Ana Duša

> Mesto knjige 2022

Ana Duša je kulturna in pedagoška delavka – dramaturginja, režiserka, pripovedovalka, prevajalka, besedilopiska in pedagoginja. 0d oktobra 2020 je vodja programa Mlado Mladinsko v Slovenskem mladinskem gledališču ter asistentka na 0ddelku za predšolsko vzgojo Pedagoške fakultete UL za področje lutkovnega, gledališkega in filmskega ustvarjanja.
Študij primerjalne književnosti na FF UL je zaključila z diplomo na temo italijanskega avtorja Giambattista Basila in začetkov evropske literarne pravljice. Gledališko se je izobraževala na Scuola internazionale di creazione teatrale Helikos v Firencah pod vodstvom gledališkega pedagoga Giovannija Fusettija.
Pripovedovati je začela leta 2002 v okviru kolektiva Za 2 groša fantazije na Radiu Študent, v katerem je delovala kot redaktorica, pripovedovalka in avtorica istoimenskih radijskih oddaj. Kot pripovedovalka je nastopila v Sloveniji, Italiji, Franciji, Angliji in na Hrvaškem.
Kot pedagoginja se posveča razvoju pedagoških metod z vključevanjem pripovedovanja in fizičnega gledališča ter vodi Pripovedovalsko šolo Pripovedovalskega Varieteja (od l. 2010 dalje). Kot gostujoča predavateljica je na omenjenem področju sodelovala s Filozofsko fakulteto UL, Pedagoško fakulteto UL ter AGRFT UL. Sodelovala je pri projektu Zavoda Bunker Igrišče za gledališče ter zasnovala in vodila pedagoške procese v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, Zavodu za prestajanje kazni Ig, Romskem vrtcu Kerinov Grm idr.
0d leta 2010 vodi KD Pripovedovalski Variete, organizacijo za razvoj in promocijo sodobnega odrskega pripovedovanja. V letih 2008, 2009 je bila programska vodja mednarodnega open-air festivala Kamfest. Med leti 2015 in 2018 je bila članica izvršnega odbora mreže evropskih pripovedovalskih organizacij FEST in mednarodnega pripovedovalskega laboratorija pod vodstvom francoskega pripovedovalca Abbija Patrixa.

Foto: Rebeka Bernetič/Mesto knjige