Knjižni festival in sejem Mesto knjige 2023: Prehajanje
Nova Gorica, 4.–8. september 2023

Letošnji festival Mesto knjige poteka na temo prehajanja. Naj bodo meje – nacionalne, kulturne, jezikovne, identitetne in druge – še tako jasno začrtane in na videz trdne, bodo prepuščale. Kaj se zgodi, ko misel prehaja iz ene kulture v drugo – ali je to ista misel? Kako geografija vpliva na prehajanje misli in grajenja skupne identitete? Kako antični miti prehajajo skozi čas in se vedno znova aktualizirajo, da bi zmogli povedati nekaj o svetu v katerem živimo? Ali je v globalnem sistemu, kjer predmeti prepotujejo cel svet preden prispejo v naš dom, prehajanje omogočeno samo stvarem, medtem ko zgodbe ljudi, njihov pogled na svet, ne pridejo do nas? In nenazadnje, ali ni literatura sama po sebi osredotočena na prehajanje? Kako lahko s serija črtic in piki na papirju misli in doživljanje pisca prehajajo skozi prostor in čas? Celoten program festivala najdete na naši spletni strani, kjer so objavljeni tudi vsi avtorji, ki bodo soustvarjali letošnji program.

Z enomesečno razstavo, lutkovno predstavo in spremljevalnim programom se letos poklanjamo liku in delu Marka Breclja (1951–2022) in njegovim sopotnikom, ki so (bili) tako ali drugače povezani z Novo Gorico. Festivalsko dogajanje bomo zagnali v SNG Nova Gorica s predstavo Samost po motivih albuma Cocktail in otvoritvijo razstave Muzeja Marka Breclja v ponedeljek, 4. septembra, na dan, ko bi Ivan Volarič – Feo praznoval 75. rojstni dan.

Med torkom in petkom bo tradicionalno potekal knjižni sejem Mesta knjige, ki bo v parku ob Bevkovem trgu ponudil širok nabor literature slovenskih in zamejskih založb in pester sejemski program. Med platnice se boste lahko potopili vsak dan med 15. in 21. uro. Ob večerih bomo tudi tokrat pobliže spoznali številne avtorice in avtorje, se poglabljali v aktualne teme in prehajali med literaturo, glasbo in vizualno umetnostjo.

Program festivala Mesto knjige sofinancirata Mestna občina Nova Gorica in Javna agencija za knjigo RS.