OBROBJE
PREDFESTIVALSKI DOGODKI

Festival Mesto knjige: Obrobje bo v Novi Gorici potekal med 11. in 19. septembrom. Pred tem vas vabimo, da občiščete predfestivalske dogodke.
Na vseh dogodkih velja upoštevanje priporočil NIJZ proti širjenju okužbe z virusom covid-19, zato bo število mest omejeno.

SOBOTA, 5. SEPTEMBER, 17:00
JUDOVSKO POKOPALIŠČE
Rožna dolina, Vipavska cesta 51, Nova Gorica

DNEVI JUDOVSKE KULTURE
RENATO PODBERSIČ
MIHA KOSOVEL
Predavanji in vodstvo ob Evropskih dnevih judovske kulture 2020

V soboto, 5. septembra 2020, ob 18. uri v prostorih nekdanje mrliške vežice ob judovskem pokopališču v Rožni dolini organiziramo dogodek Judovsko pokopališče v Rožni dolini – pozabljen kulturni biser. Dogodek ob Evropskih dnevih judovske kulture 2020 posvečamo stodeseti obletnici smrti goriškega filozofa Carla Michelstaedterja, pokopanega v Rožni Dolini. Pred predavanji bo ob 17. uri organiziran voden ogled judovskega pokopališča v Rožni Dolini.

 

URNIK

17:00 Voden ogled pokopališča

18:00 Judovsko pokopališče v Rožni Dolini in tam pokopane znane osebnosti
dr. Renato Podbersič

19:00 Carlo Michelstaedter – filozof na meji
prof. Miha Kosovel

Zaradi spoštovanja preventivnih ukrepov za preprečevanje in omejitev širjenja bolezni covid-19 obiskovalce naprošamo, da se prireditve udeležijo zgolj zdrave osebe brez znakov okužbe dihal in vzdržujejo primerno medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1.5 m, skrbijo za pravilno higieno kašlja/kihanja in upoštevajo druga varnostna navodila organizatorja. Ob vstopu v zaprti prostor je obvezna uporaba zaščitne maske in razkužitev rok.

 

OD 19. DO 21. AVGUSTA 2020
BOROV GOZDIČEK
Grčna, Nova Gorica

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI
MARIJ ČUK
KATARINA GOMBOC ČEH & ROBIDA
ALENKA DI BATTISTA
WE MING

Festival Mesto knjige tudi letos sooblikuje program Knjižnice pod krošnjami v Novi Gorici. Letos nas bodo obiskali novinar in pisec Marij Čuk, ki je napisal prvi roman o požigu Narodnega doma v Trstu, Katarina Gomboc Čeh, ki je pri društvu in založbi Robida izdala dvojezično pesniško zbirko Naselili smo se v tkanine in Alenka Di Battista, soavtorica monografije Občinska stavba v Novi Gorici, ki je izšla pri Založbi ZRC SAZU.

MAJ IN JUNIJ 2020
FACEBOOK
V živo na FB strani Galerije K18

SERIJA POGOVOROV
DAN PODJED
PRIMOŽ TURK
IGOR BIJUKLIČ
Tematski pogovori ob razstavi ilustracij iz revije Razpotja v Galeriji K18

Ob razstavi ilustracij iz revije Razpotja, ki do 12. junija 2020 poteka v galeriji K18, vas enkrat tedensko vabimo k poslušanju pogovorov med uredniki revije in avtorji ali sodelavci revije na izbrano temo. Med desetimi temami, ki jih na razstavi vizualno interpretirajo različni ilustratorji, smo izbrali dve, za katere menimo, da so še posebno aktualne v trenutni krizi. Pogovorom lahko prisluhnete dva zaporedna četrtka ob 18. uri. Pogovore bomo v živo prenašali na FB straneh Galerije K18, Pekarne Magdalenske mreže.

TOREK, 3. MAREC, 18:00
MALI ODER SNG NOVA GORICA
Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica

FABULA V NOVI GORICI
KRISTIAN NOVAK

Kristian Novak je eden najbolj znanih hrvaških pisateljev. Njegov roman Črna mati zemla je bil deležen velikega bralskega navdušenja v celotni regiji, tudi med slovenskimi bralkami in bralci. Roman Cigan, ampak najlepši je prejel najuglednejše hrvaške literarne nagrade, bil razglašen za roman leta ter po mnenju številnih še presegel predhodnika. Novak se je z njim zapisal v kanon sodobne hrvaške književnosti.
Pogovor bo vodil Boštjan Narat.
V sodelovanju s festivalom Literature sveta – Fabula in SNG Nova Gorica.
Brezplačne vstopnice si zagotovite na blagajni SNG Nova Gorica.