Že osmo zimo zapored bo Nova Gorica v znamenju knjige. Letošnje Knjige pod jelkami bodo v praznični december vnesle pogovore, poezijo, glasbo in tokrat prvič tudi poseben štiridnevni otroški program. Letos odpiramo Pravljično deželo knjige, kjer se bodo otroci srečevali z zgodbami mestnih živali in njihovim raziskovalcem, gospodom Schnakschnepperleinom, ki si ga je že mnogo let nazaj zamislil goriški pisatelj in naravoslovec Fran Erjavec, v sodobni čas pa sta ga pripeljala gledališka igralca Miha in Maja Nemec.

Pogovorni večeri prinašajo izredne literarne avtorje. Sejem bo otvorila pisateljica, filozofinja in publicistka Mojca Kumerdej, v sredo bo potekal pogovor z novinarjem Bojanom Brezigarjem, v četrtek pa pogovor s tržaškim pisateljem Paolom Rumizem. Posebno pozornost bomo namenili tudi poeziji. V sredo bodo nastopili Andreina Trusgnach, Tanja Ocelić, Ester Gomisel in Tanja Badalič ter Borja Bolčina s kantavtorskim nastopom, festival bodo pa zaključili poeti mikrozaložbe Črna skrinjica: Karlo Hmeljak, Aja Zamolo, Pino Pograjc in Urša Majcen, ki jih bosta glasbeno spremljala Jaka Berger in Klemen Šali. 

Tokratno razstavo bomo posvetili samemu Mestu knjige – natančneje naši dolgoletni fotografinji Rebeki Bernetič, ki bo predstavila utrinke zadnjih 3 let festivala.

Ne pozabimo na najpomembnejše: knjige! Od 20. do 30. decembra boste v nekdanji Alpini pri Rusjanovem spomeniku lahko nakupovali knjige za vas in za vaše najbljižje. Knjig namreč nikoli ni preveč. 

Vabljeni!

Literarni program

Delpinova 10, bivša knjigarna Karantanija

Torek, 20. 12. ob 19. uri

Mojca Kumerdej 

je pisateljica, kritičarka in filozofinja. V časopisu Delo lahko redno prebiramo njene članke o sodobni umetnosti, gledališču, performansu in literaturi. Doslej je izdala 5 knjižnih del: roman Krst nad Triglavom (2001), zbirki kratke proze Fragma (2003) in Temna snov (2011), s katero je požela hvalo tako kritike kot bralcev, z epskim romanom Kronosova žetev (2016) pa se je dokončno zasidrala kot ena najbolj izvirnih slovenskih avtoric sodobnosti. Za njeno literaturo je značilna teoretsko in filozofsko izpiljena konceptualizacija mehanizmov družbe in notranjega življenja junakov, ki so vanjo ujeti. Pogovor bo potekal okoli pred kratkim izdane kratkoprozne zbirke Gluha soba, ki je izšla pri založbi Goga.

Pogovor bo vodila Anja Zidar.

Sreda, 21. 12.

Ob 18. uri

Poezija v (brez)mejnem prostoru

Brale bodo Andreina Trusgnach (Beneška Slovenija), Tanja Ocelić (Nova Gorica) in Antje Gruden (Mavhinje), ki so svojo poezijo objavile v zadnji številki Novembra, ter pesnica Tanja Badalič, katere pesniška zbirka Razraščanja je izšla nedavno.

ob 19. uri

Bojan Brezigar

je tržaški novinar in politolog. Bil je odgovorni urednik Primorskega dnevnika in poslanec v regijskem parlamentu Furlanije – Julijske krajine. Tako v zasebnem kot v profesionalnem življenju se je posvečal vprašanju narodnostnih manjšin v Evropi. O teh temah je tudi veliko pisal, pred nekaj leti tudi odmevno knjigo Šest dni v Kataloniji (2017), ki je svojevrstna reportaža obdobja, ko se je Katalonija poskusila osamosvojiti ter zgodovinski pregled gibanja za neodvisnost. Njegova zadnja knjiga, Srečanja – doma in po svetu, o svobodi, identiteti, manjšinah, ki nam jo bo predstavil na pogovoru, je izbor srečanj, pogovorov in doživetij, ki so se avtorju vtisnili v spomin med njegovimi potovanji, delovnimi sestanki, tudi kratkimi poznanstvi z najrazličnejšimi osebami širom po svetu.

Ob 20. uri

Borja Bolčina

je poet, glasbenik in računalniški programer. Širši publiki bolj znan kot nekdanji kitarist banda Zaklonišče prepeva. Po končani glasbeni karieri je začel pisati poezijo in ima za sabo že tri knjižne zbirke. V zadnjem času se je odločil združiti ljubezen do glasbe in poezije. Tako je nastal kantavtorski projekt iz svoje zadnje zbirke Valter.

