Nova Gorica
19.22. december 2018

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Sreda, 19. december
ogrevan šotor pred MONG
Trg Evarda Kardelja 1

16:00 Dario Cortese: Superdivje: užitne divje rastline in moč
Dario Cortese, nabiralec in gastronom vsega, kar samoniklo raste v naših gorah in gozdovih nas bo popeljal na lov za okusnimi superdivjimi rastlinami, ki rastejo v mestu.

17:00 Priprava namazov z divjimi rastlinami
Kulinarična delavnica. Vodi: Dario Cortese

18:00 Jože Šušmelj: V Trstu ob osamosvajanju Slovenije
Jože Šušmelj je bil predsednik skupščine občine Nova Gorica med 1976 in 1982, nato dolga leta diplomat, v času osamosvajanja Slovenije, ko je politično dogajanje bistveno vplivalo na odnos med Italijo in nastajajočo državo, pa je deloval kot konzul v Trstu.
vodi: Branko Marušič

19:00 Marko Sosič: Kruh, prah
Režiser in pisatelj Marko Sosič je trenutno v Sloveniji gotovo najbolj odmevno in priznano tržaško literarno ime. V svojem novem romanu se poda v eksistencialno stisko, ki jo vojne povzročajo še dolgo po njihovem koncu.
vodi: Neda Rusjan Bric

Četrtek, 20. december
ogrevan šotor pred MONG
Trg Evarda Kardelja 1

16:00 Fotoknjiga
Zadnje čase, ko v Sloveniji raste zanimanje za fotografsko knjižno produkcijo, je vedno več govora tudi o »fotoknjigi«. Ali sploh vemo kaj to je? Tanja Lažetić, Matej Sitar in Maša Lancner se bodo pogovarjali o tem kaj je fotoknjiga, o njeni zgodovini in pojavu na trgu.
gosta: Matej Sitar in Tanja Lazetić
vodi: Maša Lancner

17:00 Zakaj pisati in govoriti o ženskah?
Kako je skozi različne diskurze (znanstveno-raziskovalnega, zgodovinskega, pesniškega, proznega in literarnega) mogoče govoriti o ženskah? V kolikšni meri so ženske zastopane v novogoriškem in slovenskem literarnem polju? Pa v evropskem in svetovnem? Zakaj sploh govoriti o tem, če pa je bilo veliko vsega že povedanega?
gostje: Katja Mihurko Poniž, Nika Kravos, Ava Zupančič in Barbara Pregelj
vodi: Zoran Božič
Okroglo mizo sta pripravili Univerza v Novi Gorici in Založba Malinc.

18:00 Jože Rozman: Čar vina
Jože Rozman je slovenski vinar, sommelier, vinski kritik in publicist, vodja literarno-enološkega projekta Huda pokušnja. Na sejmu bo ob degustaciji vina predstavljal svojo novo knjigo.
vodi: Toni Gomišček

19:00 Mlade rime
Mlade rime stojijo za serijo odpadniških pesniških večerov, kjer svojo poezijo berejo eni izmed vidnejših slovenskih in tujih pesnikov.

poezijo berejo: Veronika Dintinjana, Natalija Milovanović, Liu Breza Zakrajšek, Blaž Božič

Petek, 21. december
ogrevan šotor pred MONG
Trg Evarda Kardelja 1

15:00 Neja Tomšič: Čaj za pet
Neja Tomšič je pripovedništvo povezala z vizualno umetnostjo (poslikava keramike) in čajno ceremonijo ter ustvarila mikropredstavo, v kateri nas ob čaju popelje na opijske ladje, v čas, ko so čaj znali pridelovati samo Kitajci, prodajali pa so ga samo Britanci.
Performans bo potekal v Carinarnici. Predhodne prijave na: sara.sabjan(pri)razpotja.si.

16:00 Tu pa tam
Radijska oddaja Tu pa tam že več kot 15 let na valovih Radia Študent predstavlja literarna dela pri nas še neuveljavljenih tujih avtorjev, ki jih prevajajo mladi prevajalci. Tokrat nam bodo prebirali bolgarsko prozo.

