OBROBJE

NOVA GORICA, 11.–19. 9. 2020

Peto izvedbo festivala Mesto knjige posvečamo temi, ki nosi izjemen pomen za lokalno okolje, hkrati pa je univerzalna – obrobju. Obrobje preveva književno-glasbeno dogajanje med 11. in 19. septembrom, ki vključuje tudi štiridnevni knjižni sejem na Bevkovem trgu, ki bo potekal med torkom in petkom

Mesto knjige je splet pogovorov, koncertov, delavnic in okroglih miz, ki preizprašuje običajne forme literarnih dogodkov in jih združuje z zgodovino tukajšnjih krajev, s sprehodi po njih in z dejavnim sodelovanjem občinstva. S tem želi pritegniti literarne navdušence, tiste, ki knjige berejo priložnostno, predvsem pa radovedne ljudi. Dogajanje Mesta knjige se zato v veliki meri odvija v javnem prostoru, na osrednjih mestnih trgih, hkrati pa festival vedno znova odkriva tudi manj izpostavljene kotičke mesta in primestja in s tem literaturo in ideje približuje širšemu krogu.

Obrobje biva v zgodbah mnogih gostov. Novinar Adriano Sofri, ena ključnih figur italijanskih “svinčenih let”, se je po odsluženi zaporni kazni pričel ukvarjati s tragičnim dogodkom v vasici Vrhpolje iz leta 1930, ki ga popiše v delu Fašistični mučenik. V knjigi prepleta kroniko dogodka z lastno zgodovino, s tem pa osebne zgodbe postavi nad uradne zgodovinske narative. Aktivista Shiva Nazarahari in Pooyesh Azizedin sta bila potisnjena daleč onkraj meja Irana, ker sta tamkaj naslavljala teptanje človekovih pravic. V čudovitem ambientu kanalskega Parka Pečno se bosta pogovarjala z Ervinom H. Milharčičem.

Pri obrobju pa ne gre le za geografijo. Prizadevamo si, da bi izpostavili nekatere obrobne žanre, denimo dramatiko, ki jo bomo letos postavili v ospredje z bralnimi uprizoritvami dram nagrajenih avtoric Simone Hamer in Simone Semenič. Domači publiki želimo predstaviti književnost, ki je na naši literarni sceni bolj ali manj spregledana, zato smo v goste povabili tudi priznanega avtorja Saïda Khatibija, Alžirca, ki že nekaj let živi na Gorenjskem in piše v arabskem jeziku. Pogosto se ne zavedamo tudi pomena literarnega prevajanja; zavoljo zaslužnega literarnega dela prihaja v goste Veronika Simoniti, med drugim prejemnica letošnjega kresnika. Prevajalec Aleš Berger se bo pogovarjal s publicistom Bernardom Nežmahom, obiskal pa nas bo tudi pesnik in esejist Uroš Zupan

Žal je v času zapiranja družbe postal obroben tudi diskurz o tistih, ki jih je življenje prisililo v beg in na obrobje tujih držav, tujih skupnosti, o čemer bosta spregovorila Mirjam Milharčič Hladnik in Aleksij Kalc. V znak solidarnosti do manjših slovenskih založnikov, ki so zmeraj bolj potisnjeni na obrobje in se borijo za obstoj, smo v sodelovanju s KUD Police Dubove in Zvezo modro-bela ptica pripravili brezplačno delavnico izdelave e-knjige, ki bo v sklopu Založniškega foruma potekala v Goriški knjižnici Franceta Bevka. Preko delavnic kreativnega pisanja (Tamara Babić) in organiziranih obiskov festivala (za slednje je zaslužna Alja Furlan) vključujemo tudi lokalne marginalizirane skupnosti, od prebivalcev Doma upokojencev do varovancev zavoda ŠENT.  

Zazrli se bomo tudi v preteklost in na okrogli mizi spregovorili o poskusih slovensko-italijanske politične sprave ob 20. obletnici poročila Slovensko-italijanski odnosi ter z razstavo ilustracij in okroglo mizo obeležili desetletje izhajanja revije Razpotja. Na letošnjem festivalu se bomo poklonili tudi književniku, po katerem nosi ime osrednji novogoriški trg in glavno prizorišče festivala, Francetu Bevku ob 130. obletnici njegovega rojstva. Sklop dogodkov Po sledeh Franceta Bevka v organizaciji naših partnerjev prinaša vodeni sprehod z glasbo in recitacijami v produkciji JSKD in ZKD Nova Gorica ter recitalom in uglasbitvijo izbranih pisateljevih del, slednji v produkciji SNG Nova Gorica.  

Glasbeni program na sejmu obsega Jurski par, navezo radijca Jureta Longyke in soimenjaka Jureta Torija na harmoniki, poetsko-glasbeni duo Zajtrk, zasedbo Maier/Kušar duo, zavezano kontrabasu in bobnom, Gala Furlana na tolkalih, intervencije kitarista Tilna Kravosa ter za konec poskočnejšo dozo godal z Bojanom Cvetrežnikom in zasedbo Fiddle Gang.

Program festivala sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Mestna občina Nova Gorica.


PROGRAM
/ GOSTJE / URNIK / SEJEM /
ARHIV

Organizacija: Društvo humanistov Goriške
Partnerji: Zavod Magistrala, Goriška knjižnica Franceta Bevka, SNG Nova Gorica, Zveza modro-bela ptica, KUD Police Dubove, Zavod Margarana, KUD Morgan, Park Pečno, PEN Slovenije, ICORN, Goriški muzej, JSKD Nova Gorica, ZKD Nova Gorica, KS Nova Gorica, KC Lojze Bratuž Gorica, Kulturni dom Gorica, Zveza slovenske katoliške prosvete, Zveza slovenskih kulturnih društev Gorica
Sofinancerji: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije,
Mestna občina Nova Gorica, Javni sklad za kulturne dejavnosti