Gostje NaMestoKnjige

Gostje

Mladen Dolar

> sobota, 11. junij, ob 19:00
> Atrij MONG

Mladen Dolar je eden bolj izpostavljenih sodobnih slovenskih filozofov. Je profesor na Oddelku za filozofijo Filozofske Fakultete v Ljubljani. Skupaj s Slavojem Žižkom sta slabih štirideset let nazaj ustanovila Društvo za teoretsko psihoanalizo, ki je na svojstven način – po katerem se je ljubljanska lacanovska šola proslavila v svetu – povezala lacanovsko psihoanalizo, Heglovo filozofijo in družbeno kritiko. Je avtor ducata filozofskih knjig. Pred kratkim je pri založbi Analecta izšla knjiga z naslovom Od kod prihaja oblast?. V njej avtor razmišlja o naravi avtoritete in njenih modernih premenah ter pretresa načine, kako se je s tem soočila psihoanaliza. Z avtorjem se bo pogovarjal Mirt Komel.

Ervin Hladnik Milharčič

> petek, 10. junij, ob 19:00
> na berjači Gradnikove spominske hiše

Pogovor v sklopu serije Alminih pogovorov Na cedilu s Kajo Širok v Medani. V goste prihaja Ervin Hladnik Milharčič, novinar, publicist, prevajalec in vojni dopisnik. Ervin je pripovedovalec našega časa, ki zna prepletati usode skupnosti z mejami, spominom, političnimi krizami in zgodbami vsakdana. Osredotoča se na razumevanje časa skozi izkušnje ljudi, čustvovanja in tolmačenja dogodkov, ki se na prvi pogled zdijo zelo daleč, a ravno po njegovi zaslugi niso del zgodb drugega, temveč nas samih.

Blaž Kosovel

> nedelja, 12. junij, ob 19:00
> Atrij MONG

V ZDA ni bilo ničesar primerljivega evropskemu oblikovanju kulture narodov z ustvarjanjem skupne zgodovine. V Novem svetu niso oblikovali koncepta naroda kot občestva s skupno preteklostjo, temveč kot ljudstvo s skupno prihodnostjo. Ameriški narod je bil utemeljen na kredu – na prepričanju v obstoj sklopa univerzalnih resnic, udejanjenih v delovanju tamkajšnjih političnih institucij, ki omogočajo ekonomsko svobodo in svetost privatne lastnine. Z industrializacijo in vse večjim številom imigrantov iz različnih držav pa so ZDA vse to heterogeno prebivalstvo izoblikovale v ameriški narod z vzpostavitvijo potrošniške družbe. Kultura ni bila razumljena kot prostor kontemplacije večnih resnic, temveč kot prostor konzumacije, potrošnje. Blaž Kosovel je urednik revije Razpotja, kulturni delavec, član Društva humanistov Goriške, turistični vodnik, avtor dokumentarne serije Goriški sprehodi in zgodovinske poti po Novi Gorici. Po duši je filozof in raziskovalec, ki še posebej rad premišlja in predstavlja samoumevnosti okoli nas kot nekaj nesamoumevnega. Kot Fulbrightov štipendist je leto 2013 preživel v New Yorku, zatem doktoriral iz kulturnih študij, disertacijo pa kasneje razširil v knjigo, ki je tudi njegov monografski prvenec. Z njim se bo pogovarjal Arne Zupančič.

Črn Škrat

> nedelja, 12. junij, ob 21:00
> Atrij MONG

Za psevdonimom Črn Škrat se skriva novinar in aktivist Matej Kavčič, ki je nedvomno eden najbolj posebnih in dragocenih kantavtorjev pri nas. Na Radiu Študent so o njegovi glasbi zapisali, da prinaša težko pričakovano svežino kantavtorskega žanra, v katerem avtor preceja svoje življenje, potovanja in razmišljanja o svetu in medsebojnih odnosih. Matej je bil pred kratkim po mesecu dni izpuščen iz zapora v Iraku, kjer sta z nemško kolegico Marlene Förster raziskovala preganjanje Jezidov. O svojem bivanju v njihovi skupnosti bo spregovoril pred koncertom.

Tovariš strmoglavljen

> sobota, 11. junij, ob 21:00
> Atrij MONG

Martin Ukmar – električna kitara, vokal, ritmi in efekti, tolkala, klarinet, synth
Nastja Janžekovič – vokal, električna viola, električna violina, efekti, synth

Samovznikla forma na mozaiku človeške neumnosti. Glasbeni dvojec prepleta lirične pesmi z zvoki električne kitare, viole in raznimi zvočili, s sodobnimi, tudi elektronskimi ritmi in efekti v kozmične in na trenutke hipnotične aranžmaje. Pesmi se ukvarjajo s povezanostjo z naravo, refleksijo situacije, trenutnega stanja v družbi in nenazadnje tudi samorefleksijo posameznika ujetega v virtualnost, družbo, telo.

Teater na konfini in Grunt

> petek, 10. junij, ob 21:00
> Atrij MONG

Režiser: Miha Nemec
Glasba: Tomi Novak in Grunt
Besedila in koncept: Maja Poljanec Nemec
Nastopajo: Anton Lorenzutti, Elisa Menon, Žiga Ipavec, Tilen Kravos, Rok Pavlin, Francesco Ivone, Tomi Novak, Maja Poljanec Nemec, Miha Nemec, Metka Knap
Produkcija: -TNK- Teater na konfini, SNG Nova Gorica, Kud Morgan in Mesto knjige

Projekt BetON7 je nastal v dialogu z mladimi in starimi prebivalci Posočja in obeh urbanih središč Nove Gorice in Gorice. Sedmim svetiščem starih dob tega območja so ustvarjalci iskali sedem paralel v današnjem okolju: urbana, betonska svetišča novodobnega človeka, ki so po vsej verjetnosti nastala iz zdrobljenega kamna svete gore Jelenk in kamna drugih svetišč, ki so gradila in obnavljala obmejni mesti in jih zdaj vidimo kot betonske objekte ali domove. Nastopajoči umetniki mlajše in srednje generacije, glasbeniki, gledališčniki, vizualni umetniki in ostali soustvarjalci iz obeh strani meje zbrani v društvu -TNK- so ustvarili ugledališčeni koncert z raznovrstno aktualno glasbo Goriške, polno zgodb iz njene preteklosti in projekcij prihodnosti.

Ugledališčeni koncert je na premieri požel stoječe ovacije. Na multižanrskem dogodku, ki se je izvil iz urbanega okolja Nove Gorice in Gorice, a hkrati tudi ljube posoške divjine, boste priča zmesi ambientalnega raziskovanja, neizprosnega rocka, lahkotnega funka, zasanjanih balad, jeznega rapa, prvinskega etna in kontemplativnega lamenta, ki vas bo popeljala v davnino in nazaj. Pridružite se nam na skupnem popotovanju!

NAKUP VSTOPNIC (Spletna prodaja SNG NG)

Moderatorji

Mirt Komel

Kaja Širok

Arne Zupančič