»Pojutrišnjem je mimo, zgodil pa se bo včeraj«
Razstava muzeja Marka Breclja v nastajanju
Rotunda stavbe SNG Nova Gorica
4. 9.–4. 10. 2023

Otvoritev: ponedeljek, 4. septembra, ob 19. uri

Lepo vabljeni na uradno otvoritev festivala Mesto knjige 2023 in odprtje razstave »Pojutrišnjem je mimo, zgodil pa se bo včeraj« Muzeja Marka Breclja v nastajanju, ki jo v Rotundi novogoriškega gledališča pripravljajo Arijana Markučič Brecelj, Bine Skrt in Vasja Cenčič. Pred otvoritvijo vabimo tudi na predstavo Samost na Malem odru SNG Nova Gorica, ki je nastala po albumu Cocktail Marka Breclja.

Opis razstave
»Pojutrišnjem je mimo, zgodil pa se bo včeraj« je druga začasna postavitev iz zbirk Muzeja Marka Breclja v nastajanju, ki bo mesec dni gostovala v najbolj svobodnem mestu naše kartografske kokoši.

Marko Brecelj, avtentični deloholik, je živel, kot so živeli in delali ljudje v teh krajih po drugi vojni, ko so gradili človeku naklonjeni družbeni sistem; veselo in udarniško, v pregovornem izogibanju komfortnosti in konformnosti, zvest sebi in preteklosti generacije, ki se je odlikovala z zanosom spreminjanja in ne sprejemanja danosti.

Letošnji literarni festival Mesto knjige se klanja liku in delu nebralca, ki kljub svoji mogočni literarni kapaciteti ni nikoli izdal ter dočakal svojega knjižnega prvenca. Z zanj značilnim (s)prehajanjem med glasbenim in teatralnim performansom, med umetnostjo in aktivizmom ter siceršnjim »crossoverjem« in tranzitivnostjo se (v skladu s temo letošnjega festivala) da hitro prevrteti njegovo izstopanje iz množice.

Poslušalec Phillipsovega radia z magičnim očesom, deklamator, svobodomislec, Beli črnec, predsednik razreda, rušilec klišejev, detektor družbenih škodljivcev, študent tehnične fizike, uprizoritelj, pesnik, kantavtor, gojilec kulture nesprijaznjenosti, avtor Cocktaila, mehki terorist, avtoironik, Buldožer, človek ki ni pozabil vrhunca zrelosti SFRJ, mlajša polovica Dua zlatni zubi, spoštovalec očeta in matere, serijski kontrolirani samozažigalec, osnovalec Marjanovega čudnega zajca, Javne Vaje, Dvaje in Traje, dežurni propagaj in kvasitelj, izostren retorik, tvorec brezštevilnih besednih skovank – brecljevk, podpornik šibkejših v uporu centrom moči, nemezis kapitalizma, antagonist verske multinacionalke, ki ji gre bolj za imanenco, kot za transcedenco, zaumni umetnik, režiser resničnosti, vzgojitelj in kultivator nesprijaznjenja, en neprilagojen bosanski štajerc v multietničnem okolju Koper Capodistria Istre pod Slovenci, WC direktor, pepelkovalec, dramilec upanja brez razloga, pacifist, scalec proti vetru, kitajski cesar, ugrabitelj ameriških marincev, vatentator, NATO-Hvalačinkar*, pevec belskih duhovnih pesmi, dušilec zvonov, boter kandidature Elene Pečarič za predsednico Slovenije, monumentalni in trajnostni performer, kolenovalec, Modroglavi izdajalec, Priletni parazit, žicar z žarom, srhljivi humanitarec, poosebljeno zdravje bolne stvarnosti, Pospravitelj, naglušec, žilavi mešanec s slabimi zobmi, vampir-krvojemalec, vernik v umetnost in resnico, tudi tisto pred katero si zatiskamo oči, proto-kulturni svetnik, ki se je dosledno upiral lastni mistifikaciji in fetišizaciji; »ne bom dovolil poimenovanja kake ulice po meni v Butalah«.

Zagotovo je bil boljši glasbenik kot filozof Diogen iz soda. Mehko je zabadal poetično politične puščice. S svojim poetičnim jedrom je vrtal luknje v resničnosti in presegal meje materialnega. Pretanjeno je posegal vanjo in izhajal iz nje. Besede je znal na novo kovati v neologizme in metonimije in jih vihteti kot meč. Čeprav je Marko Brecelj najdlje od mafije do sedaj, razstava njegovih del stoji. Tisto kar kaže je majhen delček repa, ki ga je njegov bleščeči komet pustil za sabo.

Razstava bo na ogled do 4. oktobra 2023.

*Poniževalno usidranje NATOvih plovil v času praznovanja Obletnice Osvobodilne Fronte je postal madež našega zgodovinskega spomina. Kapitalova vojaška sila je mogoče upoštevala naš ultimat in se je v noči od nedelje na ponedeljek odnesnažila. Predsednik Društva prijateljev zmernega napredka in vodja sekcije za performanse sem se v dogovoru z našimi (mojimi) sodelavci in sodelavkami odločil: danes, v ponedeljek, 28. aprila 2008 s peko prestreljevanih palačink (samo prestreljena palačinka lahko postane NATO-Hvalačinka) izraziti našo neomajno nasprotovanje vojaški pesti nadnacionalnega Kapitala na planetu Zemlja. (Dodogovor 28. 4. 2008)

Program Muzeja Marka Breclja organiziramo z Zavodom Magistrala v sodelovanju s SNG Nova Gorica in Društvom prijateljev zmernega napredka.