Program

ponedeljek, 29. avgust, ob 19h

Otvoritev festivala Mesto knjige 2022: Tiranija

► bodoče knjigotrško središče, Delpinova ulica 10

ponedeljek, 29. avgust, ob 19.15h

Zoran Smiljanić & Blaž Vurnik:
Biografski strip

Otvoritev razstave in pogovor z avtorjema

► bodoče knjigotrško središče, Delpinova ulica 10

Zoran Smiljanić, ki je že od konca osemdesetih stalnica slovenske striparske scene, je v zadnjih letih v prepoznavnem slogu v strip prevedel biografiji dveh slovenskih velikanov, Cankarja in Plečnika. Oba stripovska albuma sta požela izjemen uspeh, Cankar: Podobe iz življenja je bila med drugim nagrajena kot knjiga leta na Slovenskem knjižnem sejmu, Plečnik (in pika), ki je izšel v impresivni nakladi 1.200 izvodov, pa je bil razprodan v pičlem mesecu in pol.

V bodočem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici v Novi Gorici bodo razstavljeni originali (in nekaj detajlnih reprodukcij) Smiljanićevih stripov, ki jih je soustvaril s scenaristom Blažem Vurnikom. Na otvoritvi bosta avtorja v pogovoru predstavila delo na obeh stripovskih albumih.

Razstava bo odprta vsak dan sejma med 15h in 21h, na ogled pa bo vse do 9. septembra.

Produkcija: Stripburger (Forum Ljubljana) in Mesto knjige (Društvo humanistov Goriške). Gostovanje avtorjev sofinancira: Javna agencija za knjigo RS

od torka, 30. avgusta, do petka, 2. septembra,
med 15h in 21h

KNJIŽNI SEJEM MESTA KNJIGE

Delpinova ulica, Nova Gorica

Tradicionalni knjižni sejem Mesta knjige se letos seli na novo lokacijo v senco dreves na prenovljeni Delpinovi ulici. Na sejmu bo knjižne novosti in knjige po sejemskih cenah ponujalo 26 založb in društev iz Slovenije in zamejstva, ponudbo pa bo tudi tokrat obogatil pester program pogovorov, predstavitev, sprehodov, glasbe in pripovedovanja.

Knjižni sejem bo potekal od torka, 30. avgusta, do petka, 2. septembra, med 15h in 21h. V večernih urah se bodo na sejemskem odru odvili številni dogodki.

Sejemski program

torek, 30. 8.

 

18h

Srečko Fišer

 

Priznani prevajalec, ki ga goriška publika gotovo pozna tudi kot dolgoletnega lektorja v SNG Nova Gorica, bo v pogovoru predstavil znamenito Petrarcovo delo Canzoniere, zbirko pesmi, ki jo je prevajal in z opombami urejal deset let in je lani izšla pri novomeški založbi Goga.

Pogovor vodi: Irena Urbič

19h

Avgust Demšar

 

Pogovor z avtorjem, ki “je postavil slovensko kriminalko med spoštovanja vredne literarne žanre” in bil s svojimi detektivskimi romani o inšpektorju Vrenku večkrat nominiran za nagrado kresnik.

Pogovor vodi: Katarina Kogej

20h

Raoul Pupo

 

Pogovor s tržaškim zgodovinarjem, enim večjih poznavalcev istrskega eksodusa in problematike fojb, ob njegovi zadnji monografiji Adriatico amarissimo (Grenki Jadran).

Pogovor vodi: Luka Lisjak Gabrijelčič

21h

Glasbeni intermezzo: Duo Vadis

 

Duo Vadis sestavljata mlada primorska kitarista Tilen Kravos (Kombo C, EATING SPORTS) in Anton Lorenzutti (Kavasutra, Kombo C, EATING SPORTS), varovanca šole Zlatka Kaučiča, fleksibilna glasbenika in občasno tudi brezupna romantika, ki tokrat razgaljata svojo nežnejšo glasbeno plat. Pri muziciranju fanta združuje predvsem ljubezen do ljudske glasbe in akustičnega zvena kitare. Njun repertoar obsega vse od melodij romske glasbe in tradicionalnih balkanskih ritmov do latinskoameriške salse, ker pa ne moreta iz svoje kože, vse skupaj občasno začinita še z vložki jazzovske improvizacije. Dvojec se bo na Tresku predstavil v sklopu sobotnega sejmišča.

