Program – Knjige pod jelkami 2016

[mp_row]

[mp_span col=”3″]

[mp_image id=”1586″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left”]

[/mp_span]

[mp_span col=”6″]

[mp_text]

Tomaž Ivešić: Jugoslovanska socialistična nacija
Torek, 20. 12. ob 18:00

Predstavitev znanstvene monografije Jugoslovanska socialistična nacija: ideja in realizacija (1952-1958)
Ivešić analizira diskurz generacije vodilnih funkcionarjev, od Edvarda Kardelja, Josipa Broza do Milovana Đilasa, katerih formativna doba je bila druga svetovna vojna in revolucija, na njihovo oblikovanje pa je pomembno vplivalo bivanje v Moskvi, pri preoblikovanju jugoslovanske družbe pa so si postavili za zgled Sovjetsko zvezo iz druge polovice v tridesetih letih 20. stoletja. Poudarjali so pomen sodelovanja med narodi v socialistični fazi, »verjeli« so, da bodo v komunizmu prenehali obstajati, saj bo nastala ena sama komunistična nacija ekumenskih razsežnosti.

Nikola Tesla: Problem povečanja človeške energije
Sreda, 21. 12.ob 18:00
Delo bo predstavil prevajalec in pisec spremne besede Tibor Hrs Pandur
Prevajalec bo osvetlil kontekst nastanka Teslovega eseja Problem povečanja človeške energije, nastalega leta 1900, ki je znanstvena disertacija povzetkov spoznanj iz Colorado Springsa ter obenem načrt uveljavitve globalnega sistema brezžičnega prenosa energije in »samogibnih strojev«. Pogovor bo osvetlil tudi okoliščine in posledice zadnjega Teslovega velikega projekta Wardenclyffe, razloge za njegov neuspeh (kar se uvršča med največje tragedije 20. stoletja) in temeljna spoznanja, do katerih je Teslo to kockanje z vesoljem in kapitalizmom pripeljalo. Tibor Hrs Pandur je omenjeni esej prevedel v slovenščino ob projektu razstave Nikola Tesla – človek prihodnosti, z življenjem in delom Nikole Tesle pa se sicer ukvarja od leta 2009, ko je začel pisati dramo Tesla Unplugged.

Bojan Anđelković: Umetniški ustroj Noordung
Sreda, 21. 12. ob 20:00
Predstavitev knjige Bojana Anđelkovića Umetniški ustroj Noordung. Filozofija in njen dvojnik; delo bo predstavil avtor v pogovoru s posebnim gostom Draganom Živadinovom
Knjiga performativnega filozofa, pisatelja in radijskega umetnika Bojana Andelkovića obravnava opus Dragana Živadinova iz političnega, umetniškega, tehnoznanstvenega in filozofskega vidika (predvsem prek filozofij Gillesa Deleuza, Friedricha Nietzscheja in Michela Foucaulta), in sicer skozi vse tri razvojne faze njegovega gledališča: Scipion Nasice (1983-1987), Rdeči pilot (1987-1990) in Noordung (1990-1995-2045). V središču zanimanja Živadinova je gledalec oziroma mehanizem njegove vključenosti v predstavo, zaradi česar so pri postgravitacijski umetnosti družbenopolitične, gledališkoumetniške in tehnoznanstvene strukture ter strategije razumljene kot dispozitivi oziroma polja sil. Ne gre preprosto za režiranje gledaliških predstav, ampak za ustvarjanje konceptualne »celostne umetnine«, za katero je značilno predvsem to, da je procesualna. Živadinovovo gledališče ponavljanja se tako postavlja strogo nasproti meščanskemu gledališču reprezentacije: petdesetletni projektil Noordung::1995-2045 je konceptualiziran tako, da skozi kompleksno ponavljanje vsakih deset let proizvede lastno razliko, pri čemer je razlika generični del samega ponavljanja. Umetniški ustroj Noordung tako ne uprizarja nikogar drugega kot samega sebe, kar je tudi njegov najgloblji smisel.

