PROGRAM

POGOVORI Z AVTORJI

RADKA DENEMARKOVÁ

četrtek, 17. december, ob 21:00

≈ FB Live na straneh Dogodki Nova Gorica, Mesto knjige in partnerjev

Začenjamo s serijo spletnih pogovor tujih avtorjev in njihovih prevajalcev. Uvodoma se bomo spoznali z večkrat nagrajeno češko pisateljico Radko Denemarkovo. Denemarková je ena izmed najvidnejših sodobnih čeških pisateljic, v slovenskem prevodu pa lahko med drugim beremo tudi njeno celotno t. i. trilogijo srednjeevropskega 20. stoletja: Kobold, Jaz pa vprašam, kdo to tolče in Denar od Hitlerja.

vodi: Tatjana Jamnik

Pogovor bo predvajan v češkem jeziku s slovenskimi podnapisi.

SUNJEEV SAHOTA

torek, 22. december, ob 20:00

≈ FB Live na straneh Dogodki Nova Gorica, Mesto knjige in partnerjev

Serijo pogovorov bomo nadaljevali s predstavitvijo britanskega avtorja Sunjeeva Sahote, prejemnika nagrade EU za književnost, ki je bil s svojim romanom Leto ubežnikov nominiran za nagrado Booker. Sahota je eden izmed najvznemirljivejših glasov t. i. druge generacije priseljencev v Veliki Britaniji, njegova dela pa odlikuje predvsem izjemen čut za pripovedovanje. Leto ubežnikov je tik pred izidom v slovenskem prevodu.

vodi: Petra Meterc

Pogovor bo predvajan v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi.

POGOVORI O OKOLJSKI PROBLEMATIKI

BOŠTJAN VIDEMŠEK

 

torek, 15. december, ob 20:00

≈ FB Live na straneh Dogodki Nova Gorica in Mesto knjige

Novinar Boštjan Videmšek, ki je več kot desetletje poročal s kriznih žarišč po svetu, je letos s prijateljem, fotografom Matjažem Krivicem izdal knjigo Plan B: Pionirji boja s podnebno krizo, ki je na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu prejela naziv Knjiga leta. 

vodi: Kristina Božič

OKROGLA MIZA/ZOOM V ŽIVO:

Ali je zelena gospodarska rast mogoča?

ponedeljek, 21. december, ob 19:00

≈ zoom konferenca v živo

Pogovor s teoretiki in aktivisti o okoljski pravičnosti, družbeni blaginji in posledicah nenehne gospodarske rasti ob knjigah “Zelena država: premišljanje demokracije in suverenosti” in “Odrast: besednjak za novo dobo”.

Gostje: Ajda Pistotnik, Mateja Sattler, Denis Maraž, Andreja Slameršek

Moderator: Erik Valenčič

Opis dogodka

Splošno velja Slovenija za zeleno destinacijo z neokrnjeno naravo, ki je ena redkih evropskih držav z zapisano ustavno pravico do vode in kjer smo se naučili vestno ločevati smeti ter smo navajeni prosti čas preživljati v naravi. A hkrati pa državne politike ne delujejo vedno v smeri ohranjanja narave in smo zato priča zgrešenim okoljskim lokalnim praksam. Tako se mnoge lokalne skupnosti soočajo z uničevanjem njihovega naravnega okolja in nižjo kakovostjo zdravja, življenja. Zato je pomembno spregovoriti o dogajanju v dolini Soče, v Anhovem in slišati ter razumeti nasprotovanja proti gradnji hidroelektrarn na Savi in Muri.
Premišljevali bomo o trenutnem družbeno ekonomskem sistemu, ki ustvarja krize vseh vrst od okoljske, zdravstvene, prehrambene, finančne, politične in smo ga takega posvojili kot normalnega. Zato je pomembna kritika tovrstnega sistema, ki jo podaja tudi odrast, ki hkrati išče odgovore, ponuja mozaik alternativnih predlogov in praks, ki gradijo na lekcijah iz preteklosti in obilici solidarnostnih pobud. Po drugi strani pa je zanimivo preveriti vlogo zelene države, ki bi lahko pripomogla k učinkovitejšemu ekološkemu državljanstvu in bolj razsvetljenemu okoljskemu vladovanju.