21.15h

Ana Duša

 

Zgodbo zgodb Giambattiste Basileja, prvo evropsko zbirko pravljic, jezikovno bohotno in meseno, bo na pripovedovalskem večeru ubesedila mojstrica pripovedovalske umetnosti, ki je tudi ena od prevajalk zbirke.

sreda, 31. 8.

 

17h

Peter Verč, Sonja Pahor: Za vse, ne zase

 

Tragično, težko in zapleteno življenje tržaškega antifašista Romana Pahorja (1903–1951), ki je bil na drugem tržaškem procesu leta 1941 obsojen na 12 let zaporne kazni, je prikazano skozi številne neobjavljene dokumente. Knjiga Za vse, ne zase pa ni prežeta samo s težko zgodovino, v njej so tudi ljubezenska pisma in ganljivi družinski prizori. Pahorjeva življenjska zgodba je hkrati tudi zgodba celotne generacije primorskih upornikov.

Pogovor vodi: Nadia Roncelli

V sodelovanju z založbo Mladika.

18h

Katarina Morano: Usedline

 

Bralna uprizoritev zmagovalnega besedila Tedna slovenske drame v Kranju s študenti AGRFT.

Režija: Bor Ravbar / Dramaturgija: Ula Talija Pollak, Nik Žnidaršič / Igralci: Suzana Krevh, Jan Slapar, Nika Manevski, Svit Stefanija

V sodelovanju s SNG Nova Gorica, AGRFT in Tednom slovenske drame.

19h

Anton Špacapan Vončina, Francesco Tomada

 

Predstavitev romana Il figlio della lupa, magične zgodbe, postavljene v Čepovan v času fašizma, ki sta jo goriška prijatelja in odlična pisca letos izdala pri italijanski založbi Bottega Errante Edizioni.

Pogovor vodita: Nadja Velušček, Miha Kosovel

20h

Jedrt Maležič

 

Pogovor s pisateljico in prevajalko, ki se že od prve zbirke kratkih zgodb dalje v vrhunskem slogu loteva pri nas redko zastopanih tematik. Predstavila bo roman Napol morilke o treh generacijah žensk, tržaških begunkah pred fašizmom.

Pogovor vodi: Diana Pungeršič

V sodelovanju z založbo Goga.

21h

Eating Sports

 

Transžanrsko usmerjeno eksperimentalno glasbeno entiteto iz goriških koncev sestavljajo nekateri vidnejših predstavnikov lokalne alter scene. Gonilna sila ritmične sekcije je Marek Fakuč, bobnar nekaterih vidnejših slovenskih alter zasedb, kot so Lamaglue, Marta Fakuch in Etceteral. Za slogovno razgibane bas linije skrbi Rok Pavlin, mogočne rife pa servirata Anton Lorenzutti in Tilen Kravos, sicer tudi člana Kombo zasedbe Zlatka Kaučiča. Njihovo zvočno paleto dopolnjuje Lan Štokelj Wu na semplerju in drugi elektroniki. Odpiljeno!

četrtek, 1. 9.

 

16h

Na Dantejevi sledi

 

Literarni sprehod po poteh romana Detektiv Dante z Mirtom Komelom

Detektiv Dante je nemara prvi roman, ki si za svoje glavno prizorišče jemlje Novo Gorico, predvsem njene robe in obrobja, tako da kar kliče po literarnem sprehodu z avtorjem, ki bo udeležence popeljal, tako kot se za detektivske romane spodobi, po ovinku čez Panovec vse do kraja zločina v Industrijski coni Kromberk.

Zbirno mesto: ob 16h pred Goriško knjižnico Franceta Bevka

Priporočena primerna obutev in oprema za sprehod po travnati jasi in urejeni stezi skozi gozd (kape/klobuki, pohodniški čevlji/telovadni copati, repelent proti komarjem in klopom).