Knjižne novosti založbe Goriškega muzeja
Četrtek, 22. 12. ob 18:00
Predstavljene bodo letošnje publikacije: Begunci, Staroverstvo in staroverci, Slavko Furlan – Pittur vagante, nova dvojna številka Goriškega letnika in Čebelarski zapiski ter knjiga mag. Davorja Kernela: Razširjenost uporabe različnih vrst kamna v arhitekturi mesta Sežana.

Knjižne novosti založbe Studia Humanitatis
Petek, 23. 12. ob 18:00
Jože Vogrinc predstavlja knjižne novosti založbe Studia Humanitatis
Sociolog kulture ter glavni in odgovorni urednik bo predstavil novosti založbe, ki že več kakor trideset let izdaja prevode temeljnih teoretskih del svetovne humanistike in družboslovja. Nekaj besed bo namenjenih tudi projektu Utopije in Vogrinčevi lanski knjigi Pojmovne prikazni.

 

[/mp_text]

[/mp_span]

[mp_span col=”3″ classes=” motopress-empty mp-hidden-phone”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”3″ classes=” motopress-empty mp-hidden-phone”]

[/mp_span]

[mp_span col=”6″]

[mp_text]

Veste že vse o stripu?
Torek, 20. 12. ob 20:00
Pogovor o slovenskem stripu ob izidu petega in zadnjega dela najobsežnejšega slovenskega striparskega dela Meksikajnarji Zorana Smiljanića. Gosti poleg avtorja: Matej Kocjan-Koco in Tanja Komadina. Moderator: Bojan Albahari
 
Kaj je strip, kako nastaja, kje se ga objavlja, kaj vse zmore in za kaj vse je uporaben? Bojan Albahari, urednik Stripburgerja, se bo z domačimi stripovskimi avtorji pogovarjal o njihovem stripovskem ustvarjanju in o tem, kaj vse je danes strip. Okrogla mizi bo potekala ob izidu petega in zadnjega dela najobsežnejšega slovenskega striparskega dela Meksikajnarji Zorana Smiljanića.


Anja Medved: Portreti Stavb
Četrtek, 22. 12. ob 19:00
Projekcija video dokumentarca in pogovor z avtorico
Dokumentarni video, ki je nastal na osnovi zadnje spominodajalske akcije v okviru večletnega projekta javnega zbiranja spomina na nekdanjem mejnem prehodu med Novo Gorico in Gorico.

Magija za realiste
Četrtek, 22. 12. ob 20:00
Predstavitev knjige Irene Štaudohar Z avtorico se bo pogovarjala Vesna Humar.
Magija za realiste je knjiga esejev, ki so zasnovani kot zgodbe. Temeljijo na najsodobnejših nevroloških odkritjih in evolucionarni in moralni psihologiji. Je filozofska in terapevtska knjiga, govori o človeški volji in njeni moči do življenja.


Gorica/Nova Gorica – mejna identiteta
Petek, 23. 12. ob 20:00
Pogovor o pomenu meje na ljudi, ki živijo ob njej; gosta: Ervin Hladnik Milharčič in Jurij Paljk, moderator: Miha Kosovel
Dva izmed najpomembnejših publicistov iz našega prostora. Slavnostni zaključek sejma v pravi žmohtni goriški maniri, kjer se debate o hrani in oblačilih mešajo s filozofskimi vprašanji in geopolitiko.
 

[/mp_text]

[/mp_span]

[mp_span col=”3″]

[mp_image id=”1585″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”3″]

[mp_image id=”1583″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]

[/mp_span]

[mp_span col=”6″]

[mp_text]

Teslovi poskusi z elektriko
Sreda, 21. 12. ob 17:00 v Hiši poskusov
Otroška in mladinska delavnica Mladinskega centra
Za obiskovalce bomo pripravili nekaj interaktivnih poskusov, s katerimi bomo predstavili dosežke in izume Nikole Tesle. Obiskovalci bodo lahko sami pod vodstvom demonstratorja preizkusili Teslove izume tudi v praksi.

