OBROBJE
FESTIVALSKI PROGRAM

Peta edicija festivala Mesto knjige tokrat izjemoma poteka v jesenskem terminu. Letošnji program je najobsežnejši doslej, saj se bo v devetih festivalskih dneh na dogodkih Mesta knjige zvrstilo več kot 50 nastopajočih. Natančen festivalski urnik si lahko ogledate na tej povezavi.

Na vseh dogodkih velja upoštevanje priporočil NIJZ proti širjenju okužbe z virusom covid-19, zato je število mest omejeno. Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.

PETEK, 11. 9., OB 19:00
TRG EVROPE
Trg Evrope/Piazza della Transalpina

OTVORITEV FESTIVALA
ADRIANO SOFRI
Vodi: Luka Lisjak Gabrijelčič

Adriano Sofri je tržaški novinar, pisatelj in aktivist, v sedemdesetih letih tudi vodja gibanja Lotta Continua. Lani je pri založbi Sellerio izdal knjigo Il martire fascista (Fašistični mučenik, 2019), ki pripoveduje zgodbo o Francescu in Ugu Sottosantiju, učiteljih, ki ju je fašistični režim poslal v Vrhpolje. V delu, ki ga je Sofri podkrepil z materialnimi dokazi, časopisnimi izrezki in sodnimi zapisniki, raziskuje primer uboja Francesca, očeta petih otrok, ki so ga pripadniki organizacije TIGR leta 1930 ustrelili na domačem pragu. Po dogodku ga je fašistični režim v Italiji poveličal v mučenika, na rodni Siciliji so po njem celo poimenovali ulico. Vendar v Fašističnem mučeniku Sofri prepričljivo pokaže, da je zlobni učitelj, o katerem so pisali v jugoslovanskem tisku, pravzaprav njegov brat Ugo … V delu avtor prepleta kroniko tega tragičnega dogodka z lastno zgodovino, pri čemer osebne spomine postavi nad uradno zgodovinsko narativo ene ali druge strani.

KONCERT
GIOVANNI MAIER & URBAN KUŠAR

 

SOBOTA, 12. 9., ob 18:00
PARK PEČNO
Pečno 4, Kanal

PIKNIK MESTA KNJIGE
SHIVA NAZARAHARI
POOYESH AZIZEDIN
Vodi: Ervin Hladnik Milharčič

International Cities of Refuge Network (ICORN) je mreža mest, ki po vsem svetu nudijo zatočišče politično preganjanim pisateljem in pisateljicam. V Ljubljani je v sklopu ICORN, Slovenskega centra PEN in Mestne občine Ljubljana nastanjena iranska novinarka, aktivistka in zagovornica pravic žensk Shiva Nazarahari. Zaradi svojega udejstvovanja (mdr. je poročala o otroškem delu, razmerah v političnih zaporih, prav tako je ena od ustanoviteljic Odbora novinarjev za človekove pravice) je v domovini večkrat prestajala zaporne kazni in bila podvržena fizičnemu in psihičnemu mučenju. V Ljubljani živi in dela od konca leta 2018. Pooyesh Azizedin je iranski zagovornik človekovih pravic, pesnik in novinar. Večino svojih pesmi je objavljal na blogih, več njegovih pesmi pa je objavljenih tudi v spletnih literarnih revijah. Nekatere utegnemo slišati tudi v parku Pečno. V pogovoru z Ervinom Hladnikom Milharčičem bosta spregovorila o razmerah v Iranu, iranski literarni sceni in izkušnji bivanja v Sloveniji. Po pogovoru bo nastopil domači tolkalist Gal Furlan.

KONCERT
GAL FURLAN

NEDELJA, 13. 9., ob 18:00
TRG EVROPE
Nova Gorica

MEJA
BRANKO MARUŠIČ
NEVENKA TROHA
JERNEJ ŠČEK
LUKA G. LISJAK
KAJA ŠIROK

Pred dvajsetimi leti, 25. julija 2000, so člani slovensko-italijanske kulturno-zgodovinske komisije, ki sta jo ustanovili obe državi, še zadnjič pregledali poročilo Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956. Dokument bi morali uradno predstaviti v obeh prestolnicah kot znak sprave med obema narodoma, a se to ni nikoli zgodilo, saj italijanska vlada poročila ni potrdila. Ob dvajseti obletnici poročila bodo o njem razpravljali številni ugledni domači zgodovinarji, ki dodobra poznajo obmejno območje in njegovo problematiko. Pogovor se bo odvijal na skupnem trgu obeh Goric ob spomeniku na nekdanjo mejo, ki je bila začrtana leta 1947.