Literarni sprehod bo trajal 1-2 uri.

V sodelovanju z založbo Goga.

18h

Diana Koloini: Slabo poznate naših src tančine

 

V delu Slabo poznate naših src tančine dramaturginja Diana Koloini zagovarja tezo, da imajo ženski liki pri Molièru, najpomembnejšemu komediografu klasičnega gledališča, obsežno in pomembno vlogo, večjo kot v delih večine gledališke in literarne klasike. Ob 400. obletnici Moliérovega rojstva bo delo predstavila ob odlomkih iz njegovih del v interpretaciji igralk SNG Nova Gorica.

Odlomke iz Molièrovih komedij interpretirata igralki SNG Nova Gorica Marjuta Slamič in Anuša Kodelja

Vodi: Particija Maličev

19h

Tiranije danes

 

V zadnjem desetletju smo po celotni evropski celini priča spogledovanju z izrazito protidemokratičnimi tendencami. Kakšni so avtokrati 21. stoletja in v čem so sorodni s tistimi iz dvajsetega ter kako se od njih razlikujejo?

Gostje: Branko Soban, Ali Žerdin, Luka Lisjak Gabrijelčič

Vodi: Miha Kosovel

20h

Posvečeno: Pier Paolo Pasolini

 

Ob 100. obletnici rojstva se bomo poklonili intelektualcu, pesniku in režiserju, ki je zaznamoval povojno Italijo. Njegova osebna zgodovina je tesno povezana tudi z našim prostorom – od Gradeža do Idrije.

Gostje: Majda Širca, Tomislav Vrečar

Vodi: Katja Pahor

21h

Perverzen fantek s čistimi dragulji Evrope v svojem spolu

 

Glasbeno-literarni recital posvečen Pasolinijevi poeziji.

Nastopajo: Gigi Pintar, Tomislav Vrečar, Jure Boršič

petek, 2. 9.

 

17h

Severin Čeperli

 

Branje poezije.

 

 
 

18h

Bernard Nežmah

 

Novinar, predavatelj in dolgoletni kolumnist Mladine bo v pogovoru predstavil zbirko esejev in razmislekov Fragmenti o novinarskem pisanju.

Vodi: Aleš Berger

19h

Gotropolis: Promenada

 

Nov goriški festival uličnega gledališča v organizaciji skupnosti Teater na konfini bo svojo pot pričel na sejmišču Mesta knjige na Delpinovi ulici.

19.30h

Predstavitev založbe Črna skrinjica

 

Aktivno državljanstvo je povezano z izobraženostjo prebivalstva in njihovo željo po vedenju, medtem ko tiranije asociiramo s cenzuro in nevednostjo. Vendar nevednost ni vedno vsiljena –  v mnogih primerih je lastna nevedno celo hotena. Kakšne posledice ima to lahko na političnem področju?

Gosta: Dejan Koban, Miha Maurič

Vodita: Katja Pahor, Miha Kosovel

20h

Nevednost, filozofski vidik

 

Aktivno državljanstvo je povezano z izobraženostjo prebivalstva in njihovo željo po vedenju, medtem ko tiranije asociiramo s cenzuro in nevednostjo. Vendar nevednost ni vedno vsiljena –  v mnogih primerih je lastna nevedno celo hotena. Kakšne posledice ima to lahko na političnem področju?

Gosta: Tomaž Grušovnik, Igor Bijuklič

Vodi: Boštjan Narat

21h

Črna skrinjica

 

Udaren pesniško-glasbeni zaključek sejma z avtorji založbe Črna skrinjica v kombinaciji z domačimi muzičisti.

Nastopajo: Urša Majcen, Sergej Harlamov in Miha Maurič, Iztok Osojnik

Glasba: Gal Furlan, Aleš Valentinčič – Brdonč

sobota, 3. 9.

 

16h

Goriški sprehod

 

Sprehod s kulturnim delavcem, urednikom in avtorjem monografije Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo, ki je aktiven tudi kot turistični vodič in raziskovalec zgodovine Nove Gorice.

Vodi: Blaž Kosovel