 

Knjiga osebnih spominov – zakaj in kako jo napisati?
Četrtek, 22. 12. ob 17:00
Delavnica za odrasle. Izvajalka: Nika Vodopivec

Na delavnici bo izvajalka uvodoma spregovorila o tem, kaj vse pridobimo z zapisom osebnih spominov, pa tudi o razlogih, ki nas odvračajo od tega, da bi se lotili zapisovanja, in kako lahko te ovire premagamo. Nato bodo udeleženci prejeli par iztočnic, na podlagi katerih bodo lahko že na sami delavnici zapisali kakšen zanimiv dogodek iz svojega življenja. Izvajalka bo podala tudi nekaj koristnih nasvetov o tem, kako nadaljevati s pisanjem in zbrati dovolj gradiva za knjigo spominov, kako urediti zbrano gradivo in ga izdati v knjigi. Knjigo osebnih spominov lahko zapišemo zgolj zase ali pa tudi kot dragoceno dediščino za svoje najbližje.
Prijave zbiramo na: info@mojazgodba.si ali na 030 321 377

 

Delavnica motiviranja otrok za branje
Četrtek, 22. 12. ob 17:00 v Hiši poskusov
Delavnica Založbe Malinc in Mladinskega centra za otroke.
Na bralni delavnici založbe Malinc bodo otroci pod vodstvom mentorice skupaj prebirali slikanice ter se preko igre učili pozornega in poglobljenega branja. Delavnica je primerna za otroke med 4. in 7. letom starosti. Dobrodošli tudi starši.

 

Spoznajmo knjigo
Petek, 23. 12. ob 17:00 v Hiši poskusov
Delavnica za otroke. Izvajalka: Katja Pahor
S knjigami se srečujemo vsakodnevno, le redko pa pomislimo na to, kako so bile izdelane. Na delavnici se bodo otroci spoznali z zgodovino knjige in se preizkusili v osnovnih veščinah, povezanih z umetnostjo izdelovanja knjig. Delavnica je primerna za otroke od 8. leta naprej.
 

[/mp_text]

[/mp_span]

[mp_span col=”3″ classes=” motopress-empty mp-hidden-phone”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”3″ classes=” motopress-empty mp-hidden-phone”]

[/mp_span]

[mp_span col=”6″]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”12″]

[mp_text]

[/mp_text]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”12″]

[mp_text]

Jazz med knjigami
Torek, 20. 12. ob 17:00
Za sproščeno vzdušje in glasbeni intermezzo v času sejma bosta poskrbela tolkalec Žiga Ipavec in saksofonist Jure Boršič.
Žiga Ipavec in Jure Boršič sta mlada, nadebudna glasbenika, ki skupaj ustvarjata (oz. sta ustvarjala) v številnih zasedbah (Koromač, Kombo B, Apadopulus Bibi,…). Tokratna dva seta sta rezultat njunih skupnih vaj in raziskovanj, ki segajo do začetkov njunega sodelovanja v leto 2013.

 

Buran
Sreda, 21. 12. ob 21:00
Kozmični electro-rock nastop
Po izstrelu iz matičnega goriškega kozmodroma pluje skupina Buran po raznolikih zvočnih ozvezdjih, kljub temu pa ohranja čist »pop« pristop v ritmiki in dostopnosti del.

 

Jazz pod jelkami
Četrtek, 22. 12. ob 17:00
Za sproščeno vzdušje in glasbeni intermezzo v času sejma bosta poskrbela tolkalec Žiga Ipavec in saksofonist Jure Boršič.

 

Boštjan Simon: Appulse
Petek, 23. 12. ob 19:00
Elektro-akustični performans
Appulse je izraz, ki v astronomiji označuje navidezno zbliževanje dveh nebesnih teles, pri čemer dobi opazovalec občutek, da se bosta ti telesi zaleteli ena v drugo. Igra perspektive in objektivne danosti v obliki planetov in zvezd je tudi tema solo projekta Boštjana Simona, kjer je v ospredju dialog med zvočno snovjo saksofona in njeno elektronsko manipulacijo. Med zvezde gremo le za hip, da začutimo prostranost in odmaknjenost.

 

[/mp_text]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[/mp_span]

[mp_span col=”3″]

[mp_image id=”1584″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”left”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”3″ classes=” motopress-empty mp-hidden-phone”]

[/mp_span]

[mp_span col=”6″]

[mp_text]

[/mp_text]

[/mp_span]

[mp_span col=”3″ classes=” motopress-empty mp-hidden-phone”]

[/mp_span]

[/mp_row]