POGOVORI

MODERNO MESTO – SODOBNO MESTO
Petek, 2. junija ob 20. uri, atrij novogoriške mestne občine
Gostje: Aleš Vodopivec, FA, Marjan Hočevar, FDV in Marko Peterlin, Ipop; vodi: Matevž Granda, revija Outsider.
Na okrogli mizi se bomo spraševali ali je moderno mesto, idealno mesto za idealnega človeka (kar je v teoriji tudi Nova Gorica) uspel ali neuspel poskus ter sodobnega mesta, ki naj bi odgovarjalo na nove načine življenja, nove načine komuniciranja in potovanja. Kako lahko modernistično mesto (katerokoli), ki ni smatrano za pretirano kvalitetno v praksi, odgovarja na te nove potrebe? Koliko se novi urbanistični predlogi sploh ozirajo na spremenjene navade in življenja ljudi, kako mesta odgovarjajo in zadovoljujejo naše potrebe? Ali so danes skupnostne prakse in zadruge odgovor na neobstoj in nemoč celostnih rešitev?

GLASBA MESTA
Sreda, 7. junija ob 20. uri
Gosta: Ičo Vidmar in Miha Kozorog; vodi: Igor Bašin
New York je že več kot stoletje eden osrednjih prostorov, kjer se s srečevanjem glasbenikov iz različnih koncev rojevajo novi glasbeni žanri. Na okrogli mizi bo predstavljeno kako ekonomski in politični odnosi vplivajo na glasbeno ustvarjanje in igranje, po drugi strani pa kako glasba vpliva na oblikovanje identitete manjših krajev.
Na okrogli mizi bo Vidmar predstavil svojo knjigo Nova muzika v New Yorku. Neodvisni glasbeniki in pravica do mesta,
Kozorog pa svoji knjigi Festivalski kraji: koncepti, politike in upanje na periferiji in Sounds of Attraction: Yugoslav and Post-Yugoslav Popular Music.