ZVOKI MESTA: delavnica field recordinga

Društvo humanistov Goriške in MoTA – Muzej tranzitornih umetniosti letos organizirata seriji delavnic terenskega snemanja z domačimi in mednarodnimi mentorji. Prvi sklop delavnic bo potekal med festivalom Mesto knjige, čez poletje pa sledijo še tri praktične delavnice v Ljubljani v organizaciji MoTE. Rezultati obeh delavnic bodo predstavljeni na festivalu SONICA

Festival Mesto knjige poleg knjižnega sejma prinaša mnoge pogovore in okrogle mize pa tudi raznovrstne delavnice. Tema letošnjega festivala je mesto. Namesto tipičnih delavnic, kjer udeleženci fotografirajo oziroma snemajo mesto, smo se zadeve lotili iz drugega konca, in sicer zajeti tisto nevidno, a vseprisotno. Zvok mesta.

Delavnica želi predstaviti kaj je field recording in voditi udeležence skozi celoten proces: od spoznavanja računalniških programov in opreme za snemanje preko snemanja na terenu do tega, kako iz materiala ustvariti svojo skladbo. Vse skupaj bi pedstavili tudi zgodovinsko in teoretsko.

Prijave sprejemamo na mail info@mestoknjige.si.

Sklop Zvok mesta sestavljajo naslednji dogodki:

 

koncert
DAVE PHILLIPS live show

Torek, 30. maja ob 20. uri
Carinarnica Nova Gorica

Njegovi pristop sam imenuje humanimalizem, njegovi performanis so prežeti z okoljsko senzibilnostjo, pravicami živali in ljudi ter eksistencialnimi konotacijami. So hkrati družbeni protest in raziskovanje meja socialno-psihičnega in okoljskega zavedanja.

Njegova metoda je avdio de/konstrukcija, psiho-akustika, zvočni rituali, kompozicija in performans, njegovo orodje pa je glas, telo, field recording, elektronika, objekti in video.

Že več kot 25 let je zvočno aktiven, igral je že več kot 500 koncertov v 40 državah, njegovo ime pa se pojavlja na več kot 190 izdajah.

tags: ritual protest music, sonic activism, humanimalism. composition, audio art, psycho-acoustics, experimental noise, musique concrète, performance. voice, microphones, objects, electronics, field recordings, video.

http://www.davephillips.ch/about

LUKA ZAGORIČNIK: “Šum v okvirju in izven njega”
predavanje

Predavanje bo skušalo slediti različnim ravnem šuma, šuma kot reza in preloma v strukturi, v njegovi pomenskosti in uhajanju pomenu, skozi raznotere silnice, skozi katere šum vdira v polje umetnosti, komunikacije, tehnologije, politike in v polje vsakdanjosti. Iščemo njegove točke subverzivnosti in komodifikacije ter vpenjanju in uhajanju v glasbi tudi skozi prakso ‘field recordings’ ter sodobnih misli o zvoku, tako tujih kot domačih.

Luka Zagoričnik je glasbeni novinar, kritik, novinar, urednik revije Odzven in sodelavec Radia ARS in oddaje Aritmija. Takšne in podobne robne zvočne prakse že leta predstavlja v oddaji Godbeni imperializem na Radiu Študent.

Predavanje bo skušali sledilo različnim ravnem šuma, šuma kot reza in preloma v strukturi, v njegovi pomenskosti in uhajanju pomenu, skozi raznotere silnice, skozi katere šum vdira v polje umetnosti, komunikacije, tehnologije, politike in v polje vsakdanjosti. Iščemo njegove točke subverzivnosti in komodifikacije ter vpenjanju in uhajanju v glasbi tudi skozi prakso field recordings in sodobnih misli o zvoku, tako tujih kot domačih.

Predavanju bo sledil glasbeni nastop švicarskega zvočnega ustvarjalca Dava Philipsa. 