17:00 Petra Svoljšak: Leta strahote: Slovenci in prva svetovna vojna
Petra Svoljšak je predstojnica inštituta Milka Kosa pri ZRC SAZU in podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnice 1. svetovne vojne.
vodi: Renato Podbersič

18:00 Neja Tomšič: Opijske ladje
Slikarka, pesnica in pisateljica Neja Tomšič bo predstavila svojo prvo knjigo, ki je izšla pri domači založbi Rostfrai in je na nedavnem knjižnem sejmu prejela nagrado za knjigo kot objekt in nagrado za najboljšo knjigo umetnika Galerije P47.

19:00 Peter Mlakar: ZATEMNITEV
Peter Mlakar je slovenski filozof, pisatelj in performer, znan tudi kot filozof NSK. Njegov nastop Zatemnitev je razmišljanje o zlu na primeru najbolj slavnega slovenskega nacista Odila Globočnika.

20:00 IGNOR
IGNOR je kulturno-umetniški kolektiv, ki deluje na presečišču poezije, zvočenja in performansa.

Sobota, 22. december
ogrevan šotor pred MONG
Trg Evarda Kardelja 1

15:00 Bralka pomagalka
Delavnica za otroke vseh starosti. Delali bomo knjižna kazala, najmlajši se bodo učili abecedo, starejši bomo raziskovali z lupo.
vodi: Gordana Erdelić

15:00 Neja Tomšič: Čaj za pet
V Carinarnici. Predhodne prijave na: sara.sabjan(pri)razpotja.si.

15:00 Blaž Kosovel: Goriški sprehodi
Blaž Kosovel je filozof in raziskovalec pozabljenih in zatajenih zgodb Nove Gorice, ki jih predstavlja v svoji oddaji Goriški sprehodi. Tokrat se mu na sprehodu lahko pridružite tudi vi.
Zbirna točka pri info stojnici na sejmu.

16:00 Tomaž Vuga: Projekt Nova Gorica
Tomaž Vuga je bil dolgo in ključno obdobje glavni urbanist Nove Gorice. V svoji nagrajeni knjigi Projekt Nova Gorica predstavlja razvoj mesta skozi različne politične, ekonomske in urbanistične ideje v času od nastanka do danes.
vodi: Blaž Kosovel

17:00 Renato Podbersič: Jeruzalem na Soči
Renato Podbersič je svojevrstna enciklopedija goriške zgodovine in njenih ljudi. Mnoga leta je posvetil raziskovanju življenja Judov v našem prostoru in valorizaciji judovske kulturne dediščine.
vodi: Luka Lisjak Gabrijelčič

18:00 Barbara Ivančič Kutin: Krivopete
Barbara Ivančič Kutin raziskuje na polju slovstvene folkloristike, predvsem folklorne pripovedi, okoliščine in izvedbo pripovedovanja, specifična lokalna pripovedna izročila in repertoarje ljudi, ki jih lokalna skupnost označi za dobre pripovedovalce.
vodi: Danila Zuljan Kumar

19:00 Marko Vuksanović: Skozi leta … in Žiga Valetič: 80-ta: desetletje mladih
Marko Vuksanović, eden izmed ustanovnih članov legendarne novogoriške zasedbe Avtomobili, predstavlja zbirko svojih pesmi, ki so nastale skozi leta glasbenega ustvarjanja, o razvoju Avtomobilov in glasbene scene od 80. let pa se bo pogovarjal s publicistom Žigo Valetičem.

20:00 Kombo C
Kombo C, zmagovalec letošnjega festivala Rock Vizije, je glasbeni sestav, ki deluje v okviru KUD Zvočni izviri pri ZKD Nova Gorica. Na festivalu Knjige pod jelkami bodo predstavili pravkar posnet prvenec Petelin iz Noznega.
zasedba: Zlatko Kaučič (umetniški vodja), Tomi Novak in Robi Erzetič (bobni), Tilen Kravos, Ajk Vremec in Anton Lorenzutti (kitara), Timi Vremec (bas kitara), Francesco Ivone (trobenta, elektronika)