VODE


Bevkov trg, Nova Gorica
31. maj7. junij 2019

8 dni, več kot 30 dogodkov, 1000 zgodb
Knjižni festival Mesto knjige
≈ ≈ ≈
Bevkov trg, Nova Gorica
od 31. maja do 7. junija 2019

Potopimo se v literaturo.

Od zadnjega petka v maju do prvega petka v juniju bo središče Nove Gorice spet v znamenju knjige. Prihaja že četrti knjižni festival Mesto knjige, največji literarni dogodek na Primorskem, ki ga bodo letos tematsko povezovale vode.

V osmih dneh se bomo s številnimi gosti poglabljali v vodo kot vir življenja in navdiha, vodo kot povezovalko in, nenazadnje, vodo kot vedno večji politični problem. Navdihujoče pogovore s književnicami in književniki bodo tudi letos pospremili izjemni koncerti, performansi, predavanja, sprehodi, okrogle mize, razstave in delavnice ter, seveda, knjižni sejem. Ta bo na osrednjem novogoriškem trgu potekal med torkom, 4. junijem, in petkom, 7. junijem.

Letošnji festival bomo ponovno otvorili v čudovitem atriju Mestne občine Nova Gorica, kjer nas bo v petek, 31. maja, ob 19. uri obiskal bosansko-hrvaški pisatelj, eden izmed najbolj priljubljenih in prevajanih književnikov s prostora nekdanje skupne države, Miljenko Jergović. V soboto, 1. junija, nas bo na Trgu Evrope obiskal ameriški zgodovinar, profesor in avtor obsežne monografije o Avstro-Ogrski, Pieter M. Judson. Nedeljsko dogajanje bo omejeno na večer, ko v goste prideta Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar, ki sta pripravila predavanje, poročilo o alarmantnem stanju v Južnem Sudanu, kjer med drugim že nekaj let poteka srdita vojna za vodo. V ponedeljek, 3. junija, bomo v novem prireditvenem prostoru na Bevkovem trgu otvorili veliko razstavo ilustracij, ki jih podpisuje domačinka Ana Zavadlav, ena izmed najbolj dejavnih in priznanih slovenskih ilustratork. Večer bomo zaključili s koncertom prekmurske glasbenice JUNEsHELEN.

Od torka, 4. junija, do petka, 7. junija, bo Bevkov trg zvrtinčilo sejemsko dogajanje s performansi, glasbo, pogovori, delavnicami in okroglimi mizami, med listanjem po knjižnih novostih in knjigah po sejemskih cenah pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo izbranih Proglasov tednika Mladina na temo vode. Celoten (in karseda natančen) program bo na voljo v naslednjih tednih, zaenkrat naj omenimo, da bo otvoritev potekala bučno, z gledališko-glasbenimi Fekete Seretlek, pri katerih muzicira tudi Matija Solce. Ta bo na sejmu predstavljal še en plod češko-slovenskega sodelovanja, glasbeno-kabaretni dogodek Profesor Žižka in njegova korenina. Na sejmišču, ki ga bo opremila naša scenografska ekipa pod taktirko Antona Spazzapana, nas bodo obiskali številni gostje, med drugim Miklavž Komelj, Marko Uršič, Lučka Kajfež Bogataj, Damijan Stepančič, Katja Perat, Aleš Berger, Jože Pirjevec, Svetlana Slapšak, Milan Rakovac, Klemen Košir Da zatvoritev festivala ne bo nič manj umirjena bo poskrbela Brencl banda, v vmesnem času pa se bomo še enkrat vrnili v varen pristan atrija Mestne občine, ko nas v četrtek, 6. junija, ob 25. obletnici delovanja obiščejo nezamenljive Čompe.

Pestro ne bo le festivalsko dogajanje, saj v sodelovanju s Slovenskimi železnicami pripravljamo prav posebne predfestivalske dogodke. Zadnja dva vikenda pred festivalom ste vabljeni v Bralne vagone, v katerih nas bo Literarni vlak zapeljal po Bohinjski progi na Jesenice (18. maja), nato pa po Kraški progi v Sežano (26. maja).

Težko si predstavljamo boljši skok v poletje. Se vidimo na obalah Mesta knjige!

Festival podpirata Mestna občina Nova Gorica, Javna agencija za knjigo RS in Javni sklad za kulturne dejavnosti RS.

Knjižni festival MESTO KNJIGE
Društvo humanistov Goriške
XXX. divizije 13a
5000 Nova Gorica


FACEBOOK

TWITTER
INSTAGRAM