprehod v iskanju temeljev, zanimivosti in edinstvenosti novogoriške arhitekture in urbanizma, ki je predvsem med lokalnim prebivalstvom prevečkrat spregledana. Zagotovo je danes čas, da pogledamo na mesto skozi drugačne oči, kot nekaj posebnega in ne samoumevnega.

4 Jazz Orchestra

Spontana improvizacija glasbenikov iz različnih krajev Goriške, ki se meša in postopoma spaja v eno mesto. Glasbeniki bodo zavzeli vse štiri robove festivalskega mesta in se nato glede na svoja izvajanja združevali med seboj in s tem ustvarjali edinstveno zvočno doživetje

 Nastopajoči:

Urban Kušar: tolkala
Žiga Ipavec: tolkala
Boštjan Simon: saksofon
Aleš Valentinčič: kitara
Matjaž Bajc: bas
Jure Boršič: saksofon
Peter Kastrin: kitara
Gal Furlan: tolkala

 

Sodelujoči

Založbe, ki sodelujejo

*cf

Apokalipsa

Beletrina

Družina

eBesede

Goga

Goriški muzej

Hiša poezije

Karantanija

Malinc

Mladinska knjiga

Polica dubova

Sanje

Sophia

Studia humanitatis

VBZ

Taschen

Univerza v Novi Gorici

Zrakogled

ZRC Sazu

Založbe, ki še želite sodelovati

Draga založba,

po treh uspešno zaključenih knjižnih sejmih vas ekipa Mesta knjige znova vabi v Novo Gorico. Letošnji pomladni sejem bomo organizirali sejem med torkom 6. in petkom 9. junija na isti lokaciji na Bevkovem trgu.

Kot se je že potrdilo v prejšnjih edicijah, obstaja v Novi Gorici vsekakor zanimanje za kvaliteten izbor knjig in knjižnih novosti, saj prave knjigarne praktično ni. Zato smo se tudi tokrat odločili, da vas znova povabimo k sodelovanju na knjižnem sejmu, kjer se boste lahko predstavili.

Mesto Knjige se razlikuje od drugih knjižnih sejmov po tem, da je tematsko zaokrožen. Letošnja tema bo »mesto«, saj obeležujemo 70-letnico začetka gradnje Nove Gorice, debato pa želimo razširiti na širše vprašanje arhitekture, urbanizma, življenja v sodobnih mestih in izkušnje pisateljev iz mest, o katerih so pisali.

Kaj vam nudimo? 

  • stojnico, zadnji del zaščiten z najlonom za primer slabega vremena (za dodatno zaščito knjig poskrbite sami)
  • frekventno lokacijo v centru mesta (pričakovano 2.000 obiskovalcev dnevno)
  • varno skladiščenje knjig na festivalskem prizorišču
  • oglaševanje vaše založbe znotraj festivala (aktivna promocija na spletni strani in družabnih omrežjih dogodka, v medijih etc.)

CENA najema stojnice za celoten štiridnevni festival (stojnico si lahko tudi delite z drugimi založbami):

– redna cena: 200 €
– zgodnja ptica (plačilo do dneva knjige, 24. 4.): 150 €
– tik pred z(d)ajci (plačilo do tedna pred festivalom): 175 €

Dodatna ponudba:

  • lahko vam priskrbimo izkušenega delavca-knjigarja, 170 € za vse 4 dni.
  • Dostava knjig LJ-GO-LJ: 40 €

POSTANITE PARTNER!

in si zagotovite dodatno oglaševanje (logotip na plakatu, zgibankah, razglednicah)

  • Bodite dodatno izpostavljeni – večji in osrednji sejemski prostor
  • Sodelujte pri programu (po dogovoru)
Za dobrodelne organizacije, ki bi se rade predstavile

V sklopu festivala Mesto knjige bomo tudi tokrat nekaj stojnic namenili dobrodelnim in drugim neprofitnim organizacijam, ki bi za svoje delovanje hoteli nabirati sredstva.

Prosimo vsem zainteresiranim, da na kratko opišejo področje svojega delovanja in kaj bi konkretno želeli na sejmu ponujati/početi in nam do petka, 26. maja pošljejo na e-naslov info@mestoknjige.si . Na podlagi prijav bomo izbrali nekaj organizacij, ki jim bomo dodelili stojnico.

Lep pozdrav,

ekipa Mesta knjige

Kontakt

Organizator festivala

Društvo humanistov Goriške
XXX. divizije 13a
5000 Nova Gorica

E-mail: info@mestoknjige.si
tel.: 041 521 268 (Blaž)

facebook_circle_black-128

Vodja festivala: Miha Kosovel

Programski svet: Miha Kosovel, Aleš Krebs in Blaž Kosovel

Vodja knjižnega sejma: Aljaž Bašin

Tehnični direktor: Tomi Novak

Odnosi z javnostmi: Blaž Kosovel

Ilustracije: Tinka Volarič

Webmaster: Andrej Kobal

Galerija