Shiva Nazarahari in Pooyesh Azizedin

> Mesto knjige 2020

Iranska novinarka in pisateljica Shiva Nazarahari in pesnik Pooyesh Azizeddin sta v Sloveniji našla zatočišče. Že tretje leto bivata v Ljubljani v hiši azila pod okriljem mednarodne organizacije ICORN, Slovenskega centra PEN in Mestne občine Ljubljana.

Shiva Nazarahari je iranska novinarka, aktivistka in zagovornica pravic žensk. Njen študij inženirstva v domači deželi so kmalu prekinili pomisleki o spoštovanju človekovih pravic v Iranu. Skupaj z drugimi aktivistkami je ustanovila Odbor novinarjev za človekove pravice, ki je dokumentiral njihovo kršenje. Ker jo je disidentstvo spravilo v zapor, si je prizadevala tudi za ohranitev pravic zapornikov in zapornic ter za ohranitev spomina nanje.

Pooyesh Azizedin je iranski zagovornik človekovih pravic, pesnik in novinar, ki seveda nikdar ni bil član uredniškega odbora. Pri 16. letih je v samozaložbi objavil pesniško zbirko. Večino svojih pesmi je objavljal na dveh blogih, ki sta bila glede na mesto, ki ga ima poezija v iranski književnosti, zelo brana. Več njegovih pesmi je objavljenih v spletnih literarnih revijah. Sodeloval je pri projektu recitiranja klasične perzijske poezije. Bil je član različnih literarnih združenj in je sodeloval pri organizaciji pesniških večerov v Teheranu. Od leta 2001 je bil dejaven v organizacijah in društvih kot so: Društvo za zaščito otrok na ulici in otrok delavcev, Kampanja ‘Spremembe za enakopravnost’, Odbor poročevalcev o človekovih pravicah, Društvo za zaščito otrok delavcev v Iranu, Društvo Brez meja (ki je bilo ustanovljeno z namenom na miroljuben način prizadevati si za svobodni pretok informacij in enakopravnost beguncev).

Foto: Rebeka Bernetič/Mesto knjige