Urnik

[mp_row]

[mp_span col=”9″]

[mp_accordion mp_style_classes=”mp-theme-accordion-brand”]

[mp_accordion_item title=”Torek, 20. 12.” active=”true”]

17:00 Jazz med knjigami

Za sproščeno vzdušje in glasbeni intermezzo v času sejma bosta poskrbela tolkalec Žiga Ipavec in saksofonist Jure Boršič.


18:00 Jugoslovanska socialistična nacija: ideja in realizacija (1952-1958)

Predstavitev znanstvene monografije avtorja Tomaža Ivešića

Ivešić analizira diskurz generacije vodilnih jugoslovanskih funkcionarjev, ki so si pri preoblikovanju jugoslovanske družbe postavili za zgled Sovjetsko zvezo iz druge polovice tridesetih let 20. stoletja.


20:00 Veste že vse o stripu?

Pogovor o slovenskem stripu ob izidu petega in zadnjega dela najobsežnejšega slovenskega striparskega dela Meksikajnarji Zorana Smiljanića. Gosti (poleg avtorja): Matej Kocjan-Koco in Tanja Komadina. Moderator: Bojan Albahari
Kaj je strip, kako nastaja, kje se ga objavlja, kaj vse zmore in za kaj vse je uporaben? Bojan Albahari, urednik Stripburgerja, se bo o tem in še o čem pogovarjal z vidnimi domačimi stripovskimi avtorji. Po okrogli mizi sledi predstavitev novega tržaškega stripa Überfranz, v katerem nastopa cesar Franc Jožef kot superheroj.

[/mp_accordion_item]

[mp_accordion_item title=”Sreda, 21. 12.” active=”false”]

17:00 Teslovi poskusi z elektriko

Otroška in mladinska delavnica v Hiši poskusov, Mladinski center

Za obiskovalce bomo pripravili nekaj interaktivnih poskusov, s katerimi bomo predstavili dosežke in izume Nikole Tesle. Obiskovalci bodo lahko sami pod vodstvom demonstratorja preizkusili Teslove izume tudi v praksi.


18:00 Nikola Tesla: Problem povečanja človeške energije

Predstavitev knjige: Tibor Hrs Pandur

Delo bo predstavil prevajalec in pisec spremne besede, ki bo osvetlil načrt uveljavitve globalnega sistema brezžičnega prenosa energije in »samogibnih strojev«. Pogovor bo odslikoval tudi temeljna spoznanja, do katerih je Teslo pripeljalo kockanje z vesoljem in kapitalizmom.


20:00 Umetniški ustroj Noordung. Filozofija in njegov dvojnik

Predstavitev knjige z avtorjem Bojanom Anđelkovićem v pogovoru s posebnim gostom Draganom Živadinovom

Gre za najbosežnejšo predstavitev Živadinovega opusa, ki ga avtor predstavlja iz političnega, umetniškega, tehnoznastvenega in filozofskega vidika ter poudarja, da Živadinov ne ustvarja zgolj gledaliških predstav, ampak konceptualne, »celostne umetnine«.


21:00 Buran (Nova Gorica)

Kozmični electro-rock nastop

Po izstrelu iz matičnega goriškega kozmodroma pluje skupina Buran po raznolikih zvočnih ozvezdjih, kljub temu pa ohranja čist »pop« pristop v ritmiki in dostopnosti del.

[/mp_accordion_item]

[mp_accordion_item title=”Četrtek, 22. 12.” active=”false”]

17:00 Knjiga osebnih spominov – zakaj in kako jo napisati?

Delavnica za odrasle. Izvajalka: Nika Vodopivec

Na delavnici bomo govorili o tem, kaj vse pridobimo z zapisom osebnih spominov; kakšnega bomo tudi zapisali, udeleženci pa bodo prejeli še nasvete, kako nadaljevati in s tem izdati knjigo. Delavnica je primerna za odrasle vseh starostnih skupin, predhodne izkušnje s pisanjem niso potrebne. Prijave zbiramo na info@mojazgodba.si ali po telefonu na 030 321 377.


17:00 Delavnica motiviranja otrok za branje

Založba Malinc, Hiša poskusov, Mladinski center

Na bralni delavnici založbe Malinc bodo otroci pod vodstvom mentorice skupaj prebirali slikanice ter se preko igre učili pozornega in poglobljenega branja. Delavnica je primerna za otroke med 4. in 7. letom starosti. Dobrodošli tudi starši.