 

ZVOKI MESTA – field recording
snemaje zvoka na terenu in komponiranje

PROGRAM DELAVNICE:

ponedeljek, 5. junija ob 16. uri
Carinarnica Nova Gorica
– Pregled zgodovine zvočno-snemalnih tehnnik od prvih Edisonovih poskusov zajemanja zvoka do modernih snemalnih medijev.
– Predstavitev sfere field recordinga, njegovih različnih rab na področju znanosti in umetnosti ter relevantnih ustvarjalcev in njihovih pristopov do oblikovanja zvočnega materiala.
– Povezava field recordinga in filozofije. Zakaj zvok, predmet field recordinga, v 21. stoletju vedno bolj postaja predmet filozofije? Kaj znotraj prakse snemanja zvokov pomeni misliti in ali je v tem mišljenju kaj političnega? (Deleuze, Kant, Rancière).
– Spoznavanje s snemalno opremo (snemalniki, mikrofoni).
– (Začetek snemalnih sprehodov).

torek, 6. junij, od 12. ure naprej
lokacija knjižnega sejma, Bevkov trg

– Snemalni sprehodi po mestu in uporaba zvočnega materiala v prvenstveno tri namene:
a) Ustvarjanje zvočne karte mesta prek spletne platforme;
b) Ustvarjanje zvočnih sprehodov, katerim se lahko prek spletne aplikacije določi natančne prostorske koordinate (na kateri lokaciji naj se poslušalcu predvaja katera zvočna sekvenca). Kasneje se lahko uporabnik mobilne aplikacije, ki sproti po principu google zemljevidov sledi njegovi lokaciji, priključi na izbran zvočni sprehod, ki ga potem sledeč njegovemu nadaljnjemu gibanju vodi po različnih zvočnih trasah;
c) Kopičenje baze zvokov/ambientov/samplov za uporabo v lastni zvočni kompoziciji.

sreda, 7. junij, od 12. ure naprej
lokacija knjižnega sejma, Bevkov trg

– Nadaljevanje snemalnih sprehodov.
– Osnove uporabe programa Abletone Live (kolažiranje, uporaba efektov, mastering itn.), ki udeležencu delavnice pomagajo pri izdelavi končne kompozicije.  

Delavnico bo vodil Gregor Gatej soavtor oddaje Vetrolov na Radiu Študent, posvečen field recordingu in podobnim praksam snemanja zvoka.

 

Predstavitev izdelkov

Sobota, 17. junija, Carinarnica Nova Gorica

Izdelki udeležencev delavnice bodo predstavljeni na posebnem dogodku v Carinarnici. Izbrali bomo najboljšo kompozicijo, avtor pa bo za nagrado prejel trimesečno mentorstvo pri nadaljnjem delu z glasbo.

Delavnica je primerna tako za popolne začetnike kot tudi vse ostale.

Udeleženci morajo s seboj prinesti prenosni računalnik in napravo za zajemanje zvoka, na katero lahko priklopijo mikrofon.

Na delavnici bo na voljo omejeno število snemalne opreme, zato je zaželeno, da udeleženci po svojih zmožnostih prinesejo s seboj npr. pametne telefone, ki omogočajo zajemanje zvočnega materiala in da lahko ob določenih dnevih s seboj prinesejo prenosni računalnik.

Prijave sprejemamo na mail info@mestoknjige.si.

 

PREDSTAVITEV RAČUNALNIŠKIH PROGRAMOV

Sobota, 6. in 27. maja, od 15. do 18. ure,
Carinarnica Nova Gorica
V prvem srečanju bo predstavljen program Ableton live, spoznavali se bomo z osnovami MIDI, avdio sekvencanja, vzorčenja, snemanja …
V drugem srečanju pa bomo predstavili uporabo VST-jev (predstavitev programa Reaktor, MAX for Ableton live) s primeri v praksi.

Delavnico bo vodil Aleš Krebs, basist, vsestranski glasbenik in producent.

Prijave sprejemamo na mail info@mestoknjige.si. Število mest je omejeno! 

S seboj prinesite računalnik z naloženim programom Albeton live.