Vabljeni na drugo edicijo mikrofestivala NaMesto knjige, ki služi kot pokušina, da bomo lažje prebrodili čas do septembra. Takrat se na urbane površine vrača dogodek leta – festival Mesto knjige. A najprej se bomo družili 1. in 2. junija – ob knjigah, literarnih pogovorih ter glasbi. Dobrodošli na mikro knjižni sejem, literarne, pogovorne in glasbene dogodke v atriju Mestne občine Nova Gorica ter v nekdanji prodajalni Alpina pri spomeniku Edvarda Rusjana, kjer bo potekala delavnica izdelovanja zinov – ročno izdelanih samozaložniških knjižic.

NaMestoKnjige bo otvoril pogovor s pisateljico, filozofinjo in sociologinjo Renato Salecl, ki ga bo vodila Pia Prezelj v četrtek, 1. junija ob 19. uri v Atriju Mestne občine Nova Gorica. Dr. Renata Salecl (1962) je slovenska filozofinja in sociologinja, redna profesorica in znanstvena svetnica ter članica SAZU. Je tudi plodovita pisateljica, ki je predvsem s svojim delom Izbira/Choice (2010) dosegla veliko odmevnost v angleško govorečem svetu. Njena zadnja knjiga, Čas grobosti (2023), je tako pravzaprav zbirka avtoričinih kolumn iz zadnjih let.

Vabljeni tudi na pestro dogajanje v petek! Brezplačni delavnici izdelovanja zinov (ročno izdelanih samozaložniških knjižic), namenjeni tako mladim kot odraslim, se lahko pridružite kadarkoli med 12. in 18. uro. Delavnica, skupaj z razstavo, poteka v sklopu Pita Projekta – platforme, ki sta jo umetnici Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič ustanovili z namenom razstavljanja in raziskovanja lastne prakse ter podpornih mehanizmov, potrebnih za predstavitev umetniškega dela.

Istočasno bo potekal tudi sejem malih založb Prvo poglavje, tretji odstavek, ki že tretjič knjigoljubcem ponuja jagodni izbor velikih stvari, ki jih ustvarjajo mali kolektivi. Poteka na pobudo revije Razpotja in založbe Črna skrinjica, ki bo ob 20.00 večer sklenila s pesniško-glasbenim dogodkom. Ta bo gostil avtorje Moniko Vrečar, Karla Hmeljaka in Miha Mauriča ter glasbenika Urbana Kušarja in Žiga Ipavca.

 

Še pred tem pa se nam pridružite ob 19.00, ko se bo Neja Repe pogovarjala z novogoriško pisateljico Anjo Mugerli o njenem novem romanu Pričakovanja.