Gostje razprave:

Mateja Sattler, članica društva Eko Anhovo in dolina Soče. Zavzema se za prenehanje sežiganja vseh vrst odpadkov v podjetju Salonit Anhovo in izboljšanje kakovosti življenjskega okolja, ki že nosi dediščino uporabe smrtonosnega azbesta v Salonitu.

Andreja Slameršek, profesorica kemije in biologije, je naravovarstvenica in aktivna na področju reševanja rek. Je predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS), vodila je kampanjo Rešimo Muro! in je proti gradnji hidroelektrarn na Savi, oziroma uničenju naravnega okolja, ki bi ga ta gradnja prinesla.

Denis Maraž, doktorski študent ljubljanske Fakultete za družbene vede na področju politične ekologije. Raziskovalno deluje znotraj Inštituta za ekologijo, je sourednik politično ekološke zbirke Oikos pri Časopisu za kritiko znanosti, kjer je izšla tudi knjiga Zelena država. Je tudi član delovne skupine Eko-kolektiv.

Ajda Pistotnik, raziskovalka in vodja projektov pri društvu EnaBanda. Njen raziskovalni fokus je družbena blaginja, pri tem se opira predvsem na miselne tokove, prakse in zavezništva odrasti. Avtorica predgovora prevoda knjige Odrast: Besednjak za novo dobo.

Pogovor bo povezoval in vodil Erik Valenčič novinar, ustvarjalec dokumentarnih filmov, publicist in pisatelj ter aktivist.

PROGRAM V MESTU

ZVOČNO MESTO:

Nomadi vsemirja 

od torka, 15. decembra, do srede, 23. decembra, 12:00–20:00

 zvočna inštalacija pod arkadami stavbe MONG

V času, ko ni mogoče obiskovati koncertov, smo se odločili, da domače glasbenike podpremo z naročilom nove kompozicije, ki jo bomo mimoidočimi na posluh ponudili na osemkanalni zvočni inštalaciji pod arkdami MONG. Inštalacija bo delovala vsak dan med 12. in 20. uro.

sodelujoči glasbeniki: Anton Lorenzutti, Rok Pavlin, Žiga Saksida, Žiga Ipavec, Tilen Kravos, Tomi Novak

OTVORITEV: 15. 12. 2020 ob 17:00

POETIČNI ZEMLJEVID

NOVE GORICE

od četrtka, 17. decembra, ob 17:00

≈ zvočni sprehod preko aplikacije Echoes

Z literarnim zemljevidom tudi mesto postaja knjiga. Na desetih lokacijah v mestu, ki jih znamo marsikdaj zaradi prezaposlenosti spregledati, bomo lahko dostopali do poezije slovenskih avtorjev. Na poti se srečamo s poezijo Uroša Zupana, Tomislava Vrečarja, Mitje Draba, Vide Mokrin Pauer, Katarine Gomboc Čeh, pa tudi naših zgodovinskih piscev, kot sta France Bevk in Ljubka Šorli, in še mnogo drugih. Obenem se ponovno spoznavamo z našim mestom, se sprehodimo in nadihamo ter si odpočijemo od računalniškega ekrana. Potrebujemo pametni telefon in slušalke.

zasnova: Miha Kosovel, Blaž Kosovel

PRAVLJIČNI LOV NA ZAKLAD:

Ježek in mehkomodri

od petka, 18. decembra, do četrtka, 24. decembra, 16:00–19:00

≈ svetlobno-zvočna inštalacija na javnih površinah v Novi Gorici

Otroke bomo povabili na dogodivščino po Novi Gorici, na kateri bodo morali odkriti 5 točk v mestu, na katerih se skrivajo svetlobno-zvočne inštalacije. Vsaka izmed petih točk skriva prizorček iz pravljice Ježek in mehkomodri, ki ji bodo lahko nato v celoti prisluhnili na radiu. Inštalacija bo delovala vsak dan med 16. in 19. uro, zemljevide za lov na zaklad bodo otroci lahko prevzeli v praznični knjigarni na Delpinovi 10 v Novi Gorici.

avtorji: Marko Čeh, Leon Vidmar, Marko Vivoda, Anže Zevnik, Mauricio Valdes san Emeterio, Neža Mekota

Program je namenjen učencem prve triade osnovnih šol.