17:00 Jazz pod jelkami

Ipavec in Boršič bosta znova uprizorila glasbeni intermezzo


18.00 Predstavitev knjižnih novosti Goriškega muzeja

Predstavljene bodo letošnje publikacije: Begunci, Staroverstvo in staroverci, Slavko Furlan – Pittur vagante, nova dvojna številka Goriškega letnika in Čebelarski zapiski ter knjiga mag. Davorja Kernela: Razširjenost uporabe različnih vrst kamna v arhitekturi mesta Sežana.


19:00 Anja Medved: Portreti stavb

Projekcija dokumentarnega videa in pogovor z avtorico.

20:00 Predstavitev knjige Magija za realiste

Z avtorico Ireno Štaudohar se bo pogovarjala Vesna Humar

Magija za realiste je knjiga esejev, ki so zasnovani kot zgodbe. Temeljijo na najsodobnejših nevroloških odkritjih in evolucionarni in moralni psihologiji. Je filozofska in terapevtska knjiga, govori o človeški volji in njeni moči do življenja.

[/mp_accordion_item]

[mp_accordion_item title=”Petek, 23. 12.” active=”false”]

17:00 Spoznajmo knjigo

Otroška delavnica; izvajalka: Katja Pahor

S knjigami se srečujemo vsakodnevno, le redko pa pomislimo na to, kako so bile izdelane. Na delavnici se bodo otroci spoznali z zgodovino knjige in se preizkusili v osnovnih veščinah, povezanih z umetnostjo izdelovanja knjig. Delavnica je primerna za otroke od 8. leta naprej.


18:00 Studia Humanitatis

Jože Vogrinc predstavlja knjižne novosti založbe

Sociolog kulture ter glavni in odgovorni urednik bo predstavil novosti založbe, ki že več kakor trideset let izdaja prevode temeljnih teoretskih del svetovne humanistike in družboslovja. Nekaj besed bo namenjenih tudi projektu Utopije in Vogrinčevi lanski knjigi Pojmovne prikazni.


19:00 Boštjan Simon: Appulse

Elektro-akustični performans

Simonov solo projekt postavlja v ospredje dialog med zvočno snovjo saksofona in njegovo elektronsko manipulacijo, s katero nas odpelje med zvezde začutiti njihovo prostranost in odmaknjenost ter razmerje med perspektivo in objektivno danostjo.


20:00 Gorica/Nova Gorica – mejna identiteta

Pogovor o pomenu meje na ljudi, ki živijo ob njej; gosta: Ervin Hladnik Milharčič in Jurij Paljk, moderator: Miha Kosovel

Dva izmed najpomembnejših publicistov iz našega prostora. Slavnostni zaključek sejma v pravi žmohtni goriški maniri, kjer se debate o hrani in oblačilih mešajo s filozofskimi vprašanji in geopolitiko.

[/mp_accordion_item]

[/mp_accordion]

[/mp_span]

[mp_span col=”3″]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”12″]

[mp_service_box layout=”centered” icon_type=”big_image” icon=”fa fa-star-o” icon_size=”large” icon_custom_size=”26″ icon_color=”mp-theme-icon-brand” icon_custom_color=”#ffffff” image_id=”1623″ image_size=”thumbnail” image_custom_size=”50×50″ big_image_height=”150″ icon_background_type=”square” icon_background_size=”2″ icon_margin_left=”0″ icon_margin_right=”0″ icon_margin_top=”0″ icon_margin_bottom=”0″ icon_effect=”zoom” heading_tag=”h4″ button_show=”false” button_text=”Seznam založb” button_link=”http://mestoknjige.si/zalozbe/” button_color=”custom” button_custom_bg_color=”rgb(255, 255, 255)” button_custom_text_color=”#ffffff” button_align=”center” mp_style_classes=”motopress-service-box-brand” mp_custom_style=”mpce-prvt-1454-5848bf79af7f3″]

Svojim najbližjim letos podarite knjigo!

Sejem Knjige pod jelkami ponuja širok izbor knjižnih novosti in knjig po sejemskih cenah vsak dan od 12:00 do 20:00.

SEZNAM ZALOŽB

[/mp_service_box]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”12″]

[mp_image id=”1630″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” caption=”false” align=”center” mp_custom_style=”mpce-prvt-1454-5848c9e2af93d”]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[/mp_span]

[/mp_row]