Igor Škamperle

> Mesto knjige 2018

Igor Škamperle (1962) je slovenski alpinist, filozof, sociolog, religiolog, pisatelj. Leta 1990 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomiral iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Študij je nadaljeval v Perugii in v Firencah, kjer je raziskoval družbene in kulturne spremembe v času renesanse in kozmološko misel Giordana Bruna. Od leta 1999 predava na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
Na raziskovalnem področju se je ukvarjal predvsem z renesančno kulturo in s teorijo simbolnih form. Pomembno je prispeval k predstavitvi misli Pica della Mirandole in Nikolaja Kuzanskega v slovenskem prostoru. Bil je med prvimi slovenskimi interpreti hermetizma, Jungovih teorij in pojava renesančne mitologije in alkimije. Njegovo najpomembnejše delo na znanstvenem področju je Magična renesansa. Ukvarjal se je tudi s politično mislijo Niccoloja Machiavellija, s historično epistemologijo Alexandra Koyréja in z raznimi religioznimi pojavi, kot npr. šamanizmom.
Škamperle je tudi pisatelj. Njegova najpomembnejša romana sta Sneg na zlati veji (1992) in Kraljeva hči (1997). Sodeloval je tudi pri številnih produkcijah za RTV Slovenija. Med najpomembnejšima sta dokumentarec Epifanija zemlje in duha, posvečen osemdesetletnici pisatelja Alojza Rebule, in dokumentarec o življenju in delu slovenskega filozofa in alpinista Klementa Juga.

Foto: David Verlič/Mesto knjige