ZVOČNA PRAVLJICA:

Ježek in mehkomodri

četrtek, 24. decembra, ob 19:30

≈ valovi Radia koper

Zvočna pravljica Ježek in mehkomodri o ježku, ki si je od vsega najbolj želi odpotovati v vesolje, njegovem pristanku na Ledenem planetu in srečanju s skrivnostnimi modrimi bitji.

pripoveduje: Anže Zevnik;

zgodba in režija: Marko Čeh

SPREMLJEVALNI PROGRAM

4-DNEVNI SPLETNI DOGODEK

Čar hudega/ Charms of harms

od srede, 16. decembra, do sobote, 19. decembra

≈ FB Live na straneh SNG Nova Gorica in Mesto knjige ter Zoom konferenca

Uprizoritev, ki bo v celoti uprizorjena na spletu, nastaja po principu kolektivnega gledališča, ki se navdihuje pri teatroterapiji Nikolaja Jevreinova (1879–1953) in pri gledališču spontanosti ter psihodrami J. L. Morena (1989–1974). Osvetljuje pomen kreativnih postopkov, ki so jih v preteklosti uporabljali ruski avantgardisti in zaradi katerih je ta umetniška smer dosegla globalni odziv, primerljiv z renesanso. Tematsko bo projekt reflektiral teme »upanje«, »obup«, »bog« in »umetnost resničnega« ter si prizadeval ponovno vzpostaviti povezavo med umetnostjo in vero, temelječo na delu in življenjski zgodbi svetovno znanega ruskega avantgardnega pisatelja in umetnika iz St. Peterburga Daniila Harmsa in njegove avantgardne skupine Oberiu.

koprodukcija: SNG Nova Gorica, Teater na konfini

Projekt financirata MONG in EPK GO2025.

RAZPOTJA 41 POST SCRIPTUM

Martin Hergouth in Peter Karba

sreda, 16. decembra, ob 19:00

premiera podcasta na anchor.fm in drugih platformah

Tematski urednik Peter Karba in odgovorni urednik Martin Hergouth predstavljata zadnjo številko revije Razpotja na temo praznine. Post scriptum je serija pogovorov revije Razpotja, v kateri uredniki in avtorji predstavljajo tematske sklope že izdanih številk revije. Tokrat vas po vsebini 41. številke Razpotij na temo praznine, ki je izšla jeseni 2020, popeljeta urednika. Če vas zanima ozadje nastajanja revije, prisluhnite pogovoru!

Podcast je na voljo na platformah: Anchor, Spotify, Google Podcasts, Breaker, Pocket Casts in Radio Public.

VLOGA ZNANOSTI NA ROBU

Jasna Fakin Bajec in Petra Kolenc

nedelja, 20. decembra, ob 19:00

≈ FB Live na straneh Mesto knjige in Dogodki Nova Gorica

Že dobrih 30 let v Novi Gorici deluje Raziskovalna postaja Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. V tem času je pridobila mnogo sodelavcev, širila pa je tudi polje delovanja. Trenutno velja za najpomembnejši raziskovalni inštitut na Goriškem, poleg znanstvenega raziskovanja pa se ukvarja tudi z aplikativnimi projekti, namenjenim občinam in podjetjem.
Sodelavki Raziskovalne postaje Nova Gorica Jasna Fakin Bajec in Petra Kolenc bosta predstavili delovanje in poslanstvo inštituta ter razmišljali o pomenu, ki ga ima znanost na tem območju.

KRATKI DOKUMENTAREC BELI OBLAK

Anja Medved

od ponedeljka, 21. decembra, ob 21:00

platforma Vimeo

Scenarij in režija: ANJA MEDVED
Produkcija: KINOkašča / CINEMattic

Ob eni najlepših evropskih rek se je dolga leta nevidno odvijala ekološka katastrofa. Cementarna, ki je zaposlovala večino prebivalstva in prispevala k boljšim pogojem za življenje v dolini, je v proizvodnji uporabljala azbest. Od leta 1996 je to mineralno vlakno prepovedano, vendar posledice njegove pretekle uporabe postajajo vse bolj vidne.

NOVOGORIŠKI REVIJALNI ZALET

Anja Mugerli in Katja Pahor

sreda, 23. decembra, ob 18:00

≈ FB Live na straneh Myra Locatelli in Mesto knjige

V sodelovanju z Lukatelcami predstavljamo reviji November in Razpotja Društva humanistov Goriške. Zdravko Duša se bo pogovarjal z urednico Novembra Anjo Mugerli in urednico Razpotij Katjo Pahor.