Valterap foto M.Vrčon


Mentor: Valter Lapanja – Valterap
Kdaj (datum, ura): Torek, 31.5.2016 ob 12:00 | Sreda, 1.6.2016 ob 12:00
Lokacija: Bevkov trg (v primeru dežja Goriška knjižnica Franceta Bevka)
Delavnica je namenjena dijakom. Obvezne prijave na delavnico – Prijava [klik]

V enaindvajsetem stoletju si je rap glasba nekako izborila brlog tudi v zakotnih soteskah slovenske besede. To pa še ne pomeni, da to zvrst razumemo, poznamo in spoštujemo, kot bi jo lahko. Skušali bomo opredeliti in utemeljiti obstoj rapa pri nas.

V prvem delu delavnice bomo pregledali zgodovino te zvrsti in nastanek značilne izrazne oblike, kot jo poznamo danes. Ugotavljali bomo družbene in tehnološke premike, ki so omogočili, da je do nastanka te izrazne oblike sploh prišlo. Skušali bomo razumeti direktne predhodnike in povezave, ki so pripeljale do tega svetovnega fenomena. Spremljali bomo razvoj tehnologij in tehnik, ki so sooblikovale vsebine in oblike rap glasbe. Ugotavljali bomo podzvrsti in okolja, ki so razvila široko paleto izrazov, ki jih ima hiphop danes. Razmišljali bomo o tem, kako se je rap razvijal skozi cas. Iskali bomo natančnejše razumevanje slengovskih izrazov, ki so tako značilni za kulturo, ki spremlja to glasbo. Sprehodili se bomo skozi zgodovino človeštva in ugotavljali, kolikokrat in kako se je ritmizirana beseda pojavljala v splošni kulturi narodov, skupne lastnosti in razlike med posameznimi obdobji in vrstami. Ugotovili bomo, zakaj je rap glasba lahko zelo pomembna tudi izven angleško (ameriško) govorečih krogov, zakaj sam pristop te glasbe omogoča ali celo pozdravlja in spodbuja ustvarjanje v vseh svetovnih jezikih, ali je ali ni primerna za vse kroge, stopnje in registre. Posvetili se bomo rap glasbi na domačih tleh, njen prihod, razvoj in ustalitev. Spoznali bomo zgodovino in trenutno stanje slorapa.

V drugem delu se bomo posvetili tehnični plati, tako s tehnološke, kot stihoklepaške strani. Posvetili se bomo metriki in pesniškim sredstvom. Raziskali bomo vsebine, ki so za tak izraz primerne. Ugotavljali bomo ob katerih priložnostih je rap primeren in uporaben. Skušali bomo opredeliti merila kakovosti rap glasbe, s temi merili bomo nato ocenili nekaj naključnih primerov svetovne in domače produkcije. Ugotavljali bomo razmerja med besedili in glasbo. Iskali bomo dobre in slabe primere izražanja skozi rap. Dotaknili se bomo tehnološkega vidika, skušali bomo odstreti mistično zaveso glasbene produkcije. Ugotavljali bomo pomen in vlogo ter izvedbo nastopov v živo. Govorili bomo o improvizaciji, tekmovanjih, jamih in njihovem pomenu. Preiskovali bomo sredstva in znanja, ki so potrebna za ustvarjanje kakovostne, pristne sodobne oblike izražanja na domačih tleh, v domačem jeziku.

Namen delavnice ni podati par posplošenih pravil in poceni trikov za hitro ustvarjanje in postavljanje pred vrstniki. To ni hitri tečaj za nadobudneže, ki hočejo postati raperji čez noč. V tej delavnici bomo skušali le malce globlje spoznati rap, pridobiti kritčno uho pri poslušanju in odpreti vrata v svet ene najbolj živih, pristnih in aktualnih zvrsti svetovne pop kulture. Pokukali bomo v rap od znotraj.