Avgust Demšar

> Mesto knjige 2022

Avgust Demšar (1962) je mariborski pisatelj, ki piše izključno detektivske zgodbe. V sodelovanju z založbo Sanje je v letih 2007-2012 ustvaril enega prvih slovenskih cikličnih detektivskih opusov, šest romanov s skupnim imenom primeri inšpektorja Vrenka. S sedmim romanom z naslovom Miloš (2013) je nadaljeval serijo klasičnih detektivskih zgodb tipa kdo je storilec, obenem pa namesto uveljavljenih uvedel nove literarne junake, inšpektorja Miloša, kriminalistko Niko Lavrič in kriminalista Draga Jazbeca. Obe kriminalistični skupini je združiil v naslednjem romanu z naslovom Pohorska transverzala (2016), podobno pa je tudi v njegovih naslednjih romanih, kriminalkah z naslovom Otok (2018) in trilogiji s skupnim imenom Vodnjaki, ki jo tvorijo romani Cerkev (2020), Tajkun (2022) in Estonia (predvidoma v začetku leta 2024).
Za svoj literarni prvenec, detektivski roman z naslovom Olje na balkonu (leta 2008) za drug roman, detektivko z naslovom Retrospektiva (leta 2009), za četrtega z naslovom Evropa (leta 2010) in petega z naslovom Hotel Abbazia (2011) je bil nominiran za nagrado Kresnik, Delovo nagrado za najboljši roman. Avtor je sicer docent za likovno didaktiko na Oddelku za predšolsko vzgojo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.
Z detektivskimi romani Avgusta Demšarja se je tudi Maribor vpisal na zemljevid mest, ki premorejo svojega literarnega detektivskega junaka. Višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko se pridružuje Herculu Poirotu, Sherlocku Holmesu in očetu Brownu v Londonu, Julesu Maigretu v Parizu, inšpektorju Morsu v Oxfordu, poročniku Columbu v Los Angelesu, Guidu Brunettiju v Benetkah, Kurtu Wallanderju v Ystadu, Anastaziji Kamenski v Moskvi in tako dalje. »Tudi tako se da postaviti spomenik mestu,« meni Demšar in dodaja, da je, »do svojega rojstnega kraja, navad in neumnosti, ki se v njem dogajajo, včasih precej, a vedno upravičeno, kritičen.«

Foto: Rebeka Bernetič/Mesto knjige