PONEDELJEK, 14. 9.
EX DAIMOND
Delpinova 20, Nova Gorica

RAZSTAVA ILUSTRACIJ
DESETLETJE RAZPOTIJ

Revija Razpotja, ki letos praznuje 10. obletnico izhajanja, je četrtletnik s poglobljenimi članki o družbenih in kulturnih vprašanjih. V njej se srečujejo različna stališča o temah, ki krojijo naš vsakdan, a večinoma ostanejo brez temeljitega premisleka. Od leta 2014 Razpotja sodelujejo z različnimi umetniki mlajše generacije, ki prispevajo ilustracije za naslovnico in tematski sklop. Njihove vizualne interpretacije tem se gibljejo od ilustracij, vezanih na posamezne prispevke, do vizualnih esejev na določeno temo.
Na razstavi je predstavljen izbor del – od originalov do umetniških printov digitalnih ilustracij, – kot so si jih zamislili ilustratorji sami. Revija je natisnjena dvobarvno, zato se končni rezultat pogosto precej razlikuje od izvirnikov, fizičnih in digitalnih. S sopostavitvijo izvornega materiala in tiskane revije, v kateri so bili objavljeni, bodo imeli obiskovalci vsaj bežen vpogled v proces nastanka revijalne ilustracije. Ob razstavi Razpotja pripravljajo tudi pogovor. Več informacij kmalu!

 

OD TORKA, 15. 9., DO PETKA, 18. 9. (13:00–20:00)
BEVKOV TRG
Med Kidričevo ulico in Manufakturo

KNJIŽNI SEJEM

Med torkom in petkom bo osrednji novogoriški trg tradicionalno zasedel knjižni sejem Mesta knjige, na katerem bodo knjižne novosti in knjige po sejemskih cenah ponujali številni slovenski in zamejski založniki. Ob sejemu bodo potekali pogovori, delavnice, sprehodi, bralne uprizoritve in koncerti. Več informacij o knjižnem sejmu, sejemskih gostih in programu objavimo kmalu.

SEJEMSKI GOSTJE, MODERATORJI IN USTVARJALCI

SAÏD KHATIBI / SIMONA SEMENIČ / VERONIKA SIMONITI / UROŠ ZUPAN / MIRJAM MILHARČIČ HLADNIK / SIMONA HAMER / BERNARD NEŽMAH / MIHA OBIT / ANDREINA TRUSGNACH / ALEKSIJ KALC / ALEŠ BERGER / TAMARA BABIĆ / MARKO KLAVORA / KATARINA GOMBOC ČEH /  MARUŠA M. LAVRENČIČ / DAVID BANDELJ / VIDA RUCLI / NIKA BEZELJAK / ALJAŽ ŠKRLEP / MARKO ČEH / BLAŽ KOSOVEL / AICHA BOUGHAZI / ALJA FURLAN / DUO ZAJTRK / JURSKI PAR (TORI & LONGYKA) / BOJAN CVETREŽNIK FIDDLE GANG JAM IN DRUGI.

OD ČETRTKA, 17. 9., DO SOBOTE, 19. 9.
BEVKOV TRG
in druge lokacije

TRIDNEVJE PO SLEDEH FRANCETA BEVKA

V četrtek, 17. septembra, praznujemo rojstni dan pisatelja Franceta Bevka, po katerem nosi ime tudi osrednji novogoriški trg – glavno prizorišče festivala Mesto knjige. Letos obeležujemo 130. obletnico rojstva in 50. obletnico smrti tega pomembnega primorskega literata, zato v sodelovanju z različnimi partnerji pripravljamo prav poseben program. Na pisateljev rojstni dan bo na odru Mesta knjige moč slišati uglasbeno poezijo Franceta Bevka (v produkciji SNG NG in GKFB), v soboto, 19. septembra, pa se bomo odpravili na sprehod ob dediščini Franceta Bevka in Ljubke Šorli (produkcija JSKD Nova Gorica, ZKD in partnerji).

PETEK, 18. 9., OB 9:00
GORIŠKA KNJIŽNICA FRANCETA BEVKA
Trg Edvarda Kardelja 4

ZALOŽNIŠKI FORUM

Založniški forum je platforma, namenjena tvornemu povezovanju med neodvisnimi založniki v obliki izmenjave znanja in skupnega vzpostavljanja neodvisne infrastrukture na področju produkcije, promocije in trženja knjižnih dobrin. V okviru foruma bomo mdr. realizirali cilje širše pobude, imenovane Zavezništvo za e-knjigo. Na festivalu Mesto knjige bomo v sodelovanju s KUD Police Dubove in Zvezo modro-bela ptica v petek, 18. septembra, v goriški knjižnici organizirali tečaj izdelave e-knjige, ki ga vodi Tatjana Jamnik.
Število mest je omejeno.