Četrtek, 22. 12. ob 19. uri

Paolo Rumiz

je eden najpomembnejših sodobnih tržaških pisateljev. Pot je začel kot novinar pri tržaškem časniku Il Piccolo in nadaljeval pri dnevniku La Reppublica. Od poznih osemdesetih je kot novinar pokrival in pripravljal reportaže z območja takratne Jugoslavije in širšega Balkana. Bil je eden pomembnejših očividcev razpada Jugoslavije in vojn za italijansko bralstvo. Paolo Rumiz svoje zanimanje za kraje med Carigradom in Podonavjem združuje tudi z ljubeznijo do popotovanja in kolesarjenja. Je avtor številnih potopisov, prek katerih ne raziskuje le krajev, temveč tudi in predvsem zgodovino in identitete – predvsem tudi svojo lastno. Tokrat nam bo v pogovoru predstavil čisto posebno delo, Kutina iz Carigrada, knjigo v poeziji, sestavljeno iz 6000 laških enajstercev, ki jo je poslovenil Matej Venier, ki bo tudi gost večera. Dogodek bo potekal v italijanskem in slovenskem jeziku s simultanim tolmačenjem Petra Szaba. Pogovor bo vodil Aljaž Škrlep

Petek, 23. 12. 

Ob 19. uri

Klemen Košir: Ojtajota

Najboljši založnik med kuharji in najboljši kuhar med založniki bo terenske pripovedke o kislem zelju, repici, joti in še čem, ki jih je zbral v knjigi Ojtajota, podkrepil z loncem odlične domače jote. Vabljeni k pokušnji!

ob 19.30

Črna skrinjica

se slovesno pripravlja že na drugo strmoglavljenje v središče Nove Gorice. Trgetajoče, povsem nenaključno se bo za uro ali dve, precej hrupno naselila med vas in vzpostavila svoj poseben ekosistem. Zategadalj bo tišino prišparala za svoj pričetek. Odločna in brezkompromisna bo, zato je ne zamudi!

Poezija: Karlo Hmeljak, Aja Zamolo, Pino Pograjc in Urša Majcen.

Za zvok bosta poskrbela Jaka Berger in Klemen Šali.

Prodajna razstava

Delpinova 10, bivša knjigarna Karantanija

Otvoritev: torek, 20. 12., ob 19. uri

Urnik razstave: od 21. 12. do 30. 12. med 16. in 19. uro (med 24. In 26. decembrom zaprto)

Rebeka Bernetič

Razstava fotografij s festivala Mesto knjige

Letošnji praznični sejem Knjige pod jelkami bomo tudi otvorili z razstavo fotografinje Rebeke Bernetič, ki že leta v objektiv lovi minevajoče trenutke festivala Mesto knjige. Fotografsko razstavo bo opremila s svojimi vtisi med fotografiranjem in intervencijami v galerijski prostor, ki bo v času Knjig pod jelkami tudi glavno prizorišče literarnega dogajanja.

Pravljična dežela knjige

Program za otroke 

nekdanja prodajalna Alpine, Delpinova 20 (ob spomeniku Edvardu Rusjanu)

V partnerstvu s skupnostjo ustvarjalcev -TNK- (avtorji festivala Gotropolis) vas vabimo na štiridnevno doživetje za majhne in velike imenovano Pravljična dežela knjige! Vabljene vse družine, združbe in družbe!

Letos so si trije dobri možje zaželeli, da bi se v njihovo spremstvo vključile prav vse živali. Poiskali jih bomo, narisali in vključili v rajanje ob prazničnih decembrskih dneh. Z vami bodo učiteljica Jelka, Tjulnica Pinga, učenjak g. Schnakschnepperlein, ki se spozna na vse vrste živali, sem in tja pa se nam bosta pridružila tudi g. Medved na bobnih in g. Ris na kitari.

Preko štirih dni bomo prebirali pravljice, se igrali družabno igro, povabili vas bomo na sprehod po Bevkovem trgu, risali živali, pletli mrežo ter se družili ob čaju, piškotih in glasbi.

Vabljeni od 20. 12. do 23. 12.  2022 od 17.00 do 18.30 v našo družbo v prostore nekdanje prodajalne Alpine ob spomeniku Edvardu Rusjanu

torek, 20. 12., ob 17. uri

Branje pravljic in družabna igra Rešimo gozd

sreda, 21. 12., ob 17. uri

Predstavi se učenjak g. Schnakschnepperlein, sprehod po Bevkovem trgu in risanje živali

četrtek, 22. 12., ob 17. uri 

Živali na domu, risanje živali in tkanje pajkove mreže

petek, 23. 12., ob 17. uri 

Branje pravljice in risanje živali